Acasa InternationalGeopolitica Celalalt vulcan european – statul social (Victor Davis Hanson)

Celalalt vulcan european – statul social (Victor Davis Hanson)

scris de Ion Petrescu
3 afisari

Cand Grecia a inceput sa erupa, cenusa vulcanica a acoperit viziunea infatuata social-democrata privind o Uniune Europeana perfecta. Cu cinci ani in urma, Uniunea Europeana se inchipuia un soi de triumfalist sfarsit al istoriei. Socialismul democratic urma sa se raspandeasca in mod organic in est si sud, recivilizand vechiul Tratat de la Varsovia si Balcanii prin impunerea de drepturi din leagan pana-n mormant, sindicalism de stat si pacifism utopic. Nu e de mirare ca Turcia a implorat, umilindu-se adesea, sa-i fie permisa intrarea in aceasta uniune din ce in ce mai perfecta.Aici (n.trad. – in SUA), progresistii ne-au predicat adesea ca aproape tot ce facea Europa era mai bine: transport public subventionat, studii universitare gratuite, concediu extins de maternitate, pensionare anticipata si diplomatia unei “puteri soft”.

Intr-adevar, campania prezidentiala a lui Obama a fost in anumite aspecte un referendum mascat privind europenizarea. Iar odata ce a fost ales, deciziile presedintelui de a creste taxele, de a extinde administratia, de a expropia unele industrii private, de a creste exponential deficitele, de a subventiona ecologismul si de a-i pune pe inamici in balanta cu aliatii externi au reprezentat esenta unionismului european.

Putini au dorit sa auda atunci cand s-a atras atentia – cu mult inainte de tragedia greaca – ca in teme fundamentale precum demografia si imigratia, viitorul Uniunii Europene e sumbru. Ideea ca, in termeni istorici, socialismul, agnosticismul, pacifismul si hedonismul nu erau doar interrelationate ci si suicidale pentru civilizatie era considerata excentrica.

Mai mult, chiar in epoca socialismului zgomotos, notiunea de „clasa” a Vechii Europe a facut dificila asimilarea imigrantilor islamici. Spre deosebire de alti nou-veniti, nord-africanii si turcii si-au directionat resentimentele prin fundamentalismul religios. Ceva caracteristic gazdelor lor europene – pacifismul, perspectiva liberala in materie de sex, proclamatiile agnostice si ateiste – i-au infuriat pe musulmani cum nici Marele Satan nu a izbutit. Cu cat a incercat sa menajeze Islamul in afara granitelor dar si acasa, in relatie cu propria subclasa musulmana neadaptata, cu atat Europa liberala a fost dispretuita ca fiind slaba, decadenta si, cel mai grav, din ce in ce mai irelevanta.

Citeste mai mult aici.

This website uses cookies to improve your experience. We'll assume you're ok with this, but you can opt-out if you wish. OK Mai mult