Acasa InternationalGeopolitica Chinezii iau cu asalt Europa

Chinezii iau cu asalt Europa

scris de C.P.
7 afisari

Chinezii iau cu asalt Europa și cuceresc obiective importante. După mai multe lovituri strategice în Marea Britanie, grupul chinez de transport maritim Cosco a preluat miercuri o participație de 51% în cel mai mare port al Greciei, Pireu.
Grupul chinez de transport maritim Cosco a preluat miercuri o participație de 51% în cel mai mare port al Greciei, Pireu, transmite Reuters.

china asalt europaConform acordului semnat în aprilie între Cosco și Agenția de Privatizare din Grecia (HRDAF), grupul chinez va plăti 280,5 milioane de euro (312,5 milioane de dolari) pentru a cumpăra 51% din portul Pireu.

În următorii cinci ani, Cosco va achiziționa încă 16%, pentru 88 milioane de euro, după ce va finaliza investiții de 300 milioane de euro în Portul Pireu. Luna trecută, grupul chinez a anunțat că va investi până la 500 milioane de euro pentru a moderniza portul elen.

Miercuri, directorul Cosco Shipping, Wan Min, a deschis ședința de tranzacționare a Bursei de la Atena, în cadrul ceremoniei care a marcat semnarea acordului.

Este prima mare privatizare din iulie, când Grecia a obținut al treilea pachet de asistență financiară, în valoare de 85 de miliarde de euro, ce prevede vânzări ale activelor de stat. Banii obținuți vor fi folosiți la achitarea împrumuturilor primite pentru recapitalizarea băncilor și pentru finanțarea investițiilor. Anul acesta, Grecia vrea să vândă o participație majoritară în portul Thessaloniki.

În decembrie, Cosco și-a sporit forța financiară după ce a fuzionat cu China Shipping Group. Acum, compania se concentrează pe extinderea cotei de piață în Grecia, într-o perioadă dificilă pentru sectorul de transport maritim.

This website uses cookies to improve your experience. We'll assume you're ok with this, but you can opt-out if you wish. OK Mai mult