Acasa InternationalGeopolitica Cneazul Vladimir Putin la Kiev, împotriva Europei

Cneazul Vladimir Putin la Kiev, împotriva Europei

scris de A.P.
5 afisari

Preşedintele rus Vladimir Putin şi-a petrecut sfârşitul de săptămână în Ucraina, încercând să-l convingă pe omologul său ucrainean Viktor Ianukovici să întoarcă ţara dinspre Uniunea Europeană spre Uniunea Vamală (Rusia, Belarus Kazahstan) şi să imprime o apropiere economică mai mare de Moscova.

Vladimir Putin

Vladimir Putin

Putin a vorbit sâmbătă despre unitatea istorică a popoarelor rus şi ucrainean, cu ocazia aniversării a 1025 de ani de creştinarea Rusiei Kievene de către cneazul Vladimir. Duminică, Putin şi-a reiterat ideea la parada comună a marinei ucrainene şi a Flotei Rusiei din Sevastopol, cu ocazia Zilei marinei ruse şi ucrainene, sărbătorită anul acesta împreună de cele două state slave, după cum relevă luni platforma electronică Newsru.
Vizita lui Putin la Kiev a început cu slujba oficiată pe dealul Sf.Vladimir din capitala ucraineană. Ca de obicei, liderul rus a întârziat: preşedinţii Ucrainei, Viktor Ianukovici, Republicii Moldova, Nicolae Timofti, şi Serbiei, Tomislav Nikolic, precum şi întregul guvern ucrainean l-au aşteptat mai bine de o jumătate de oră, remarcă publicaţia Rbc Daily.

Neoficial, slujba a fost supranumită de presă a ‘doua creştinare a Rusiei‘, întrucât a fost oficiată de patriarhul Moscovei şi al Întregii Rusii, Kiril, iar după aceea şeful statului rus a oferit înalte distincţii mai multor mitropoliţi ucraineni, între care şi patriarhul Bisericii Ortodoxe a Ucrainei (subordonată Patriarhiei Moscovei), Vladimir. Acesta a primit o decoraţie mai importantă, Aleksandr Nevski, în timp ce restul prelaţilor decoraţi au primit Ordinul Prieteniei.

Apoi, a avut loc o întâlnire scurtă şi ‘destul de rece’, după cum observă cotidianul economic Kommersant, între preşedinţii Putin şi Ianukovici. Cei doi oameni politici nici măcar nu şi-au dat mâna în public înainte de convorbiri, astfel încât un fotoreporter din mulţime le-a solicitat să facă acest lucru pentru presă. Întrevederea Putin-Ianukovici nu a durat mai mult de 15 minute, scrie Kommersant.

Cu toate acestea, după cum notează Rbc Daily, protocolul în sine a fost într-adevăr scurt, iar convorbirile între cei doi şefi de stat au durat cel puţin o oră.

În finalul discuţiilor, Putin a afirmat că economia ucraineană va avea avantaje în ceea ce priveşte competitivitatea numai în alianţă cu Rusia, pe fondul unei ‘concurenţe acerbe’ pe plan internaţional pentru pieţele de desfacere din diferite ţări. În mod tradiţional, locatarul de la Kremlin a asigurat că Rusia ‘va respecta orice alegere a poporului ucrainean şi a statului ucrainean’.

Deja fără Ianukovici, Putin a revenit la programul religios din complexul Lavra Pecerska. În catedrala Adormirii Maicii Domnului, corul i-a cântat ‘La mulţi ani’ , iar mitropolitul Pavel l-a asigurat: ‘Sunteţi fel ca cneazul Vladimir!’
La conferinţa ‘Valorile slave-ortodoxe’, preşedintele rus a subliniat din nou moştenirea comună a celor două popoare, aducând numeroase argumente că aderarea la Rusia îi va conferi Ucrainei un impuls de dezvoltare economică.

Argumentând beneficiul alăturării Ucrainei la Uniunea vamală (din CSI), Putin a adus date statistice, indicând că cifra de afaceri între Rusia şi Ucraina a scăzut cu mai mult de 18% în primul trimestru al acestui an, în timp ce între ţările din Uniunea vamală ea a crescut cu peste 3% în aceeaşi perioadă.

Duminică, la Sevastopol, Putin a evocat de asemenea apropierea istorică dintre cele două state, iar Ianukovici a vorbit despre un parteneriat strategic. După cum a declarat pentru Rbc Daily o sursă din cadrul delegaţiei oficiale care l-a însoţit pe Putin în Ucraina, vizita preşedintelui rus la Sevastopol a fost sub semnul întrebării până în ultimul moment.
Ca urmare a acestei vizite, experţii au concluzionat că Putin nu a reuşit să-l convingă pe preşedintele Viktor Ianukovici să schimbe vectorul de evoluţie a Ucrainei. Potrivit grupului sociologic ‘Rating’ din Kiev, numai 40% dintre ucraineni susţin alăturarea ţării lor la Uniunea vamală şi această cifră este în continuă scădere. Restul ucrainenilor pledează pentru integrarea în Uniunea Europeană, iar împotriva unei astfel de alianţe se pronunţă doar 26% dintre ucraineni.

17 comentarii

pathfinder 29-07-2013 - 14:31

Si daca nu merge cu binisorul…

laur 29-07-2013 - 14:58

rusia va folosi orice mijloace sa RUPA UCRAINA in mai multe tari. rusia lupta pentru Ucraina dar si pentru Moldova. UE, NATO sa ajute integrarea celor doua tari sovietice.

pathfinder 29-07-2013 - 15:04

laur,
Ar fi bine ca Rusia sa lupte sa rupa Ucraina cum zici tu. Poate asa recupereaza si Romania teritoriile furate de sovietici: Bucovina de Nord, Tinutul Herta si Sudul Basarabiei.

Din pacate cred ca Rusia are mult mai multe interese sa alipeasca Ucraina in totalitate. Singurii ucraineni care intr-adevar ar protesta ar fi aia din zona Lvov-ului.

Dar mai vedem…
Nici rusii nu mai sunt ce au fost odata.

BULA 29-07-2013 - 14:48

Sa ne vedem de interesele noastre si sa-i lasam in pace pe rusi, sa nu-i mai zgandarim la ordinul americanilor. Avem nevoie de Rusia in conflictul cu Ungaria, pe problema Transilvaniei.

pathfinder 29-07-2013 - 14:54

Ha!
Fals tovarase.

Problema Transilvaniei nu exista. Trei idioti cu scaune la/in/pe cap nu pot fi o problema.
Problema Basarabiei si a Bucovinei de Nord exista!

urbos 29-07-2013 - 15:31

Nu exista ca asa ti-a zis Kioru. Cu-cuuu!

UnUL 29-07-2013 - 15:41

Nu, vițeluș; există pentru că există. Asta chiar dacă p r o ș t i i ca tine nu înțeleg ce se întâmplă.

salut 29-07-2013 - 15:52

@ urbos

Confirmarea a aparut chiar inaintea postarii mele. Astia se bucura ca Romania va fi dezmembrata. Pentru ei, problema nu exista pentru ca pur si simplu….e conform planului.

digital 29-07-2013 - 16:02

tu nu vezi că unul ăla e chiar gong de prost ce e?!
el nu se bucură ci doar se gudură!
tema importantă e că, e periculos de prost, retardatul dreq ce e!
că numai ăștia pun botul la schemele cu dezintegrarea și dezmembrarea!

urbos 29-07-2013 - 16:04

Care astia, ca e aici unu singur. Si tot el gavareste despre personalitati multiple, chestie de care nu avea habar pana n-am scris eu p-aici, punandu-i diagnosticu…

pathfinder 29-07-2013 - 16:11

Camarazi!
E bine ca sunteti de acord unul cu altul.

Sefuletul salut iar nu a inteles nimic si-si da cu presupusul:
„Pentru ei, problema nu exista pentru ca pur si simplu….e conform planului.”
Asa a dedus idiotenia sa…

Supusii analogic si scarbosus au pupat kuruletul sefului.
Bravos!

salut 29-07-2013 - 16:16

Vorbeam generic. Astia, precum UnUL. Intr-adevat sunt schizofrenici, cu personalitati multiple, dar sunt destui ca sa faca mult rau in Romania. Problema e ca – si aici, intr-un sens, au dreptate creierele astea mici- la distrugerea Romaniei lucreaza acum si Ponta (ca PM). Basescu nu mai are nici opozitie.

UnUL 29-07-2013 - 16:18

E curios că Degețel și Buboșel se strofoacă pentru o ipotetică dezmembrare a României, căreiea i s-a r lua Transilvania (lucru absolut imposibil în UE, care interzice orice modicare a frontierelor!) și nu le pasă de o REALĂ DEZMEMBRARE, care a avut loc acum 60 și ceva de ani, când rușii n-au furat Basarabia și nordul Bucovinei.

pathfinder 29-07-2013 - 16:21

Bre camarazilor.
Miscarea aia pe care voi credeti ca o reprezentati (ce ironie) a avut drept izvor in primul rand pericolul bolsevic. Adicatelea Rusia.
N-ati inteles nimic.
Stati jos.
Nota 2.

Grijania voastra…

UnUL 29-07-2013 - 16:23

Salaud Bubos, tu vorbești, care folosești curent mai multe nick-uri (dar probabil nici nu îți dai seama de asta, căci treci subit de la o personalitate la alta și dialoghezi tu cu tine – ASTA E ADEVĂRATA SCHIZOFRENIE!) în vreme eu de vreun an nu mai folosesc decât acest unic nick? Cum spuneam, poți să îți recomand un psihiatru bun, dar pentru asta trebuie să faci un drum până la Cluj.

urbos 29-07-2013 - 16:26

Totusi ji danii….

Pribeagul 29-07-2013 - 18:18

Putinel pare stingher si cam singurel… deh, Rusia are mari si nenumarate pacate, asa ca:
Din cioburi de iubire/si ura consistenta
Zadarnic dragul meu,
Sa-nchegi o fericire
E mult, e mult prea greu…

Comments are closed.

This website uses cookies to improve your experience. We'll assume you're ok with this, but you can opt-out if you wish. OK Mai mult