Acasa InternationalGeopolitica Contabilii lumii: Planurile G20 se sprijina pe o fundatie nesigura

Contabilii lumii: Planurile G20 se sprijina pe o fundatie nesigura

scris de Ion Petrescu
2 afisari

 

.Organizatia internationala a contabililor ACCA (The Association of Chartered Certified Accountants) considera ca hotararile adoptate la reuniunea G20 de saptamana trecuta sunt construite pe un teren subred.


Primul pilon al acestei fundatii a planurilor pentru reforma ale G20 – care se doreste a fi un cadru puternic de reglementare, precum si cel de-al treilea pilon – care urmareste rezolvarea problemelor legate de institutiile financiare aflate In criza – sunt deosebit de nesiguri si nu au o coordonare globala, spune ACCA, intr-un comunicat de presa, subliniind faptul ca nici una dintre deciziile luate nu a fost convenita la nivel global.

In legatura cu aceasta problema Helen Brand, Director Executiv al ACCA spune: „Mesajul din partea liderilor G20 a fost foarte clar – contribuabilii nu ar trebui sa fie Impovarati de legi atunci cand bancile esueaza. Dar comunicatul G20 spune ca natiunile vor decide singure modul in care sa vor trata aceasta problema. O prevedere comuna In materie fiscala referitoare la banci – la care s-au opus Canada, Japonia, Brazilia si Australia – nu se va mai aplica acum. Acest lucru Inseamna ca orice prevederi fiscale introduse In Germania, Franta si Marea Britanie vor trebui sa fie moderate, deoarece bancile Isi pot deplasa operatiunile spre regimuri mai favorabile. Acest fapt transmite un mesaj ambiguu.”

Cel de-al doilea pilon – supravegherea eficienta prin norme mai puternice si mai eficace – a fost redus, iar ACCA este dezamagita de lipsa de referire la angajamentele anterioare, care prevedeau ca termen limita 2011 pentru un acord international privind standardele de contabilitate. Acest lucru risca sa incetineasca progresul in acest domeniu crucial pentru facilitarea afacerilor internationale.

Pilonul final – privind o evaluare transparenta si echidistanta, consolidarea angajamentului G20 fata de Fondul Monetar International sau Banca Mondiala prin Programul de Evaluare a Sectorului Financiar (FSAP) si sprijinirea unei supravegheri reciproce, robusta si transparenta, prin Consiliul pentru Stabilitate Financiara – arata ca G20 doreste sa evalueze aceste probleme, sa le discute si sa le tina sub observatie. In opinia ACCA consultarea este vitala in lunile urmatoare.

In ciuda fundatiei subrede a celor hotarate la Intrunirea G20, ACCA este incantata de faptul ca G20 a examinat viabilitatea finantelor publice, subliniind necesitatea ca statele sa puna In aplicare planuri pentru sustenabilitatea fiscala credibile, impartite in etape atent gandite si propice cresterii financiare.
 
Andreia Manea, Head of ACCA South Eastern Europe, afirma: ” Ceea ce a lipsit reuniunii de la Toronto a fost o actiune Intr-adevar coordonata; Fondul Monetar International (FMI) a avertizat ca o consecinta involuntara a acestei lipse de coordonare reala ar putea Insemna pierderea a milioane de locuri de munca si posibilitatea de a risca 2.25 trilioane de dolari In productia la nivel mondial.”

Andreia Manea a concluzionat: „ACCA considera ca liderii G20 trebuie sa faca uz de cele mai bune informatii aflate la dispozitia lor pentru a evalua conditiile economice actuale si sa examineze cu atentie nevoia de crestere a stimulentelor fiscale la nivel mondial.”

Summit-ul G20 urmator va avea loc in Seul, Coreea, intre 11 – 12 noiembrie 2010.

@ ACCA (The Association of Chartered Certified Accountants) este organismul global pentru profesionistii contabili, fondat in 1904.

 

This website uses cookies to improve your experience. We'll assume you're ok with this, but you can opt-out if you wish. OK Mai mult