Acasa InternationalGeopolitica Cum comentează presa rusă rezultatul alegerilor din România

Cum comentează presa rusă rezultatul alegerilor din România

scris de Ziua Veche
2 afisari

Presa rusă dedică spaţii largi alegerilor parlamentare din România, prezentând rezultatele şi comentând posibilele urmări ale acestui scrutin, dominat clar de coaliţia guvernamentală de centru-stânga condusă de către premierul Victor Ponta şi preşedintele Senatului, Crin Antonescu.

Tandemul Medvedev-Putin

Tandemul Medvedev-Putin

Coaliţia de la guvernare a obţinut victoria la alegerile parlamentare din România„, condusă de către premierul Victor Ponta şi preşedintele senatului Crin Antonescu, scrie vesti.ru, care afirmă că cel din urmă că a ieşit imediat după anunţarea primelor exit-poll-uri şi a ţinut un discurs în care l-a felicitat pe premier cu ocazia victoriei şi a menţionat că: „Nu mai este niciun dubiu: premierul României va fi Victor Ponta”.

Site-ul de ştiri insistă asupra faptului că Traian Băsescu a anunţat anterior că Victor Ponta nu va fi nominalizat pentru postul de premier şi a prezentat părerea unor experţi în acest sens, care au afirmat că „prin acest anunţ preşedintele României a încercat să inducă o confuzie în rândul oponenţilor săi, care în vara aceluiaşi an au încercat să îl demită”, scrie vesti.ru.

„Alegerile parlamentare din România au fost câştigate de coaliţia de la guvernare” de centru-stânga condusă de Victor Ponta, începe în aceeaşi notă rosbalt.ru. Agenţia precizează că alegerile au fost câştigate în contextul unei crize politice de durată pe care o traversează ţara, din cauza opoziţiei care a existat pe parcursul anului 2012 între liderii coaliţiei de la guvernare şi preşedinţie, marcată de dispute privind bugetul, votul de neîncredere dat cabinetului fostului premier Mihai Răzvan Ungureanu sau suspendarea preşedintelui Traian Băsescu.

Săptămânalul Argumentî i Faktî scrie în titlu că „La alegerile din România a câştigat coaliţia premierului”, iar în pagina electronică şi prezintă opinia unor experţi care anunţă că „alegerile vor fi etapa finală a luptei dintre Băsescu şi Ponta”.

Într-o manieră inedită, perspectivele alegerilor parlamentare din România sunt comentate de cotidianul Izvestia, care evidenţiază încă din titlu că „În România au învins susţinătorii unei absorbţii «treptate» a Republicii Moldova”. După ce susţine că atât la Bucureşti, cât şi la Chişinău, există forţe unioniste, evocând proiectul lui Băsescu din 2005 ca România şi Republica Moldova să se unească în cadrul Uniunii Europene şi afirmaţiile recente ale lui Mihai Ghimpu, liderul Partidului Liberal (PL) din Republica Moldova despre ocupaţia rusească a Transnistriei şi „dorinţa Chişinăului de a se uni cu Bucureştiul”, în prezent, după aceste alegeri, „graba nu mulţumeşte conducerea României”, potrivit publicaţiei.

Cu toate acestea, publicaţia îl citează pe secretarul executiv al Partidului Comuniştilor (PCRM) din Republica Moldova, Iurie Muntean, care declară că noii învingători nu se diferenţiază prea mult de radicalii de dreapta fiindcă „ei, de asemenea, sunt pentru absorbţia Republicii Moldova, numai că nu sunt atât de intruzivi pe acest subiect”, spune oficialul comunist.

În continuare, cu privire la relaţiile dintre România şi Rusia, expertul transnistrean Serghei Ilicenko este convins că, din acest moment, România va practica „o «politică occidentală» mai moderată şi fără reacţii isterice inutile la adresa Rusiei”, scrie Izvestia în pagina electronică.

21 comentarii

digital 10-12-2012 - 22:39

îmi place forumul,e cam liber de bă-șhiți,azi!
sunt în doliu,kkții!

ValVerde 10-12-2012 - 22:41

Hihihihi iti mai aduci aminte cum erati voi dupa referendum ?
Acum e rindul lor…

digital 10-12-2012 - 22:44

era același lucru,ca și azi mă,retrogradule,doar că atunci ați mobilizat și amerlocii,și ue și tot ce ați putut,ca să-i discreditați!
uită-te,limbistule la participare și la rezultate și poți vedea adevărul,și nu mai fă pe retardatul ipocrit!

salut 10-12-2012 - 22:50

„digital (catre ViticaVerde)
10-12-2012 at 22:44

….și nu mai fă pe retardatul ipocrit”

================

Nu face!

digital 10-12-2012 - 23:02

mai dă-l dreq,că e și tare prost,bubuie,nu vezi?!
adn băsist,ce să-i ceri,așa s-a născut,imbecilul!

ValVerde 11-12-2012 - 00:10

Ce-i copitatule, incepusi a mugii?
Ai pauza la rumegat ? Ce e asta? Intelepciune sau umor ierbivor ?

salut 11-12-2012 - 00:43

„ViticaVerde
11-12-2012 at 00:10

… mugii (cu doi „i”)? ….”

=====================

Da draga ViticaVerde, mugisi. Ai grija sa nu scapi si vreun part(z).

Pribeagul 10-12-2012 - 22:46

Aia nu se pune. A fost ceva aiurea in tramvai, ceva ce ratiunea nu poate cuprinde.

Acum este ceva normal, ceva de asteptat.

ValVerde 11-12-2012 - 00:16

Bine Pribege, daca nu-ti place tie, nu se pune.

Dar ia vezi, ratiunea ta poate cuprinde conceptul de ordine, legalitate si transparenta ?
Ca principiile democratice nu se ajusteaza cu popularitatea in poll-uri ?

Daca da, atunci poate ai sa intelegi ca vestul a luat pozitia pe care a luat-o la referendum nu pentru ca le e lor drag Basescu, ci pentru ca au aparat conceptele alea abstracte de mai sus.

Mai jucati-va voi cu Constitutia cum va dicteaza ficatii inflamati si o sa trebuiasca sa jucati in aceeasi liga cu Bielorusia si Transnistria.

Titi Gutan 11-12-2012 - 05:45

De dragul discutiei,cand ai vazut transparenta in perioada guvernarii lui Basescu?Ordine,legalitate,transparenta? Unde? Cand? Vorbesti de principii democratice? Ale cui? Ai vazut urma de principii la Basescu ori la cineva din anturajul lui? Vorbesti de vest? Nu te imbata cu apa rece! Merkel,Reding,Barroso nu reprezinta vestul ci o clica mafiota.Daca ai dori sa fii informat ai cauta cum este denumita Merkel de cei din partidul ei.Nasa! La noi,Basescu este nas al sufletelor judecatorilor,procurorilor,serviciilor secrete,CCR,CSM si nu in ultimul rand al celor care gandesc ca tine. Nu te supara,dar adevarul asta este.Sustii si admiri un sistem mafiot plin de nonvalori. Mai zici ca USL sa nu se joace cu Constitutia.USL va schimba legea suprema tocmai ca neaveniti si ipochimeni ca Basescu sa nu se mai joace cu coperti pe care scrie Constitutie mcand de fapt ,intre ele nu exista nimic .

ValVerde 11-12-2012 - 06:52

@Titi

1. Doua strimbe nu fac una dreapta. Nu stiai ?
E argument de maidan sa spui ca unul incalca Constitutia, e magar si netransparent, deci noi trebuie sa fim mai magari, mai ascunsi si sa jucam batuta pe Constitutie mai tare ca el.
In orice democratie normala destituirea unui presedinte nu se poate face de catre un partid care are majoritatea simpla.
Tocmai pentru ca presidentia nu e susanea.

2. Parerea ta despre Merkel si toti ceilalti nu e importanta. Ceea ce ar trebui sa analizezi indeaproape sint optiunile. Ce propui sa faca Romania cind vestul ala, asa rau cum il crezi tu, va va intoarce spatele ?

3. De unde ai tras concluzia ca sustin si admir
un sistem mafiot? „Cine nu e cu noi e impotriva noastra” e un dicton comunist. Pot sa apar constitutionalitatea procesului de destituire al presedintelui, (si sa fiu impotriva idiotilor manelisti gen urbos sau degetica) fara sa fiu de acord cu ce face presedintele (mai exact, nu-mi pasa)

4. Programul de guvernare a carui tema principala e „sa scapam de Basescu” e patetic, o sa va intre adinc unde va doare tare si o sa dureze pina mult pina o sa va ogoiti hemoroizii. Care e propunerea pentru Romania a guvernului USL ?

5. Basescu a devenit irelevant. Acum e rindul USL. Legati-va centurile de siguranta !!!!

Pribeagul 11-12-2012 - 21:26

Val,

Poporul s-a convins ca alesul este un magar ascuns in demagogie. Ce ratiune, ordine, legalitate, transparenta si principii obliga un popor sa tina in fruntea sa un magar, dupa ce s-a dumirit ca-i vorba de un magar?

Este clar pentru toata lumea ca Vestul, prin conducerea sa, PPE, in special PPE, a luat pozitia desuchiata pe care a luat-o ca sa apere o reduta asaltata de socialisti, nu pentru apararea principiilor democratice.

Javra in putrefactie de la Cotroceni a dovedit si dovedeste de cite ori schelaie ca este un dezastru pentru tara.

Antonescu, Ponta, Constantin vor sa dovedeasca ca sunt jucatori de liga mare, si vor reusi daca au dorinta si vointa; daca nu, vor pati si ei ce a patit inaintasul lor.

ValVerde 11-12-2012 - 21:41

@Pribeagul

1. „poporul care s-a convins”…nu a catadicsit sa iasa la referendum. Cred ca extrapolezi simtamintele tale la tot „poporul”

2. Presedintele nu se schimba ca ciorapii.
E ceea ce da continuitate si credibilitate unei democratii. E lucru serios sa-l schimbi si trebuie sa ai argumente puternice, care sa convinga in primul rind independentii, care vad mai incolo de o criza economica trecatoare, de ce simti tu sau de cit de bou e Basescu.

3. Poate Basescu e un dezastru pentru tara, cum spui tu, dar a fost ales democratic si mandatul lui nu poate fi revocat cu aceeasi usurinta. Altfel o sa traiti ca in Burundi.
Daca la fiecare masura necesara dar nepopulara schimbati presedintele si/sau PM o sa aveti surpriza bubei care va explodeaza in fata.

4. Lucruri la care ar fi trebuit sa va ginditi inainte de a-l alege.

urbos 11-12-2012 - 01:51

Ba jegosule, dupa referendum eram la fel. Mai ales ca nici n-am pierdut. Doar ca doi papitoi ti-au lasa lepra sa ramana in functie. Spera in continuare, fiu de naparca.

BULA 11-12-2012 - 05:37

Situatia din tara e oricum de kakat si se va ajunge la proteste in strada. Atmosfera in randul majoritatii romanilor (in special al bugetarilor, care ii dau in cap cat e ziulica de mare) e de bucurie si de mari sperante. E ca dupa alegerile din ’96, castigate de PNT-CD si basarabeanul Emil Constantinescu. Inainte de acele alegeri, toti informatorii si activistii de partid, toti pilosii si incompetentii bagati in serviciu pe motive de rudenie (cotizare din salariu la sefi, „spagat” in cazul doamnelor, etc), FSN-isti pana in maduva oaselor si de partea lui Ion Iliescu, erau ingroziti (cu rahatul la fund) ca vine la putere Opozitia si ii ia dracu. Dar imediat dupa alegeri s-a vazut ca a fost o cacialma, ca nu se va schimba nimic, ca nu se vor publica listele cu informatori si ca nomentaturistii nu vor fi atinsi cu ceva, si s-a declansat o bucurie de nedescris in randul acestor lighioane, respectiv o mare tristete si deznadejde printre naivii care au sperat la o trecere la normalitate.

Ma uit la cuconeturile de la locul in care lucrez, care isi pun mari sperante in guvernarea USL si asteapta cu nerabdare sa se deschida robinetul cu finantari de la buget, sa duduie firmele capuse ale sotilor lor, sau sa poata din nou sa acceseze fonduri cu care sa cumpere (au dat shopping, de cand a fost Tariceanu la guvernare) tot felul de aparate cu care nu stiu sa lucreze si care vor sta pitulate pe undeva pana le vine sorocul pentru casare. Atmosfera e de intoarcere in timp, de revenire la anii ’90. Dar o sa vada repede ca nu sunt bani si vor da in depresie.

un crestin 11-12-2012 - 07:50

Bula,

nu se va ajunge la proteste de strada. Acum este vorba de dragoste intre popor si partid. Iarna trecuta era vorba de ura poporului fata de Basescu.

Alegerile acestea au fost un fel de cununie intre popor si partid cu juramantul la bine si la rau.

Sa castigi alegerile cu o asa majoritate si sustinere zdrobitoare este lucru mare. Parlamentul Romaniei s-ar putea uni intr-o camera acumm cand armonia si pacea domneste.

Opozitia ? Care opozitie ? Cata opozitie ? Noroc cu Diaconescu si media lui . Acolo, la OTV se va face opozitie adevarata.

Hai, Dane ! Cinste Caracalului care spala rusinea oltenilor !

BULA 11-12-2012 - 10:25

Jumatate dintre romani au refuzat sa voteze, deci USL nu are motive sa se considere reprezentantul legitim al poporului. Scorul a fost de doar 26% din numarul total de votanti (prostimea). Nu e vorba de cununie intre popor si USL.

- - प्रिंस Parpanghel Carpathian LORD 11-12-2012 - 10:31

@ [ alde bwullache -( un cretin,saliut-saliut, rummyeGATOAREA verte)…..-Alienn.ATU Bwullache-la nivelul tau defectuos de perceptia realitatii pe timp de pace -OSPICIU, pe timp de confruntari in general un DEFETIST ca tine ,se elimina .Cretinele , daca pentru tine DAN DANa CHE este salvatorul rusinii/onoarei oltenilor –TE DESCALIFICA .Homunculul saliut ,esti la MAXIMUM -MINIMORUM ! Wakka -VERTE ; LOST in SPACE evident nu virtual , in al realitatii romanesti -Daca esti la …Bnei-Britt si mai RAU !

ancora 11-12-2012 - 17:37

Ne intrebam, cum draku, Basescu la Anvers pentru cine a lucrat , in nici un caz pentru americani.

Andrei 13-12-2012 - 10:16

Aaa e ordin de la PARTID …SA BLOCATI MESAJELE ….

Andrei 13-12-2012 - 10:25

FSN A INVINS ,,,…CE FERICIRE .!…

TAXELELE SE VOR MARII …….CADOU DE INCEPUT DE AN…HE,HE.

AVETI TUPEUL SA CRITICATI GERMANIA …IAR VOI NU SUNTETI CAPABILI SA MENTINETI ECHIPELE CE CONSTRUIESC AUTOSTRAZI DAR …ALTCEVA ….VETI TRAII DIN BUGET …DEVALORIZAREA MONEDEI ….CRESC SALARIILE CU 7 % IAR INFLATIA 15%…SUNTETYI TARI….

Comments are closed.

This website uses cookies to improve your experience. We'll assume you're ok with this, but you can opt-out if you wish. OK Mai mult