Acasa InternationalGeopolitica Cum s-au încheiat negocierile de pace la Minsk

Cum s-au încheiat negocierile de pace la Minsk

scris de A.P.
22 afisari

Liderii Ucrainei, Petro Poroșenko, Rusiei, Vladimir Putin, Franței, Francois Hollande, și Germaniei, Angela Merkel, au încheiat negocierile de la Minsk pe tema conflictului ucrainean, informează joi RIA Novosti, citată de Reuters.

putin la minskLiderii Rusiei, Vladimir Putin, Ucrainei, Petro Poroșenko, Germaniei, Angela Merkel, și Franței, Francois Hollande, au părăsit joi Palatul Independenței din Minsk după ce au reușit să ajungă la un acord de pace în privința Ucrainei, după o reuniune care a durat aproximativ 15 ore, informează EFE.

Kievul și rebelii separatiști au semnat o foaie de parcurs vizând impunerea păcii în Ucraina, care prevede în special instituirea unui regim de încetare a focului începând de duminică, 15 februarie, și crearea unei zone-tampon lărgite, au anunțat joi liderii rus, ucrainean, francez și german, la finalul unor negocieri maraton de aproape 15 ore la Minsk, relatează AFP.

Grupul de contact, constituit din reprezentanți ucraineni, ruși și ai OSCE au negociat la Minsk cu rebelii separatiști, în paralel, cu discuțiile între Francois Hollande, Angela Merkel, Vladimir Putin și Petro Poroșenko.

‘Grupul de contact a semnat un document pe care noi l-am pregătit într-o mare tensiune’, a afirmat Petro Poroșenko, o informație confirmată de președintele rus Vladimir Putin, care a invocat ‘un acord privind esențialul’ la care s-a ajuns la convorbirile prelungite între șefii de stat rus, ucrainean și francez și cancelarul german.

Principalele provocări ale negocierilor de la Minsk 

‘Toate problemele au fost abordate în acest text ce a fost semnat de Grupul de contact și separatiști’, a declarat președintele francez Francois Hollande, într-o declarație comună cu Angela Merkel.

Primul punct al acordului, al cărui text a fost dat publicității de către Kremlin, vizează încetarea focului care urmează să intre în vigoare începând cu 15 februarie la miezul nopții (14 februarie, 21:00 GMT), a indicat Putin, într-o conferință de presă, înainte de a-și pune haina și a părăsi sala de negocieri din Palatul Independenței din Minsk, ceea ce a sugerat sfârșitul negocierilor.

Al doilea punct al documentului semnat impune retragerea părților beligerante și a armamentului greu, pentru a permite crearea unei zone-tampon cu o lățime între 50 și 70 de kilometri, față de 30 km, așa cum prevedeau acordurile de pace de la Minsk din 19 septembrie.

Taberele beligerante trebuie să părăsească această zonă-tampon demilitarizată și să-și retragă armamentul greu în termen de 14 zile, a explicat președintele Poroșenko.

Ucrainenii trebuie să se retragă de la actuala linie a frontului, în timp ce rebelii urmează să se retragă în spatele liniei din septembrie. Aceasta din urmă a evoluat în funcție de victoriile militare ale rebelilor din ultimele luni, ceea ce explică o mai mare lățime a zonei-tampon.

Acest acord reprezintă o ‘speranță serioasă chiar dacă totul nu a fost dus până la capăt’, a spus Francois Hollande, care a invocat o ‘rezolvare politică globală’.

This website uses cookies to improve your experience. We'll assume you're ok with this, but you can opt-out if you wish. OK Mai mult