Acasa InternationalGeopolitica De ce a anulat Obama întâlnirea cu Putin

De ce a anulat Obama întâlnirea cu Putin

scris de C.P.
6 afisari

Barack Obama a decis să anuleze întrevederea cu omologul său rus, Vladimir Putin, prevăzută pentru începutul lunii septembrie, la Moscova, relatează miercuri Associated Press, care califică decizia drept ‘o rară umilinţă diplomatică’.

Obama nu se mai intalneste cu Putin

Obama nu se mai intalneste cu Putin

Potrivit AFP, Casa Albă a justificat această ‘decizie spectaculoasă’ prin lipsa de progres în relaţiile ruso-americane. ‘După o analiză aprofundată (…) am ajuns la concluzia că relaţiile bilaterale cu Rusia nu au înregistrat suficiente progrese recente care să permită desfăşurarea unui summit ruso-american la începutul lunii septembrie‘, a declarat purtătorul de cuvânt al lui Obama într-un comunicat de presă în care este menţionat îndeosebi scandalul Snowden, scrie AFP.

Associated Press menţionează că anunţul vine după decizia Rusiei de a acorda azil temporar fostului consultant al Agenţiei Naţionale pentru Securitate /NSA/ a SUA, Edward Snowden, şi reflectă totodată nemulţumirea crescută a SUA în relaţiile cu Rusia pe alte probleme, între care apărarea antirachetă şi drepturile omului.

Potrivit Casei Albe, Barack Obama încă intenţionează să participe la summitul G20 la St. Petersburg (Rusia), dar nu are planuri pentru o întrevedere bilaterală cu Vladimir Putin. Totodată, liderul de la Casa Albă va face o escală în Suedia în cadrul vizitei pe care o va efectua la începutul lunii septembrie în Rusia. SUA intenţionează să anunţe Rusia de decizia de miercuri a preşedintelui Obama, însă nu va avea loc o convorbire directă între Obama şi Putin pe acest subiect.

Anunţul vine după ce responsabili americani au anunţat marţi că SUA intenţionează să poarte convorbiri, vineri, la Washington, cu miniştrii de externe şi al apărării din Rusia, în pofida deciziei Moscovei de a acorda azil fostul consultant american al Agenţiei Naţionale pentru Securitate /NSA/ a SUA, Edward Snowden. Întrevederea de vineri, în forma de ‘2+2’ între secretarul de stat american John Kerry, ministrul apărării Chuck Hagel şi omologii lor ruşi, Serghei Lavrov şi Serghei Şoigu, urmează să aibă loc la Departamentul de Stat. Adjunctul ministrului de externe rus, Serghei Riabko, a declarat, potrivit Interfax, că pregătirile pentru convorbiri sunt finalizate şi agenda va include probleme bilaterale, precum şi situaţiile din Siria şi Afganistan.

Reactia Kremlinului

Kremlinul şi-a exprimat miercuri ‘decepţia’ faţă de anularea de către Washington a întrevederii pe care preşedintele SUA, Barack Obama, urma să o aibă în septembrie cu omologul său rus, Vladimir Putin, la Moscova, relatează EFE.

‘Suntem decepţionaţi de decizia administraţiei americane de a anula vizita’ preşedintelui Obama la Moscova, care era prevăzută pentru începutul lunii septembrie, a spus consilierul prezidenţial Iuri Uşakov în faţa ziariştilor, potrivit agenţiilor ruse, adaugă sursa citată.
Uşakov a dat asigurări că ‘preşedintele SUA a fost invitat să viziteze Rusia, iar această invitaţie rămâne în picioare’ şi a apreciat că este ‘evident’ că decizia SUA are legătură cu faptul că i s-a acordat azil temporar fostului consultant al Agenţiei Naţionale pentru Securitate /NSA/ a SUA, Edward Snowden.

‘Este clar că această decizie are legătură cu o situaţie pe care nu am creat-o noi’, a spus consilierul preşedintelui rus, referindu-se la faptul că i s-a acordat azil temporar în Rusia lui Snowden, după ce tânărul american a rămas aproape o lună şi jumătate blocat pe un aeroport din Moscova fără a putea lua avionul spre altă ţară. Totodată, Uşarov a mai spus că scandalul Snowden a demonstrat că SUA nu sunt pregătite să coopereze cu Rusia de pe picior de egalitate.

This website uses cookies to improve your experience. We'll assume you're ok with this, but you can opt-out if you wish. OK Mai mult