Acasa InternationalGeopolitica De ce merge Patriarhul Kirill al Moscovei la Chişinău

De ce merge Patriarhul Kirill al Moscovei la Chişinău

scris de M.A.B.
23 afisari

Patriarhul Kirill al Moscovei şi al Întregii Rusii va efectua o vizită în R. Moldova, în perioada 7-8 septembrie. Deşi Mitropolia Moldovei neagă caracterul politic al vizitei, mulţi analişti consideră că are legătură cu summitul de la Vilnius şi apropierea Republicii Moldova de UE.

De ce merge Patriarhul Kirill al Moscovei la Chişinău

De ce merge Patriarhul Kirill al Moscovei la Chişinău

Vadim Cheibaş, secretarul Mitropoliei Moldovei a specificat pentru Moldpres că Patriarhul Kirill va oficia un serviciu religios la Catedrala Mitropolitană „Naşterea Domnului” din Chişinău. Totodată, Kirill va participa la festivitatea organizată de către Mitropolia Moldovei la Palatul Naţional „Nicolae Sulac“, cu ocazia împlinirii a 200 de ani de la înfiinţarea Eparhiei Chişinăului.

Patriarhul Moscovei şi al Întregii Rusii va vizita şi Mănăstirea Căpriana, unde este înmormîntat Mitropolitul Gavriil Bănulescu-Bodoni, unul dintre fondatorii Eparhiei Chişinăului. Programul vizitei include şi o deplasare la Tiraspol. Kirill urmează să se întâlnească cu Episcopul Savva. Eparhia de Tiraspol şi Dubăsari este o eparhie din componenţa Mitropoliei Chişinăului şi a Întregii Moldove. Patriarhul Kirill a vizitat ultima dată R. Moldova în anul 2011.

Mulţi analişti politici de la Chişinău au altă viziune vizavi de vizita lui Kirill. Aceştea sunt de părere că patriarhul rus vine la Chişinău pentru a marca ocupaţia Basarabiei din 1812 de Imperiul rus în condiţiile în care autorităţile de la Moscova încearcă să influenţeze procesele politice din Republica Moldova în preajma summit-ului de la Vilnius.

“Preconizata vizită a Patriarhului Rusiei Kirill la Chişinău devine cel mai discutat subiect politic pe forumuri şi pe reţele de socializare. Reacţiile la respectiva vizită sunt preponderent negative şi formulate într-un limbaj marţial, presărat cu sudalme şi epitete usturătoare: Opriţi năvălirea Călăului Rus, pe nume Patriarhul Kirill, în Chişinău!!”, Rusia şi Biserica Rusă – călăii moldovenilor deportaţi în Rusia, moscalul cotropitor, ciocoiul Kirill, duşmanul bărbos, unsul lui Putin ţapul Kirill ş.a. Aceasta pe de o parte. Pe de altă parte asistăm la o tăcere înverşunată din partea a unei bune părţi a societăţii, inclusiv a intelectualilor, şi la interesul vădit al guvernului faţă de această vizită care a emis chiar o dispoziţie prin care obligă Cancelaria de stat să organizeze vizita respectivă”, scrie jurnalistul Constantin Tănase, director al ziarului Timpul.

“Deşi Kirill va veni sub pavilion bisericesc, vizita acestuia este una politică, PATRIARHUL RUS fiind perceput, şi nu fără temei, vârful de lance al Kremlinului, omul lui Putin. Prin Biserica rusă, Kremlinul promovează politica tradiţională a Rusiei de expansiune şi control asupra unor teritorii şi ţări străine. În RM nu există forţe politice suficient de puternice care ar pune piciorul în prag şi ar zădărnici această vizită. Elitele conducătoare nu au nici curajul, dar nici dorinţa să facă acest lucru. Apropo, dacă vrem să înţelegem ce sunt cu adevărat elitele politice conducătoare de la Chişinău, ce viziune au asupra locului RM în lume, nu trebuie să judecăm după retorica lor proeuropeană, ci după atitudinea lor faţă de Rusia. Deşi fac parte dintr-o generaţie mai nouă, deşi înţeleg că singurul vector care reflectă interesul nostru naţional e cel proeuropean, politicienii de la guvernare sunt „hipnotizaţi” de Rusia, Rusia e în sângele lor, ei trăiesc în raport cu Rusia două sentimente adânci – frica şi admiraţia. Frica pentru că Rusia, foarte influentă la Chişinău, le poate strica cariera. Admiraţia, pentru că fiecare napoleonaş de pe Bâc visează să devină un mic Putin care să conducă poporul cu ceasul pe mâna dreaptă”, continuă Constantin Tănase.

“Prima întrebare legitimă e care este scopul acestei vizite, de ce capul bisericii ruse ne-a îndrăgit atât de mult încât a decis să mai vină la noi doar la doi ani de la ultima vizită? Oficialii de la Mitropolia Moldovei neagă faptul că respectiva vizită ar fi legată de viitorul summit de la Vilnius. Motivaţia oficială e alta: vizita este prilejuită de împlinirea a 200 de ani de la crearea primei structuri care a unificat toate bisericile dintre Prut si Nistru. În altă redacţie motivaţia e şi mai explicită: cu ocazia aniversării a 200 de ani de la integrarea eparhiei de Chişinău în Biserica Ortodoxă Rusă. Vedeţi cât de eufemistic e spus – „unificarea”, „integrarea? Reiese că ocuparea Basarabiei de către Rusia ţaristă, adică ruperea în două a Ţării Moldovei, a fost un act istoric progresist, deoarece a favorizat unificarea tuturor bisericilor dintre Prut şi Nistru”, mai scrie directorul cotidianului Timpul.

“Este clar însă că (patriarhul) Kirill nu vine la Chişinău ca să asigure RM de sprijinul Rusiei şi a Bisericii ruse în ajunul summit-ului de la Vilnius. Cu siguranţă el vine cu un alt mesaj din partea ţarului Putin: dacă RM se va juca de europenizarea, va păţi-o ca şi Georgia. Şi încă un „detaliu” – în contextul „războiului economic”, declanşat de ruşi împotriva ucrainenilor, vizita patriarhului rus la Chişinău convine numai Moscovei. Privită din toate punctele de vedere, această vizită a patriarhului rus la Chişinău, în actuala conjunctură politică şi geopolitică, este o gravă eroare a diplomaţiei de la Chişinău. Există o singură speranţă că efectele acestei erori vor fi măcar parţial diminuate – dacă administraţia de la Chişinău va avea curajul să-i spună deschis, în faţă, patriarhului rus adevărul. Adevărul adevărat, cel românesc, dar nu cel rusesc cu care a venit el de la Moscova”, încheie Constantin Tănase.

2 comentarii

laur 20-08-2013 - 16:48

Mitropolia BASARABIEI sa deschida mai multe biserici intre NISTRU si PRUT. Romania sa scada sau scoata taxa enorma de 500 euro pentru ca un moldovean sa intre in Romania.

UnUL 22-08-2013 - 13:48

De ce merge? Ca să încerce să păstreze Moldova sub călcâiul Kremlinului.

Comments are closed.

This website uses cookies to improve your experience. We'll assume you're ok with this, but you can opt-out if you wish. OK Mai mult