Acasa InternationalGeopolitica De ce s-a întâlnit François Hollande cu Fidel Castro

De ce s-a întâlnit François Hollande cu Fidel Castro

scris de M.A.B.
12 afisari

Preşedintele francez Francois Hollande şi-a justificat decizia de a se întâlni cu liderul istoric cubanez Fidel Castro, explicând că nu a intenţionat să dea un cec în alb, ci să contribuie la deschiderea Cubei către lume, relatează Le Monde în pagina electronică.

Hollande cu Fidel Castro

Hollande cu Fidel Castro

„Aş fi putut merge în Cuba şi să vorbesc despre viitor, despre parteneriat ignorând istoria, cei 40 de ani în care Fidel Castro a fost responsabil de această ţară? Aş fi putut să nu accept să-l întâlnesc?”, s-a întrebat preşedintele francez.

„Ignorând trecutul, ignori posibilităţile pentru viitor. Sensul călătoriei nu era de a da un cec în alb pentru cineva, ci de a crea o nouă etapă de parteneriat, una în care Cuba să poată fi o insulă deschisă complet către lume”, a răspuns el.

Francois Hollande, care a efectuat o vizită istorică în Cuba, a fost primit în cursul zilei de luni de părintele revoluţiei cubaneze, Fidel Castro, la reşedinţa acestuia din urmă.

Preşedintele francez, aflat într-un turneu de cinci zile în Caraibi, este primul lider occidental care a vizitat Cuba de la anunţarea normalizării relaţiilor americano-cubaneze, în decembrie 2014.

El s-a pronunţat, luni, la Havana, în favoarea anulării embargoului american impus Cubei în 1962, după sosirea la putere a lui Fidel Castro.

Franţa va face orice pentru ca „măsurile care au afectat atât de mult dezvoltarea Cubei să fie în cele din urmă anulate, suprimate”, a dat asigurări preşedintele francez într-un discurs susţinut la Universitatea din Havana.

Parisul votează, în fiecare an începând din 1991, în favoarea rezoluţiei care solicită anularea embargoului american impus insulei comuniste.

This website uses cookies to improve your experience. We'll assume you're ok with this, but you can opt-out if you wish. OK Mai mult