Acasa InternationalGeopolitica UPDATE – Detaliile întâlnirii lui Klaus Iohannis cu Donald Trump (video)

UPDATE – Detaliile întâlnirii lui Klaus Iohannis cu Donald Trump (video)

scris de B.C.R
131 afisari

UPDATE – Preşedintele Klaus Iohannis a fost primit, marţi, la Casa Albă, de preşedintele SUA Donald Trump. Trump a afirmat, la întâlnirea cu Iohannis din Biroul Oval, că preşedintele Klaus Iohannis face o treabă foarte bună în domeniul combaterii corupţiei din România.

Preşedintele SUA a spus că i-ar plăcea să vină în România şi că cele două ţări au o relaţie mai bună ca niciodată. Într-o declaraţie dată publicităţii de Casa Albă, preşedintele Donald Trump reafirmă şi întăreşte Parteneriatul dintre SUA şi România şi îşi exprimă susţinerea pentru eforturile României de a intra în programul Visa Waiver, în acord cu cerinţele legislaţiei Statelor Unite. La rândul său, Iohannis a declarat, la Washington, după întâlnirea cu Trump, că preşedintele SUA este foarte interesat de creşterea prezenţei militare americane în România şi că discuţii tehnice vor avea loc cu secretarul Apărării. Iohannis a spus că a fost exprimată şi preocuparea legată de modificările la legislaţia fiscală. Declaraţia Comună a preşedinţilor României şi SUA, Klaus Iohannis şi Donald Trump, subliniază angajamentul reciproc faţă de statul de drept şi o justiţie independentă, care sunt puternic susţinute de poporul român şi subliniază că buna guvernare constituie baza securităţii şi prosperităţii noastre comune. Documentul face referire la crearea de noi oportunităţi pentru creşterea securităţii, dezvoltării şi prosperităţii, şi pentru a răspunde mai bine provocărilor şi responsabilităţilor globale pe care le împărtăşim. De asemenea, declaraţia menţionează evitarea riscurilor de securitate care însoţesc investiţiile chineze în reţelele de telecomunicaţii 5G şi subliniază opoziţia faţă de Nord Stream 2 şi alte proiecte care îi fac pe aliaţii şi partenerii noştri dependenţi energetic faţă de Rusia.

UPDATE 23:50 – Declaraţia Comună a preşedinţilor României şi SUA subliniază angajamentul reciproc faţă de statul de drept şi o justiţie independentă, care sunt puternic susţinute de poporul român

Declaraţia Comună a preşedinţilor României şi SUA, Klaus Iohannis şi Donald Trump, subliniază angajamentul reciproc faţă de statul de drept şi o justiţie independentă, care sunt puternic susţinute de poporul român şi subliniază că buna guvernare constituie baza securităţii şi prosperităţii noastre comune. Documentul face referire la crearea de noi oportunităţi pentru creşterea securităţii, dezvoltării şi prosperităţii, şi pentru a răspunde mai bine provocărilor şi responsabilităţilor globale pe care le împărtăşim. De asemenea, declaraţia menţionează evitarea riscurilor de securitate care însoţesc investiţiile chineze în reţelele de telecomunicaţii 5G şi subliniază opoziţia faţă de Nord Stream 2 şi alte proiecte care îi fac pe aliaţii şi partenerii noştri dependenţi energetic faţă de Rusia.

Foto: Facebook/Klaus Iohannis
Foto: Facebook/Klaus Iohannis

Prezentăm integral textul Declaraţiei comune:

„Ca Preşedinţi ai României şi Statelor Unite ale Americii, acţionăm împreună, ca prieteni şi aliaţi, pentru a avansa Parteneriatul nostru Strategic robust şi durabil. Prin parteneriatul nostru, care se aprofundează, vom crea noi oportunităţi pentru creşterea securităţii, dezvoltării şi prosperităţii, şi pentru a răspunde mai bine provocărilor şi responsabilităţilor globale pe care le împărtăşim.Rememorăm Revoluţia din Decembrie de acum 30 de ani, când românii curajoşi au înlăturat o dictatură brutală şi au îndreptat ţara pe calea democraţiei, a statului de drept şi a economiei de piaţă. Anul acesta am marcat, de asemenea, cu mândrie, şi aniversarea a 15 ani de la aderarea României la Organizaţia Tratatului Atlanticului de Nord (NATO).

Împreună, statele noastre au depus eforturi durabile pentru modernizarea forţelor noastre armate şi pentru a ne îndeplini angajamentele asumate în cadrul NATO cu privire la partajarea echitabilă a responsabilităţilor. Militarii noştri acţionează umăr la umăr pentru apărarea libertăţii şi în vederea consolidării posturii de apărare şi descurajare pe Flancul Estic al NATO, inclusiv în Marea Neagră, care este de importanţă strategică pentru securitatea transatlantică. De asemenea, căutăm să evităm riscurile de securitate care însoţesc investiţiile chineze în reţelele de telecomunicaţii 5G.România şi Statele Unite recunosc că securitatea energetică este securitate naţională. Subliniem opoziţia noastră faţă de Nord Stream 2 şi alte proiecte care îi fac pe aliaţii şi partenerii noştri dependenţi energetic faţă de Rusia. Resursele de gaze naturale din România au potenţialul de a creşte prosperitatea statelor noastre, precum şi de a întări securitatea energetică a Europei. România şi Statele Unite vor analiza modalităţi de îmbunătăţire a climatului investiţional în domeniul energiei în beneficiul ambelor ţări. Mai mult, încurajăm puternic colaborarea strânsă a industriilor noastre pentru a sprijini obiectivele României în domeniul energiei nucleare civile.

Excelentul nostru parteneriat în domeniul aplicării legii şi al luptei împotriva corupţiei se bazează, în mod ferm, pe un angajament reciproc faţă de statul de drept şi o justiţie independentă, care sunt puternic susţinute de poporul român. Mai mult, subliniem că buna guvernare constituie baza securităţii şi prosperităţii noastre comune.România şi Statele Unite evidenţiază cu mândrie creşterea substanţială a schimburilor comerciale dintre cele două ţări, precum şi interesul nostru comun pentru crearea unui climat investiţional care să ofere transparenţă, predictibilitate şi stabilitate. Prin urmare, ne angajăm să ne consolidăm, pe mai departe, relaţia comercială şi să încurajăm creşterea investiţiilor în ambele ţări.

Statele Unite îşi reiterează sprijinul pentru eforturile României de a deveni eligibilă pentru intrarea în Programul Visa Waiver în conformitate cu cerinţele legislaţiei SUA”.UPDATE 22:32 – Trump, despre corupţia din România: Preşedintele Iohannis face o treabă foarte bună / Preşedintele SUA spune că i-ar plăcea să vină în România

Preşedintele SUA, Donald Trump, a afirmat, la întâlnirea cu preşedintele Klaus Iohannis din Biroul Oval, că preşedintele Klaus Iohannis face o treabă foarte bună în domeniul combaterii corupţiei din România. Preşedintele SUA a spus că i-ar plăcea să vină în România şi că cele două ţări au o relaţie mai bună ca niciodată.Preşedintele Trump a spus că în multe ţări corupţia este o problemă dificilă şi că ştie că şi în România există această problemă. El a adăugat că preşedintele Iohannis „face o treabă foarte bună” în această privinţă. „Cred că el este cel care poate rezolva problema”, a adăugat Donald Trump.

„Mulţumesc foarte mult tuturor, e o onoare să fiu alături de preşedintele României, este foarte respectat, a făcut o treabă foarte bună. Este un sezon politic în desfăşurare în România, dar îmi imaginez că vă descurcaţi foarte bine, pentru că sunteţi talentat, iubiţi poporul, iar noi avem o relaţie extraordinară cu România. Statele Unite şi România au o relaţie mai bună ca niciodată. Şi vreau să vă mulţumesc pentru asta! Avem relaţii comerciale foarte bune, afaceri în desfăşurare, să fiu sincer cu voi, avem mult comerţ cu România şi cu poporul său talentat. Noi cumpărăm, ei cumpără. Şi avem mulţi români în Statele Unite, sunt oameni extraordinari, muncesc din greu şi sunt oameni de succes”, a mai declarat Donald Trump.

FOTO: www.presidency.ro
FOTO: www.presidency.ro

„Vreau să subliniez că este o plăcere să fiu aici şi acum avem ocazia să vorbim despre parteneriatul strategic din România şi Statele Unite. Sub conducerea Statelor Unite facem tot ceea ce se poate la nivelul NATO şi cred că suntem pe drumul cel bun în acest sens”, a precizat, la rândul său Klaus Iohannis.

Întrebat dacă va veni în România, preşedintele SUA a spus că i-ar plăcea să facă o vizită în România.UPDATE 21:50- Donald Trump reafirmă Parteneriatul dintre SUA şi România şi îşi exprimă susţinerea pentru eforturile României de a intra în programul Visa Waiver

Într-o declaraţie dată publicităţii de Casa Albă, preşedintele Donald Trump reafirmă şi întăreşte parteneriatul dintre Statele Unite şi România.

Preşedintele Trump l-a primit pe preşedintele Klaus Iohannis la Casa Albă, pentru a reafirma şi celebra parteneriatul strategic puternic dintre cele două ţări.

Foto: Facebook/Klaus Iohannis
Foto: Facebook/Klaus Iohannis

Statele Unite şi România au relaţii de securitate, energie, nucleare civile şi cibernetice care se dezvoltă şi de care beneficiază ambele ţări. Ţări noastre vor continua să lucreze împreună pentru a face faţă provocărilor comune de securitate şi a îmbunătăţi şi mai mult parteneriatul nostru economic şi energetic, se arată în declaraţie.

Conform sursei citate, preşedintele Trump intenţionează să dezvolte legăturile dintre cele două ţări pentru susţinerea eforturilor României de a deveni eligibilă pentru intrarea în Programul Visa Waiver, în acord cu cerinţele legislaţiei Statelor Unite.

FOTO: www.presidency.ro
FOTO: www.presidency.ro

România este un aliat inestimabil al NATO şi susţine Statele Unite şi eforturile internaţionale de securitate în regiune şi la nivel global. marcând 15 ani de când s-a alăturat Alianţei, România s-a dovedit un puternic aliat NATO şi şi-a îndeplinit angajamentul de a aloca 2% din PIB pentru cheltuielile de apărare. De asemenea, România este unul dintre cei mai mari contributori la misiunile NATO din Afganistan şi sprijină misiunile din Kosovo, Bosnia şi coaliţia anti-ISIS, afirmă preşedintele Trump.

În declaraţie sunt amintite şi celelalte contribuţii ale României în domeniul militar, inclusiv găzduirea scutului de la Deveselu.Se menţionează şi faptul că România s-a angajat să colaboreze cu SUA pentru a combate ameninţările de cibersecuritate pe care le prezintă furnizorii chinezi în reţelele 5G.

Preşedintele Trump arată că Statele Unite va continua să lucreze împreună cu România pentru a sprijini securitatea energetică în Europa.

Foto: Facebook/Klaus Iohannis
Foto: Facebook/Klaus Iohannis

Statele Unite vor lucra cu România pentru a îmbunătăţi climatul investiţional şi pentru a ajuta ţara să folosească mai bine resursele de gaze. Aceste eforturi vor creşete oportunităţile de investiţii pentru companiile americane, va creşte prosperitatea poporului român şi va îmbunătăţi securitatea energetică în regiune, se arată în declaraţie.

Klaus Iohannis va semna în cartea de onoare a Casei Albe. Cei doi preşedinţi vor avea apoi convorbiri tete-a-tete în Biroul Oval.

Vor urma convorbiri oficiale ale celor două delegaţii.

De asemenea, preşedinţii României şi Statelor Unite ale Americii vor adopta o declaraţie comună care priveşte întărirea relaţiilor dintre cele două state.

„Cu prilejul întrevederii, Preşedintele Klaus Iohannis şi Preşedintele Donald J. Trump vor discuta despre întărirea şi dezvoltarea în continuare a Parteneriatului Strategic puternic şi dinamic dintre România şi Statele Unite ale Americii, în toate dimensiunile sale, inclusiv în plan securitar şi economic”, a anunţat Administraţia prezidenţială.

Potrivit comunicatului Administraţiei prezidenţiale, „preşedintele României va evidenţia, şi cu această ocazie, faptul că ţara noastră va continua să fie un partener strategic solid şi un aliat responsabil şi de încredere al Statelor Unite ale Americii, una dintre priorităţile politicii externe a României fiind consolidarea relaţiei transatlantice şi a securităţii spaţiului euroatlantic”.

Preşedintele Klaus Iohannis a mai făcut o vizită la Washington în iunie 2017, fiind primul lider est-european primit la Casa Albă de preşedintele Donald Trump.

 

Preşedintele SUA Donald Trump i-a oferit cadou lui Klaus Iohannis o şapcă având sloganul ”Make România great again!” – ”Să facem România măreaţă din nou!”, aluzie la sloganul cu care Trump a câştigat alegerile prezidenţiale din 2016, ”Make America great again”.

La rândul său, preşedintele român i-a dăruit liderului de la Casa Albă un stilou.

Iohannis a probat şapca la întâlnirea dintre delegaţiile română şi americană.

Conform imaginilor difuzate de Administraţia Prezidenţială, preşedintele şi-a pus şapca pe cap în aplauzele oficialilor SUA prezenţi la întâlnire.

Preşedintele Klaus Iohannis va ajunge, marţi, la ora 21:00, ora României, la Casa Albă din Washington, unde va fi întâmpinat de preşedintele SUA, Donald Trump, informează Administraţia Prezidenţială. Securitatea Mării Negre este unul dintre subiectele care vor fi abordare de cei doi oficiali.

Potrivit unui anunţ al Administraţiei Prezidenţiale, Klaus Iohannis va ajunge la Casa Albă, în Washington, la ora 21:00, ora României, unde va fi aşteptat de către preşedintele SUA, Donald Trump, urmând ca la 21:10 cei doi oficiali să aibă convorbiri oficiale.

Astfel, agenda completă a preşedintelui României vizează:

„Vizita la Washington D.C., Statele Unite ale Americii

– 21:00 – Sosirea la Casa Albă – Primirea de către Preşedintele Statelor Unite ale Americii, domnul Donald Trump (ora României)

– Semnarea în Cartea de Onoare (Diplomatic Reception Room)

– 21:10 Convorbiri tete-à-tête cu Preşedintele Statelor Unite ale Americii, domnul Donald Trump (Biroul Oval) (ora României)

– Convorbiri oficiale (Cabinet Room)”, potrivit anunţului publicat pe site-ul Preşedinţiei.

Preşedintele Klaus Iohannis va discuta cu preşedintele SUA Donald Trump despre securitatea în zona Mării Negre şi totodată despre disponibilitatea României de a găzdui mai mulţi militari americani în România. În acelaşi timp, România este disponibilă să mai trimită efective militare în Afghanistan.

Securitatea Mării Negre este una dintre subiectele ce vor fi abordate în întâlnirea bilaterală dintre Klaus Iohannis şi preşedintele american Donald Trump. Rusia are o prezenţă militară în Marea Neagră printr-o importantă bază în Crimeea.

Iohannis va exprima disponibilitatea României de a găzdui un număr mai mare de dispozitive militare ale NATO, prin brigada multinaţională sau centrul de comandă care va fi stabilit în regiune.

De asemenea, preşedintele României va transmite preşedintelui Trump că România este disponibilă să trimită mai multe trupe în Afghanistan.

Consiliul Suprem de Apărare al Ţării a aprobat, la sfârşitul lunii trecute, forţele armate care pot fi puse la dispoziţie pentru participarea la misiuni şi operaţii în afara teritoriului, în anul 2020. Astfel, 3.385 de militari, civili şi poliţişti din Armată şi MAI vor participa la misiuni.

La întâlnire, şeful statului român va reitera chestiuni importante precum parteneriatul strategic, alocarea a 2% din PIB pentru Apărare şi relaţia economică în creştere dintre cele două ţări.

This website uses cookies to improve your experience. We'll assume you're ok with this, but you can opt-out if you wish. OK Mai mult