Acasa InternationalGeopolitica După un atac cu obuze, un convoi umanitar german se indreapta spre Ucraina

După un atac cu obuze, un convoi umanitar german se indreapta spre Ucraina

scris de A.P.
3 afisari

In timp ce germanii trimit soldati si un convoi umanitar catre estul Ucrainei, politicienii de la Kiev acuza pro-rusii ca planuiesc o inscenare in cazul mortii angajatului de la Crucea Rosie, ucis in Donetk saptamana trecuta.

Un convoi umanitar german se indreapta spre Ucraina

Un convoi umanitar german se indreapta spre Ucraina

Ministrul de Interne al Ucrainei a publicat inregistrarea unei discutii intre liderul rebelilor din Donetk si un jurnalist de la un post de televiziune rus. In inregistrare, Aleksandr Zakharchenko ar dezvalui planurile insurgentilor de a arunca vina pe armata ucraineana in cazul angajatului de la Crucea Rosie, ucis in Donetk.

Centrul orasului Donetk a fost vizat joi de un atac cu obuze, unele proiectile cazand intr-un centru comercial. Este vorba de primul incident de acest fel produs la Donetk dupa acordul de incetare a focului din 5 septembrie.

In urma acestui atac a fost ucis un angajat elvetian al Comitetului International al Crucii Rosii. Organizatia si-a intrerupt pentru cateva zile activitatea operationala pe teritoriul Ucrainei a anuntat purtatorul de cuvant al CICR in Ucraina, Alina Murzaeva, relateaza Mediafax.

Fortele ucrainene si rebelii se acuza reciproc ca se afla la originea bombardamentelor care vizeaza cartiere rezidentiale din Donetk si pentru moartea angajatului CICR.

La randul sau, Rusia a acuzat Kievul ca este responsabil de moartea angajatului elvetian al CICR la Donetk, apreciind ca „aceste acte constituie o incalcare grosiera a dreptului umanitar international”.

Un convoi german de aproximativ 100 de camioane cu ajutor umanitar se indreapta in prezent spre estul Ucrainei, a anuntat Ministerul german al Cooperarii si Dezvoltarii, relateaza Mediafax. Potrivit ministerului german, convoiul „transporta diverse echipamente” si urmeaza sa ajunga in estul Ucrainei „la mijlocul lui octombrie”.

De asemenea, ministrul Dezvoltarii, Gerd Müller, urmeaza sa se deplaseze pe 14 octombrie in orasul Harkov, aflat sub controlul autoritatilor de la Kiev. Cele peste 100 de camioane transporta materiale de constructii, haine de iarna, paturi, instalatii de incalzire si truse de igiena, potrivit sursei citate. Valoarea acestor materiale a fost estimata la 10 milioane de euro, a adaugat ministerul german.

„Am trimis aceste ajutoare in semn de solidaritate. Locuitorii din Ucraina pot conta pe sustinerea noastra„, a declarat ministerul, potrivit unui comunicat.

Anterior, Berlinul a anuntat ca intentioneaza sa trimita 200 de soldati in Ucraina pentru a asigura securitatea misiunii OSCE, pentru care Franta si Germania au propus avioane de supraveghere fara pilot, relateaza cotidianul Bild.

This website uses cookies to improve your experience. We'll assume you're ok with this, but you can opt-out if you wish. OK Mai mult