Acasa InternationalGeopolitica Egiptul este teatrul unor sforării transoceanice

Egiptul este teatrul unor sforării transoceanice

scris de Adrian Pătruscă
3 afisari

Mubarak a demisionat. Regimul său rămâne pe loc. Bătălia pentru putere continuă. La Cairo, la Washington, şi în Orientul Mijlociu sforile se trag cu mai multă putere. Agenţia de ştiri Debka, apropiată serviciilor secrete israeliene, trece în revistă scenarile pe care SUA le pregăteşte pentru Egipt.

America trage sforile în Egipt


Cele două săptămâni de revoltă au acumulat tensiuni şi violenţă şi au ajuns la apogeu pe 8 februarie, tocmai când părea că lucrurile tind să se liniştească. Focul s-a întins din marile oraşe egiptene în toată ţara, de la oazele vestice din deşert, lângă frontiera cu Libia, până la El Arish în nordul Sinaiului. Marile oraşe industriale, inclusiv Mahalla-el-Kebir şi Helouan, centre ale industriei militare şi de oţel au fost şi ele cuprinse de răzmeriţă, pentru prima dată.

Intrarea demonstraţiilor în a treia săptămână a marcat o schimbare: printre revoltele populare au apărut semne de organizare politică şi “comitete revoluţionare” cu veleităţi de conducere au răsărit ca ciupercile după ploaie.

Joi, 9, şi vineri, 10 februarie, “comitetele revoluţionare” şi grevele s-au răspândit cu repeziciune, cerând concedierea directorilor statului şi paralizând sectoare întregi ale economiei.

Violenţa s-a suprapus peste protestele de stradă după ce 17.000 de puşcăriaşi periculoşi au evadat (unele evadări organizate chiar de forţele ministerului de Interne) şi au inflamat şi mulţimile.

Lozincile au devenit mai brutale, cerând ca Mubarak să fie spânzurat, “familia sa criminală” – inclusiv soţia preşedintelui Susan şi copiii Gemal şi Alla – să fie arestată, bunurile confiscate şi cu toţii să fie judecaţi pentru crimele comise vreme de 30 de ani.

Cu toată simpatia faţă de suferinţele poporului egiptean, observatori avizaţi au declarat Agenţiei Debka că nu pot fi siguri că revolta a fost expresia spontană a nemulţumirilor populare, pentru că cele două elemente care caracterizează o revoltă lipsesc: lipsa de pregătire şi caracterul aleatoriu.

Punere în scenă remarcabilă

Scenele care au apărut pe ecranele TV din toată lumea au fost gândite şi regizate cu măiestrie, fie de oamenii lui Mubarak (aripa regimului formată din forţele de securitate, unităţile de informaţii sub acoperire sau forţele armate), fie de Statele Unite. Este important de precizat că,  şi atunci când asemenea dezordini sunt orchestrate şi erup în acelaşi timp, ele pot fi puse la cale de tabere diferite şi pot urma fiecare propria dinamică de dezvoltare.

În general, demonstraţiile din marile oraşe, Cairo, Alexandria, Suez, Ismailia, Mansoura şi Tanta diferă una de alta. Opt jucători majori trag sforile. Fiecare are propriile planuri şi interese şi încearcă să influenţeze sau să contracareze factorii inoportuni în acţiunile de stradă. Cei opt sunt:

–         administraţia Obama

–         preşedintele Mubarak şi acoliţii săi

–         armata egipteană condusă de şeful statului major Gen.Lt. Sami al-Anan

–         serviciile secrete egiptene conduse de vicepreşedintele Omar Suleiman

–         forţele de ordine conduse de noul ministru de Interne  Mahmoud Wagdy (care includ serviciul de informaţii al Internelor şi Poliţia)

–         Partidul Naţional Democrat de guvernământ. Condusă de noul secretar general Hossam Badrawi, PND a rămas singurul partid organizat şi puternic în faţa demonstranţilor

–         Cele aproximativ zece partide sau facţiuni importante de opoziţie, cum ar fi 6 Aprilie, mişcare răsărită din revoltele străzii

–         Frăţia Musulmană.

Hosni Mubarak era văzut la Washington ca un politician pe ducă încă de la jumătatea lui 2008, de ambele administraţii, Bush şi Obama.

Când au început mişcările de stradă la 25 ianuarie, Washingtonul l-a tratat  şi pe vicepreşedintele Suleiman tot ca pe o figură tranzitorie. Eventual, ca pe cel care preia conducerea pentru a o preda unui nou regim.

Sursele americane ale Debka raportează că, deşi încearcă să pună stăpânire pe mişcările de stradă, Washingtonului nu îi este clar ce fel de regim vrea la Cairo. Purtători de cuvânt americani vorbesc cu aprindere despre necesitatea unor alegeri libere în care poporul egiptean să-şi desemneze în mod democratic un parlament şi un guvern. Dar în spatele uşilor închise ale Consiliului Naţional de Securitate numele şefului Statului Major al armatei, generalul Sami al-Anan este considerat, pe zi ce trece, persoana cea mai potrivită ca să conducă Egiptul. Problema este cum să împaci instalarea unui conducător militar cu regulile democraţiei şi, mai ales, cum să faci ca să obţii adeziunea străzii.

Washington are două variante asupra subiectului:

1. Modelul turcesc pe dos: o democraţie cu tentă musulmană dominată de un parteneriat între moderaţii din Frăţia Musulmană şi liberali sau civilii de stânga. Mohamed El Baradei, fost director al Agenţiei de Energie Atomică din Viena, este pomenit ca o figură cheie pentru această construcţie.

Estev evident pentru americani că şeful armatei al-Anan nu se va preta niciodată la stilul de administraţie de la Ankara, al cărei lider, premierul Erdogan a reuşit să-i scoată pe militari din toate poziţiile influente. Totuşi, americanii se gândesc să-l instaleze pe general ca preşedinte, responsabil cu politica externă şi apărarea, iar administraţia să o lase pe seama unui guvern civil.

Şeful armatei a fost pus la curent cu acest plan în timpul convorbirilor secrete pe care le-a avut la Washington, în a treia săptămână din ianuarie, cu numai câteva ore înainte ca protestele să izbucnească în stradă. Sursele Debka spun că generalul nu a obiectat asupra unor alegeri libere în Egipt, sau asupra unei prese libere ori a unui guvern civil cu participarea Frăţiei Musulmane, cu o condiţie: ca armata să fie reprezentată de viitorul preşedinte şi să-şi păstreze rolul fundamental în securitatea Egiptului.

2. Modelul marocan: deşi modelul turcesc pe dos a dominat planurile americane în timpul primei săptămâni de proteste, strategii lui Obama au început să se uite spre Maroc, când regimul Mubarak nu a căzut, aşa cum anticipaseră serviciile secrete americane, mai ales CIA. La Rabat, toate instituţiile unui stat democratic există – partide politice, parlament, alegeri, dar regele e atotputernic şi exercită puterea prin controlul armatei şi al serviciilor secrete.

Ambele soluţii se confruntă cu aceleaşi greutăţi. În vreme ce Mubarak şi familia sa au fost compromişi ireparabil, regimul său a rămas intact. Poziţiile de putere nu s-au prăbuşit nici nu au fost abandonate de ofiţerii panicaţi. De aceea, declinul lui Mubarak nu a lăsat pentru Washington loc liber pentru a fi umplut cu un guvern democratic.

Mai rău, celelalte părţi care urmăresc să ajungă la putere par să fi acceptat supravieţuirea regimului, iar liderii opoziţiei se bat să intre în actuala guvernare.

Este posibil ca un ofiţer necunoscut să preia în final puterea

Pentru a rupe blocajul dintre părţile care urmăresc să influenţeze cine pune mâna pe putere, administraţia Obama şi brokeri de putere din Egipt par să fi căzut de acord pe 10 februarie: singura cale de ieşire din haosul în care ţara se scufundă cu rapiditate este ca armata să se mişte şi să preia puterea.

Dar cine să conducă mişcarea?

Ministrul Apărării, mareşalul Mohamed Tantawi, de 76 de ani, este bolnav şi la fel de detestat ca şi Mubarak. Şeful Statului Major, Generalul al-Anan este agreat de Washington, dar nu are temperament de revoluţionar şi să conducă o ţară cu 82 de milioane de oameni pare să fie peste capacitatea sa.

Vicepreşedintele Suleiman, care e şi general, are şi experienţa, forţa şi nervii tari necesari. El este cel care a anunţat plecarea lui Mubarak şi pare să se fi instalat în scaunul puterii. Cu toate acestea, nici Tantawi, nici al-Anan nu-l suportă şi nu par dispuşi să-l accepte ca lider total al ţării.

Sursele Debka spun că e foarte probabil ca, pe fondul ezitărilor şi luptelor surde, un ofiţer necunoscut să preia frâiele şi să surprindă atât Washingtonul cât şi taberele de la Cairo.

Cel mai probabil, noul lider ar putea face parte fie din diviziile a 2-a sau a 9-a staţionate în capitală, fie din Garda Republicană.

40 comentarii

Denali 11-02-2011 - 20:43

In sfarsit , un ziarist care ,cat de cat isi face tema de acasa…

Totusi dle Patrusca….”strategii lui Obama …”….hmmmm. Obama nu are strategi cu un amalgam de macademicieni, birocrati ,teoreticieni , si diletanti in jurul lui…ultimii doi ani au demonstrat aceasta zi de zi , esec dupa esec , eveniment dupa eveniment…

Cat despre CIA si „anticioparea ” lor…hmmmm…IERI , 2/10/2011 in fata unei Comisii ptr. Inteligenta , a Congresului seful CIA , a afirmat ca el este tat atat le informat precum cei da la …CNN…vizavi de evenimentele din egypt…

Tot in fata aceleasi comisii a Congresului Seful agentiei americane ptr. antiterorism a afirmat ca : ” Muslim brotherhood este o organizatie in mare parte…laica…”!?!?@#%&?!…

Acesta IMBECIL , numit Clapper, a fost corectat imediat de seful FBI , Muller , si el prezenta la aceasi masa in fata comisiei…

Ieri , Mubarak , in discursul lui de NEdemisionare, in fapt i-a tras o plama peste ceafa , Copilului in trup de adult da la casa alba si i-a spus sa latre la alta poarta…

Rasfoiam prin istoria americii , deunazi , si am remarcat ca in campania prezidentiala americana din 1952 , un din temeticile si subiectele importatnte dezbatute a fost aceea de : ” CINE a pierdut China ( in mana maoistilor)”…Raspunsul este binenenteles Democratul : Truman…

In campania electorala din 1978 . dupa cum face astazi Barak Hussein Obama cu Mubarak , presedintele de atunci , presedintele Aluna , l-a aruncat sub tren pe dictatorul Iraniumului , Phlavi si a facilitat instaurarea cainilor turbati , pierzand astefel iraiunul din sfera de influenta americana…

Astazi barak Hussein Obama , pierde , nu numai egyptul ,dar se pare ca si saudi arabia , de sub influnta americana si ii arunca in bratele cainilor turbati , din iranium…..

Ca sa nu mai mentionez , ca la inceptul anilor ’70 , democratii americani , in frunte cu nefastul neo marxist Ted Kennnedy , au regizat predarea Viet Nam ului de sud si eventual unei mari parti din Indochina in mana marxistilor…cauzand moartea a milioane de oameni , in decadele care au urmat , sub conducerile comuniste din Viet Nam , Cambodgea, si Laos…

Ce este ironic si penibil , este faptul ca acum doi ani , tot in cairo , Copilul MInune, alaturi de prietenul Mubarak , in discursul lui „istoric” catre fratii lui din islam , barak Hussein Obama , spunea , ca , parafrazez : america ptr. prea mult timp s-a interferat in treburile interne ale altor tari si in special in tarile arabe si musulmane…si ca america nu poate impune democratia si dorintele asupra altor tari…”…

De vrea doua saptamani incoace, Copilul , incompetent, cu experienta de licean in practica de vara , nu face alteceva decat cu o araoganta tipica narcisismului Obamian, practic…ii ordona lui mubarak sa plece , sa demisioneze , si intervine masiv , abuziv si nediplomatic in treburile interne ale altei tari…

Ce este si mai periculos, sin incompetent , este ca o face : In mod PUBLIC nu pe canalele diplomatiei , in sptele usilor inchise, etc…unde numai wikileaks, are dreptul sa le afle…

Asa cum astazi privim Istoria si notam ca incompetentul si nevizionarul jimmy carter, a pierdut iranul ,astazi , cunoscut si sub numele de : iranium , in mainile cainilor turbati , tot asa , in doua trei decade vom privi evenimetele de astazi , si politica incompetenta si periculoasa a luiBarak Hussein Obama vizavi de egypt si saudi arabia , si predarea acestor tari in mainile islamo fascistilor…

P.S…Acum vreo doaua spatamani , un alt guvern , o alta tara , a trecut ,din mainile vestului si americii , in mainile cainilor turbati din teheran…Barak Hussein Obama , nu a spus nici un cuvant , ca si cum a fost o schimbare de Papi la vatican…

ma refer binenteles la Liban , unde iranul , prin hezbollah a doborat guvernul si primul mininstru ptro vestic , si a istaurat un prim ministru pro iranian…

Istoria de repeta : de fiecare data cand america si vestul este „condusa” de presedinti democrati , fortele Intunericului si Opresiunii se afla in plin mars in jurul Lumii…

Salut 12-02-2011 - 00:10

He, he he, am citit eu ca tot un presedinte american democrat e vinovat de „pierderea” dinozaurilor. Noroc c-au venit neoconii de i-au facut sapun pe toti (pardon, am vrut sa spun petrol).
Nu scrie si asta in cartea aia a ta, sau Pamantul incepe fix aku 6000 de ani?

Europeanuul 12-02-2011 - 00:18

Alamar,

La Riad avertismentele regelui impotriva presiunilor americane sunt expresia unui pur instinct de conservare. Fiindca daca pica Mubarak , e in primejdie si wahabul Abdullah sau mai stiu eu care mullah din Teheran.

Concursul analistilor si al redactorilor in proorociri, analize si presupuneri pe marginea schimbarilor din Egipt este apa de ploaie. Acesti quasi specialisti de la Debka nu au reusit sa realizeze cateva chestii simple, banale! Noile generatii din lumea araba isi doresc mai multa libertate… si nimeni nu le poate interzice acest drept (?)

Dominoul din lumea musulmana nu este un joc, ci un fenomen care se desfasoara in mod natural, firesc… asa cum s-a desfasurat si in estul continentului European la sfarsitul anilor 80.

Denali 11-02-2011 - 20:54

….” Egyptul este teatrul unor sforarii transoceanice…”…hi, hi, hi…pai mie m-i se spusese ca asta este o revolutie populara , o democratie autentica, una cum nu au mai existat pana acum in Lume…

Dictatorul Mibarak , nici macar nu a parasit cairo, si de facto nici puterea…Numai media de indobitocire in masa dezinformeaza gloatele cu pastile ca Mubarak a „predat puterea”…asta ca sa acopere umilinta si palama data peste ceafa ieri de Mubarak catre Copilul , in trup de adult de la washington….deci dictatorul nici macar nu a predat puterea (de facto) , gloatele inca mugesc si grohaie in piata , iar acum citim in media de dezinfromare in masa titluri precum : ” …teatrul unor sforarii…”…hmmm…cine o fi crezut ca acestea se vor intampla , cand aceasta revolutie tanara ,.pura si inteligenta este inca in fasa ?….

sforile se trag nu numai trasoceanice, dar se trag : trans desert, trans canal ,trans magherb , trans ued, trans sahel , trans rutier ,etc.,etc…

Denali 11-02-2011 - 21:09

Dle Patrusca…..hmmmm…CEi OPT , care trag sforile in egypt, sunt de fapt : CEI NOUA….

Vezi ce mai spune Debka , dle Patrusca….sapa mai adanc…
Vezi daca Debka mentioneaza ca in 2010 , individul pe nume : mohamed al baradei , a primit 7 mil. $ de la mulahii din iranium , ptr. a candida , in sept. 2011 la functia de presedinte al egypului…

Probabil un mic cadou , o mica atentie , acordata de mulhii din teherani seflui inpsectorilor ONU , cu datoria de a interzice propagarea si proliferarea armelor nucleare in Lume…saf inspector care a facilitat si facut tot posibilul ca iranul sa devina : iranium…
Cainii Turbati din tereran ,tocami au terminat cu Lubanul si cooptarea lui…acum , anul acesta se vor ocupa de egypt…

Mai pe la toamna dupa ce Strategul Lumii , Barak Hussein Obama , va retrage imperialistii americani din iraq, mulahii din iranium se vor ocupa si de iraq…cainele ala turbat numit al sadr , tocami a sosit , recent inapoi in iaraq din exil la teheran…

digital 11-02-2011 - 21:34

bai denali,tu gandesti mai incet decat debitezi.crezi ca daca insiri o mie de teorii cretine,sunt si valabile??!!
canta dreaq la alta masa ,si mai scrie romaneste!!

Morkova Vesela 12-02-2011 - 07:30

Baaaaai acesta! Cand vorbesti cu domnul Denali, sa-i zici tot timpul „dumneavoastra”, mai lasa semnele de exclamare si ingeneral de ce sa recunosti ca esti prost si nu intelegi, e bine sa nu te bagi. Primul comentariu al dansului (cel de sus de tot) este de zece ori mai greu decat articolul lui Patrusca.
Sau, oi fi Patrusca, ha?
In orice caz, ce rost are sa te amesteci in discutii de oameni mari?

digital 12-02-2011 - 13:01

da ,ba ,e mai greu ca e plin de rahat!!ha haha!

victor 11-02-2011 - 22:11

ba baiatule ,numai ate si sfori ai pa” creer ,ti am mai spus ,pune osu la munca ,politica (mai ales externa ) nu i de tine ,ca si la bucuresti ,sforile le trag EMANATII” sistemului ,daca il consultau pe ion iliescu il bagau” la genocid ,cit priveste notiunea de dictator ,sar putea sa le scape printre degete ca armata si politia na pus botu ,in rest ,consumul excesiv de prostie te face vadimist ”

Dr.Harakiri 12-02-2011 - 00:07

alamare,vin la nenea doctoru’ sa-ti dea medicatia cuvenita.

Aolica 12-02-2011 - 02:10

MIRUNA GHEORGHIU, unde umbla MIRUNA GHEORGHIU ?????????????? Io nu stu ce tot pune patruste dastea si tot felu da bubosi, la ce no aduce domne frumusel pa MIRUNA GHEORGHIU si ne face mneaiei un articol da ne certam ca la usa cortului

Dr.Harakiri 12-02-2011 - 03:20

nu te supara ca te intreb.te referi la Miruna(imi scapa numele) de la fosta Ziua?

Salut 12-02-2011 - 03:29

E Miruna Munteanu si scrie la JN. Ma rog, ea macar are ceva in capsor, nu ca astia de pe aici, vidati.
Vezi aici:

http://www.jurnalul.ro/cautare/miruna-munteanu-104616.html

Aolica 12-02-2011 - 06:01

asa, asa, Munteanca aia!
MIRUNO, FA FIRAI A DREAKU, UNDE PLECASI FA???

YAAKOV 12-02-2011 - 06:04

” Marile oraşe industriale, inclusiv Mahalla-el-Kebir şi Helouan, centre ale industriei militare şi de oţel au fost şi ele cuprinse de răzmeriţă, … ”

Chiar si sub regimul servilului Mubarak, Egiptul s-a dezvoltat, cat de cat, si a inceput sa constituie o amenintare la adresa ovreilor. Asa ca, s-a pus de o resetare democratica, prin care industria Egiptului (otelariile, etc) va fi declarata ca apartinand vechiului regim si va fi anihilata.

ValVerde 12-02-2011 - 06:56

YAAKOVEEEE !!!!
Scularea!
Treci la lectia de alfabetizare!

Acum politica internationala!
Evreii il iubesc pe Mubarak mai mult decit pe Bush sau Obama…si astia le dau bani fara sa ceara chitanta! Poate doar pe Moise sa-l iubeasca mai mult, si asta cind ii vad altii.

Si tu crezi ca evreii sint invidiosi pe fabricile si uzinele egiptene. Vorbim de gindire unilaterala sau mai pe romaneste ochelari de cal, idei simple, constante si ridicole. La fel ca industria comunista, mindria Romaniei si a Geniului Carpatilor.

PS Vezi ca e o conspiratie evreasca in cartier la tine. Ti-au pus niste chestii pe contoar si acum platesti 5.35 lei mai mult pa luna. Astia sint diabolici !!!

Daca te intrebi ce fac cu banii tai, nu te mai obosi sa intrebi. Ma platesc pe mine ca sa te combat. (Si ce bine platesc! ma duc in Republica Dominicana in vacanta pe banii astia ca sa vad daca au ramas aia cu sechele mentale dupa ce au vazut sinii siliconati ai…na ca am uitat cum se cheama cea mai frumoasa romanca, aia de face Caraibele sa-si schimbe culoarea din albastru in verde)…dar vorbind de legionari…cind va apucati si voi sa mai faceti ceva ordine in tara, ca uite pe dumnezeu l-a uitat lumea si evreii is fac de cap in Egipt.
Dati-le la moaca!

Coco 12-02-2011 - 08:10

Doamna VV, cand v-ati tras-o ultima data ? Pareti isterica si fara obiectul muncii.

Coco 12-02-2011 - 14:20

Eu sunt ala activ, iat tu esti pasiva.

ValVerde 12-02-2011 - 15:01

Coco (YAAKOV)

deci ne informezi ca esti un maimutoi activ.

Coco 13-02-2011 - 06:38

Am zis ca tu o iei la buci. Nu te face ca nu pricepi.

Aolica 12-02-2011 - 15:13

draga coco, am uitat sa-ti spun ca aici e forum de neanderthali, si deci tot ce are 48 de cromozomi tre sa-si ia coada la spinare si ushchea! nenica pe craca ta. se fac exceptii, de pilda pt sapiensi ca valverde sau denali, dar nu e cazu cu tine

Coco 13-02-2011 - 07:59

Aolica, esti un biet soarece. Traiesti din gunoaiele altora.

Morkova Vesela 12-02-2011 - 06:37

DRAGA SOBRULE, TE ASTEPTAM IN PIATA MATACHE.
Caci, nu ar fi bine sa fie si pe la noi o revolutie de asta mai serioasa? Ia sa-l facem noi pe Base asta sa fuga din Cotroceni si sa-i lase puterea lui Boc, si pe locul liber o punem pe doamna ministru Udrea.
Parola este „nu aveti capsuni?.
Sa vii negresit!

ValVerde 12-02-2011 - 06:42

Ne adunam 3-4 si daca-i frig protestam la bodega din colt, la un mic si-o bere…mama lor de dictatori !!!!

Morkova Vesela 12-02-2011 - 07:03

Chiar asa! Dar in cazul asta parola este „Baiete, o halba de lapte batut!”

Huhule, hai si tu mai baiete, dar sa aduci pensule si ce mai trebuie, iti revine cinstea sa pictezi pancartele. Eu aduc o vuvuzela.

Jos dictatorul, noi suntem poporul!

ValVerde 12-02-2011 - 07:12

Nahhh…pe Huhu il lasam la use sa tina de sase daca vin mascatii sa inabuse revolutia.
Asta si asa nu tine la bautura si daca ii dai lapte batut, tradeaza cauza si se aliaza cu Basescu, ca-i sensibil la lacoza.

Huhule, adu si tu un palton mai gros sau o patura-n spate ca esti in corpul de securiatate al revolutiei.
Contam cu tine sa-i demasti pe contrarevolutionarii din Piata Matache.

Sobrule, te ajutam cu orarul ratei de Ploiesti, daca n-ai bani de bilet, fa si tu autostopu’

Morkova Vesela 12-02-2011 - 07:45

Din surse demne de crezare, s-a aflat ca in luptele Republicii de la Ploiesti strabunicul dansului a detinut o pozitie cheie, deci asa s-ar cadea, sa fie cel putin ca un fel de Baradei al nostru, purtator de cuvant sau chiar ceva si mai si.

urbos 12-02-2011 - 07:17

Daca nu apare valverde ca sa apere democratia dementului de la Cotroceni n-are sens, pe cine sa batem? Dobitocul vorbeste de sub pat, plus ca habar n-are dar trancaneste, prostul tot prost.

urbos 12-02-2011 - 07:19

De altfel, probabil ca e un securist imputit, ca cica era plecat in 89, nici macar atunci n-a iesit din ascunzatoare gunoiul.

Morkova Vesela 12-02-2011 - 07:35

mai Urbos mai, te vad cam intors pe dos, nu sti pe unde umbla Sobru asta?

Huhu Ciu 13-02-2011 - 17:48

Mda, jegurile astea mistocare. asa zisii Val verde, Morkova Vesela, George…, si pedlistii care au furat, escrocat, luat mita, vor sfirsi la inchisoare!!!

Aolica 12-02-2011 - 15:18

DECI, ASADAR, SI IN CONCLUZIE …. precum foarte bine a observat si ne-a impartasit si noua domnul Denali, pacostea omenirii sunt democratii americani.
Dar prosteasca lor desantare este intrerupta din cand in cand de o raza de lumina republicana, precum Reagan si cei doi Bush

Aolica 12-02-2011 - 15:30

DE CE NU A ATACAT ISRAELUL? Eghiptul era in fundul crizei si Suezul era la indemana, nu?

Una din doua, ori chiar vor pace, ori nu vor deloc razboi, altfel nu se poate! Multi legionari si musulmani nu au obesrvat, dar nu-i de mirare, oare nu toti poarta verdele care pune ca un fel de carapace pe gandire?

Bula-ngiu 12-02-2011 - 16:39

pentru ca, idiotule, nu ataci o tara unde agentii tai de influenta isi fac de cap, si au sansa de a pune mana pe o halca sanatoasa din activele ei!
De unde se vede ca habar n-ai ce ai trait in ultimii douaj’de ani!

jan dinu 12-02-2011 - 17:27

A venit democratia
Shi ne-a pus pe cap tichia ..
Suntem cu totzii marKatzi
> Goyimii – tribul de Karpati < !

Ne'nvirtim in cerc mereu …
Turma fara Dumnezeu
Nimeni nu ne poate spune ,
Cum de-avem ..asha minune ?!

JD-USA

Huhu Ciu 13-02-2011 - 17:34

Egiptul este teatrul unor sforarii EVREIESTI transoceanice, evreii conduc si exploateaza lumea, Terra!!!

Comments are closed.

This website uses cookies to improve your experience. We'll assume you're ok with this, but you can opt-out if you wish. OK Mai mult