Acasa InternationalGeopolitica Erdogan a instaurat starea de urgență în Turcia

Erdogan a instaurat starea de urgență în Turcia

scris de D.S.S.
12 afisari

Președintele turc Recep Tayyip Erdogan a anunțat miercuri instaurarea stării de urgență pentru trei luni în Turcia, în urma tentativei de lovitură de stat eșuate săptămâna trecută, informează AFP și DPA.

erdogan„Consiliul nostru de miniștri a decis instaurarea stării de urgență pentru o durată de trei luni”, a anunțat șeful statului într-o conferință de presă.

Acest lucru este „necesar pentru a eradica rapid toate elementele organizației teroriste implicate în tentativa de lovitură de stat„, a adăugat el, după reuniuni ale Consiliului Național de Securitate și cabinetului la Ankara.

Într-o declaraţie făcută în urmă cu puţin timp la Ankara, preşedintele turc a anunţat instaurarea stării de urgenţă. Măsura ar fi luată pentru combaterea efectelor loviturii de stat „care nu s-a încheiat”. Starea de urgenţă a fost declarată pentru 3 luni. În acelaşi discurs, preşedintele Turciei a reclamat şi că ţări străine ar putea fi implicate în puciul eşuat de la sfârşitul săptămânii trecute.
Preşedintele turc a afirmat că „se pare că ţări străine ar fi fost implicate” în puciul eşuat. O declaraţie făcută la câteva ore după ce, într-o intervenţie la postul Al Jazeera, îi recomandase ministrul de Externe al Franţei „să-şi vadă de treburile lui”.

Jean-Marc Ayrault ceruse duminică, la două zile după lovitura de stat eşuată, respectarea statului de drept în Turcia. Şeful diplomaţiei franceze afirmase că nu îi acordă „un cec în alb” preşedintelui turc pentru măsurile pe care le ia.

În cotinuarea discursul său de după şedinţa de Guvern în care s-a decis instaurarea stării de urgenţă, Recep Tayyip Erdogan a afirmat că vor fi consolidate valorile democraţiei şi va fi restabilită ordinea de drept, drepturile şi libertăţile cetăţenilor.

În acelaşi timp, Erdogan le-a cerut guvernelor străine să nu se implice în treburile Turciei: „Această naţiune are dreptul să-şi determine singură propriul destin”.

Conform Constituţiei Turciei, starea de urgenţă poate fi declarată de Guvern pentru o perioadă de cel mult 6 luni şi trebuie aprobată de Parlament. Însă, în situaţii speciale, Parlamentul poate prelungi termenul cu încă 4 luni. În acest timp, Guvernul, reunit sub conducerea preşedintelui Republicii, poate decide ce drepturi şi libertăţi sunt restricţionate sau chiar suspendate.

Miercuri, 99 de militari care au avut funcţii la vârful armantei turce au fost puşi oficial sun acuzare pentru participare la lovitura de stat eşuată.

Organizaţia Amnesty International consideră că acţiunile regimului de la Ankara constituie „o epurare de proporţii excepţionale”. Conform presei din Turcia, mai mult de 50.000 de oameni – de la militari, poliţişti şi judecători până la profesori şi funcţionari – au fost până acum arestaţi, concediaţi sau suspendaţi din funcţii.

This website uses cookies to improve your experience. We'll assume you're ok with this, but you can opt-out if you wish. OK Mai mult