Acasa InternationalGeopolitica Eşecul negocierilor de pace după întâlnirea Putin-Merkel-Hollande

Eşecul negocierilor de pace după întâlnirea Putin-Merkel-Hollande

scris de B.C.R
15 afisari

Întrevederea dintre președintele rus Vladimir Putin, cancelarul german Angela Merkel și președintele francez Francois Hollande, desfășurată vineri seară la Moscova și care a avut ca principal punct pe agendă conflictul din Ucraina, s-a încheiat, un ‘text’ pentru un viitor plan de pace fiind în prezent în curs de pregătire, transmit agențiile internaționale de presă citând un anunț al Kremlinului.

putin merkel hollandeDacă eforturile de pace nu vor duce la nici un rezultat, Ucraina este pregătită să ducă un război total împotriva separatiştilor. A spus-o premierul de la Kiev, care a cerut ajutor militar din partea Occidentului.

Oficialul rus a menționat că aceste negocieri tripartite au fost ‘constructive și substanțiale’ și cei trei lideri vor avea duminică discuții telefonice — Angela Merkel și Francois Hollande au părăsit deja Moscova — până atunci urmând să continue contactele pentru elaborarea unui document privind soluționarea conflictului din Ucraina.

Peskov a precizat de asemenea că și președintele ucrainean Petro Poroșenko urmează să ia parte la respectivele discuții telefonice, în cadrul cărora se va face un ‘bilanț preliminar’ al consultărilor menite să conducă la un document final.

Acest document va avea la bază ‘implementarea acordurilor de la Minsk’ și ‘va conține propunerile președintelui Ucrainei și propunerile formulate astăzi de președintele rus Putin’, a indicat Peskov. Însă el a adăugat ulterior că, dacă se va conveni un plan de pace, acesta va trebui aprobat de părțile implicate în conflict, făcând astfel aluzie la separatiștii proruși din estul Ucrainei.

La rândul său, purtătorul de cuvânt al guvernului german, Steffen Seibert, a confirmat continuarea discuțiilor în vederea convenirii ‘unui document comun pentru implementarea acordurilor de la Minsk’.

Și la Paris surse apropiate președintelui Hollande au declarat că discuțiile de la Moscova au fost ‘constructive și substanțiale’.

Înainte de a se deplasa în capitala rusă, cancelarul Merkel și președintele Hollande au efectuat o vizită comună la Kiev, unde și-au prezentat propunerile președintelui Poroșenko. Acesta din urmă a insistat pe implementarea acordurilor de la Minsk și a avertizat că nu va accepta nicio înțelegere care să amenințe integritatea teritorială a țării sale.

Potrivit analiștilor, problema cea mai spinoasă o constituie trasarea liniei de demarcație între cele două tabere, întrucât, în urma recentei ofensive militare, separatiștii proruși au cucerit noi teritorii și nu mai acceptă linia de demarcație ce urma să fie stabilită în baza acordurilor de la Minsk, din luna septembrie.

This website uses cookies to improve your experience. We'll assume you're ok with this, but you can opt-out if you wish. OK Mai mult