Acasa InternationalGeopolitica Forţele speciale franceze vor acţiona în Libia

Forţele speciale franceze vor acţiona în Libia

scris de Ion Petrescu
1 afisari

Conştient că preşedintele Barack Obama – ca laureat al Premiului Nobel pentru Pace şi candidat la al doilea mandat prezidenţial la Casa Albă – se va ţine de cuvânt şi nu va trimite – decât în condiţii excepţionale, inexistente la ora actuală – trupe terestre pe solul libian, preşedintele Franţei, Nicolas Paul Stéphane Sárközy Nagy Bócsai, a găsit soluţia pentru acţiuni militare desfăşurabile pe solul Libiei.

Fortele speciale franceze

Fortele speciale franceze

În acest scop, pentru a nu şoca, ci doar ca să pregătească opinia publică franceză, europeană şi de peste Ocean, şeful statului francez l-a mandatat pe preşedintele comisiei de relaţii externe, din Adunarea Naţională, Axel Poniatowski să declare – luni 18.04.2011 – că situaţia actuală, din teatrul libian de operaţiuni aliate – momentan aeriene şi navale – “prezintă toate caracteristicile unei împotmoliri în mlaştină.”
Ca Sinan Paşa la Călugăreni…

Pe baza acestei constatări, aparent diplomatice – de inspiraţie prezidenţială – deputatul Poniatowski, bine consiliat, a cerut, nici mai mult, nici mai puţin, decât intervenţia forţelor speciale franceze pe teritoriul suveran al Libiei.

Pentru ca lucrurile să fie lipsite de orice ambiguitate şi transmise clar la jurnalişti, Axel Poniatowski a emis un comunicat în care afirmă limpede:
“Utilizarea exclusivă a forţelor aeriene, impusă de rezoluţia 1973 a O.N.U., demonstrează limitele sale faţă de ţintele mobile şi imperceptibile ale unităţilor forţelor loialiste, intercalate cu acelea ale insurgenţilor.”

Şi acum vine găselniţa militarilor francezi, dornici să asigure scoaterea din dificultate imagologică a propriului preşedinte:
“Fără informaţie terestră, aviaţia coaliţiei acţionează practic oarbă şi se multiplică riscurile erorilor.”

Ce se va întîmpla dacă nu se va interveni şi cu forţe terestre?

Deputatul Poniatowski estimează – pe baza instructajului primit de la structura de informare publică a forţelor armate franceze, dovadă fiind limbajul său, devenit brusc integral militar “că ne vom îndrepta spre o împotmolire inutilă şi pierderi importante de vieţi umane, fără punerea în practică a unei convergenţe de acţiuni complementare, între loviturile aeriene şi desemnarea obiectivelor din teren, mulţumită acţiunii forţelor speciale.”

Asta ca şi cum imaginile realizate de sateliţii militari nu ar fi la fel de utile, ca rapoartele de la sol, ale comandanţilor plutoanelor ce vor fi infiltrate, de pe mare şi prin paraşutări nocturne, pe solul libian. Explicaţie de care ar râde şi adolescenţii francezi, dar monsieur Poniatowski o susţine comme une parole d’honneur/ ca un cuvânt de onoare. Politică. Deci ambiguă…

Dorinţa prezidenţială a fost devoalată iniţial pe 17 aprilie a.c., când ministrul francez al apărării, Gérard Longuet, a precizat că este cu siguranţă o slăbiciune ducerea unei lupte aeriene “fără informaţie terestră.”

O afirmaţie ce a stârnit, instantaneu, surâsuri ironice la Pentagon.

Axel Poniatowski

Axel Poniatowski

Tot Axel Poniatowski – paratrăsnetul preşedintelui francez, în caz că propunerea nu are sprijinul scontat – nu a avut pic de jenă să declare că materializarea sugestiei sale (vorba vine!) este conformă cu spiritul rezoluţiei 1973 a Consiliului de Securitate!

De ce? Deoarece NATO va trimite forţe speciale, nu trupe combatante! Culmea penibilului!

Mai mare gogomănie ca asta, nu a avut Alianţa Nord-Atlantică de când s-a înfiinţat. Cum adică? Forţele speciale franceze nu sunt unităţi combatante? Dar ce sunt? Trupe de curăţat cartofi libieni?!… 

 

Domnul Poniatowski ne lămureşte, ca să nu rămânem dezorientaţi:forţele speciale au misiunea unică de a identifica coordonatele obiectivelor”.
Evident terestre. Potenţiale ţinte pentru loviturile aeriene.

Şi ca opinia publică franceză să reacţioneze pozitiv, demagogul, pardon, deputatul Poniatowski îşi exprimă speranţa că, astfel, se va ajunge la un deznodământ rapid al conflictului, prin depăşirea handicapului actual al forţelor coaliţiei şi insurgenţilor.

Din respect pentru adevăr, trebuie reamintit faptul că rezoluţia 1973, a Consiliului de Securitate, al Naţiunilor Unite, adoptată pe 17 martie, permite ţărilor coaliţiei create să instituie o zonă de interdicţie în spaţiul aerian al Libiei, pentru a proteja populaţia civilă de atacurile avioanelor Forţelor Aeriene Libiene şi “luarea tuturor măsurilor necesare” pentru protecţia locuitorilor neînarmaţi.

Acum se confirmă ceea ce declara preşedintele Dmitri Medvedev, pe 14 aprilie a.c., la finalul reuniunii din China, a puterilor emergente, reunite în grupul BRICS – Brazilia, Rusia, India, China, Africa de Sud. El a prevenit, pe jurnaliştii invitaţi la conferinţa sa de presă, că urmează o intervenţie militară a unor aliaţi în Libia, care depăşeşte mandatul acordat de Consiliul de Securitate.

În acest moment, al confruntării (indirecte) între intenţia preşedintelui francez şi declaraţia omologului rus, de dezavuare a oricărei intervenţii terestre în Libia, omul politic care jubilează este Barack Obama. Cel ce a avut un puternic sentiment de frustrare pe timpul neaşteptatei întâlniri, din octombrie 2010, dintre Nicolas Paul Stéphane Sárközy Nagy Bócsai, Angela Dorothea Merkel şi Dmitri Anatolevici Medvedev.

Adevăratul circ abia începe în Libia.

9 comentarii

u s 19-04-2011 - 00:45

In mlastina desertului.
Totusi americanasii n-au de cine rade, poate doar ca s-au mai gasit niste prosti ca ei.

Seneca 19-04-2011 - 00:54

Inteligentă remarcă u s

sile 19-04-2011 - 06:30

Acest art denota ca Ziua Veche este platita sa faca o propaganda de tip cominist. E ultima oara cand deschid acest site. Adios tovarasi!

Zamucles 19-04-2011 - 10:21

Acesti francezi get beget, Nicolas Paul Stéphane Sárközy Nagy Bócsai si Axel Poniatowski, precum rudele lor primatele, se maimutaresc. Adica, fac si ei ce a facut gorila mare si razboinica. Inventeaza pretexte pentru a ocupa o tara.

Daniel 19-04-2011 - 12:04

Bravo francezilor ! Sunt singurii care actioneaza in sfarsit…cam tarziu…si cu prea multe politeturi. Ziua Veche , sunteti niste cretini ! Sa va fie rusine de ceea ce scrieti. Daca razboiul era in Romania , in 1990 intre securistii lui Ceausescu si revolutionari…ati fi urlat din gura de sarpe sa va salveze vestul cu tot ce are la dispozitie. Iubiti dictatorii ? Ii duceti dorul lui Ceausesescu ? Retardatilor.

pathfinder 19-04-2011 - 15:04

Bre Daniel, ONU a aprobat doar „zona de interdictie aeriana”, NU si interventie armata in Libia.
Pe de alta parte libienii nu-s romani. Gaddafi le dadea casa si masa gratis la puturosi. Plus ca lumea araba, in opinia mea si nu numai, nu poate fi condusa decat cu dictatori.
Astia s-au inmultit ca iepurii (ca asa le cere Coranul) si acum statele arabe se vad in pozitia in care nu mai au cum sa-i hraneasca pe toti puturosii.
Fa te rog o plimbare pana acolo si incearca sa-i explici unui arab cum stau lucrurile cu democratia, drepturile omului, lebertatea religioasa si altele de genul asta. Iti va rade in nas. Asta daca nu te impusca…

digital 19-04-2011 - 17:53

preafericitule,tu pe cine justifici de fapt in postare ta?
1. ce bravo,cui bravo si pentru ce bravo!?
2.tu ai vazut vreun razboi intre cineva si revolutionari?!pai ptrefericitule,daca era razboi intre unele forte si parlitii tai crezi ca ramanea ceva in picioare??ala a fost razboi dupa cunostintele tale umile!vai de analizele tale!!

tanase marian 19-04-2011 - 12:31

sa trimitem asadar o aluzie la poporul maghiar,,spunea candva cineva o fraza demna de un oracol pentru romania,,poporul maghiar niciodata prieten,,……………….. sarckozi un om agresiv priviti i zvacnirile ricand si oriunde,……………nihil sine deo,,………….pastrati pacea intima a planetei,,..

Ciu Huhu 19-04-2011 - 15:47

Am impresia ca evreul asta unguresc Sarkozy este cazut in cap!
Totusi doresc mult ca nebunul Gaddafi sa fie dat jos de la putere!

Comments are closed.

This website uses cookies to improve your experience. We'll assume you're ok with this, but you can opt-out if you wish. OK Mai mult