Acasa InternationalGeopolitica Generalul american Wesley Clark este organizatorul suspendării lui Băsescu

Generalul american Wesley Clark este organizatorul suspendării lui Băsescu

scris de D.S.S.
137 afisari

Suspendarea lui Traian Băsescu poate părea ilogică din perspectiva relaţiilor româno-americane, dar această ilogicitate este doar o aparenţă. Generalul american Wesley Clark este organizatorul suspendării lui Băsescu în regim de blitzkrieg, este de părere Vocea Rusiei.

Generalul Wesley Clark, consilierul lui Ponta

La prima vedere, Traian Băsescu a fost un vasal perfect al SUA: a trimis trupe în Irak şi Afganistan, a permis instalarea scutului anti-rachetă (transformând România într-o ţintă prioritară pentru rachetele nucleare ruseşti), a lansat atacuri verbale la adresa Rusiei şi a fost un promotor al intereselor americane în cadrul forurilor decizionale europene. În aceste condiţii, mulţi dintre susţinătorii chiriaşului de la Cotroceni au considerat că protecţia americană a regimului Băsescu este o chestiune stabilă şi imutabilă. Realitatea s-a dovedit a fi foarte diferită.
Venirea la Bucureşti a generalului Clark şi reorientarea rapidă a poziţiei ambasadorului Gitenstein arată că Washingtonul a decis să susţină USL în lupta politică internă. În ciuda tuturor eforturilor lui Băsescu de a fi vasalul perfect, ba chiar ideal, al SUA, el a ajuns în situaţia de a fi lichidat din punct de vedere politic de către factorii de decizie din administraţia americană. Apare întrebarea firească: cu ce i-a supărat Băsescu pe americani?

La această întrebare există două răspunsuri posibile şi aceste răspunsuri pot fi complimentare.

Traian Băsescu nu a reuşit să devină un preşedinte agreat de componenta democrată a elitei americane, iar imaginea de „om al republicanilor la Bucureşti” dăunează grav carierei politice. Probabil, un alt aspect care a deranjat administraţia de la Washington a fost vizita lui Băsescu la ambasada Chinei la începutul acestui an. Amintim cititorilor că pe 10 ianuarie 2012, preşedintele României a decis să participe la sărbătorirea anului nou chinezesc la ambasada Chinei, decizie destul de surprinzătoare în condiţiile în care preşedintele nu a mai participat la asemenea evenimente. Foarte puţini analişti bucureşteni au observat o discrepanţă între versiunea oficială a vizitei şi realitatea calendaristică. În 2012, anul nou chinezesc a început pe 23 ianuarie, adică la două săptămâni după ceremonia oficială organizată la Bucureşti. Pentru observatorii externi situaţia a fost clară: Băsescu a avut nevoie de un pretext pentru a discuta ceva important cu reprezentanţii diplomaţiei chineze şi pentru această discuţie anul nou a fost „deplasat” cu două săptămâni. Se poate specula mult pe seama subiectului discuţiei care a avut loc, însă este cert că asemenea discuţii nu puteau să nu provoace o anumită iritare la Washington. Astăzi, situaţia în care a ajuns Băsescu poate fi rezultatul acestei iritări.

Generalul Wesley K. Clark,consilier special al Primului-Ministru pe teme de securitate si strategii economice

O altă explicaţie posibilă, care însă nu exclude pe cea menţionată mai sus, ar fi legată de comportamentul lui Băsescu în plan extern. Faptul că marile puteri îşi utilizează vasalii în calitate de monede de schimb în tranzacţiile geopolitice nu reprezintă niciun secret. La un moment dat, comportamentul lui Băsescu în plan extern a devenit atât de iritant pentru anumite forţe geopolitice încât scoaterea lui din joc a devenit un subiect în cadrul negocierilor marilor puteri. În contextul unor asemenea tranzacţii, forţele geopolitice cu anvergură globală obişnuiesc să facă concesii mutuale în privinţa unor probleme de ordin regional, deseori grupând împreună probleme care nu au vreo legătură evidentă. Nu este exclus ca schimbarea regimului din România, schimbare care implică scoaterea din viaţa politică nu doar a preşedintelui, ci şi a întregii echipe care l-a susţinut, a fost doar o monedă de schimb, o concesie, făcută în cadrul unei tranzacţii geopolitice pe care SUA a încheiat-o în plan internaţional. Această explicaţie a situaţiei curente este confirmată circumstanţial de faptul că la Bucureşti a fost trimis generalul Clark care a organizat suspendarea lui Băsescu în regim de blitzkrieg şi cu precizie militară. Se pare că Washingtonul a avut nevoie de suspendarea cât mai rapidă a preşedintelui şi nu a putut să lase procesul pe mâna executanţilor locali.

Modul în care comportamentul guvernului USL, atât în plan intern cât şi în plan internaţional, se va deosebi de comportamentul lui Traian Băsescu va oferi anumite indicii în privinţa motivelor reale ale suspendării. Indiferent de acestea, este absolut cert că politica din România niciodată nu va mai fi la fel, iar politicienii români vor înţelege că servilismul total nu poate garanta siguranţa zilei de mâine.

87 comentarii

jan dinu 12-07-2012 - 21:50

—– DABRU EMET —–
Intr-un apus de soare s-au intilnit citiva intelepti :
Ei asteptau trecutul lui ….shi stind shi discutind …
a aparut la orizont ….din nou cu lumina !
JD-USA.

- - प्रिंस Parpanghel Carpathian LORD 12-07-2012 - 21:54

….strange dolareii dobi. Tock batrin , vine Fiscul sa te caute la evaziune !

jan dinu 12-07-2012 - 22:23

Deja esti nervos …, asta inseamna ca tzinuta conversatiei e inegala !..-:)))
Spre a scapa de evaziune…mai arunc inca unu …doar sa-ti tZii gura
care latra ca proasta’ntruna !-:))
JD-USA

- - प्रिंस Parpanghel Carpathian LORD 12-07-2012 - 22:26

…Dispari si este OK !

jan dinu 12-07-2012 - 22:36

Te-am testat esti – MATT – !…-:))))
JD-USA

- - प्रिंस Parpanghel Carpathian LORD 12-07-2012 - 22:46

…fiecare cu ce poate ….dovedi ! Bovis dementziallis !

barbidoc 12-07-2012 - 23:17

Analiza profunda in articolul asta, n-am ce sa zic. Si unde zici c-ai terminat jurnalistica? La Spiru? Saguna?
Tine-o tot asa mestere D.S.S, ai viitor.

Morkova Vesela 13-07-2012 - 03:35

### ATENTIA MARITA, URECHILE SI OCHII LA MINE ###
Deci, acum intrevedem tot mai clar: referendumul nu trece in sens de castigat pt USL cel putin din cauza de 51%. Si atunci ce se intampla, suspendare indefinita?

Ciu Huhu 13-07-2012 - 07:54

Sictir slugoi al dictatorului Basescu, ji dane cu multe nickuri!

Timotei 13-07-2012 - 09:31

SUSPENDAREA PARLAMENTULUI – 30 Iulie orele 14:30.
Aaa, pai poporul a zis-o inca din refrendu alalalt, da ce? te intelegi cu Parlamentu?

Timotei 13-07-2012 - 09:35

DUPA SUSPENDAREA PARLAMENTULUI – 30 iulie – urmeaza 3 zile de ingaduinta, cine este mai dottore sau crinilizat poate sa fuga din tara in mod liber, dar numai cu 2 geamantane de caciula.

jan dinu 13-07-2012 - 09:59

@ Mr Bula despre preturi …
Tot asha sa tot traiesc
Fara s-a imbatrinesc ..
Cu olteanca linga mine …
Cit o-i sta i-mi face bine !..-:)))
JD-USA

Paul din Ohio 13-07-2012 - 23:39

Jane,
Ia-ti inapoi toate „liniutele”. Unde ai invatat tu romaneste? La Moscova? Sau la Istanbul?

jan dinu 14-07-2012 - 00:18

Bine ma Paulica ti-le dau tie sa te imbogatesti !
NU sunt „dottore „in gramatica !
Ce eu n-am voie s-a gresesc cind „pot „??
Dar nici nu iau cursuri pentru ca nu-mi folosesc
cit mai traiesc >EU multe scoli le-am facut in America
ca in RO …invatamintul stiintific urmat a fost (zero barat ) …!
JD-USA

jan dinu 14-07-2012 - 00:29

Paulica te intreb shi eu o „chestie ” :
Spune-mi esti savant in limba „asta ” ..?
Dovedeste-o ! Shi nu uita, nu-mi dau „dottoratul ”
mai ales in viteza pe internet !
Altadata fii mai discret – altfel n te mai iert !
TU ai un talent special ,anume ???
Ei ,bine EU posed multe …fara a le „documenta „…!
JD-USA

Paul din Ohio 14-07-2012 - 01:08

Jane,
Dupa ce vei fi mai „fluent” in romaneste, mai vorbim.

jan dinu 13-07-2012 - 10:12

——- A fost —–
A fost odata ca’n povesti
A fost o batalie …
Cu toate hoardele rusesti ….
La noi in Romanie !!

Noi aveam un capitan ….
Zis – lupul de pe mare – ….
EL ne-a strins la divan
Cu arme in dotare …-:)))
JD-USA
Gata am plecat la somn

- - प्रिंस Parpanghel Carpathian LORD 13-07-2012 - 14:19

…ca Cal i niuca Joianna nu gasesti , di la tine Bismuthul este in dotare, vaselina parfumata eun mohft necesar la hemoroizii tay! A deaq dementzHa senila sa instaurat la64 de primaveri pe fondul Si PH illisului ! Vise placute si nu adormi cu VIB ratorul cuplat !

jan dinu 13-07-2012 - 17:33

Vine ,vine peste tine …shi-ai s-a zici >> vai de mine << !!-:)))
JD-USA

- - प्रिंस Parpanghel Carpathian LORD 13-07-2012 - 17:48

…hello old -boy diliu la sculare precum la culcare ! Du-te spala-te , ca phuutzi a prostie , si dela atata cuninlingus si a cafeniu, Joianna e prin apropiere, sa nu asiste la …

jan dinu 13-07-2012 - 18:22

COD = Stand by …..
JD-USA

1 2

Comments are closed.

This website uses cookies to improve your experience. We'll assume you're ok with this, but you can opt-out if you wish. OK Mai mult