Acasa InternationalGeopolitica Generalul care comanda trupele rebelilor libieni a fost asasinat

Generalul care comanda trupele rebelilor libieni a fost asasinat

scris de Ion Petrescu
31 afisari

Agenţia de presă Reuters a difuzat informaţia potrivit căreia cel care conducea efectiv campania militară a rebelilor libieni a fost împuşcat mortal pe 28 iulie.

Generalul Abdel Fattah Younes a fost asasinat

Este vorba de generalul Abdel Fattah Younes, cunoscut drept component al grupului care a iniţiat, în 1969, lovitura de stat ce l-a propulsat pe colonelul Gaddafi la conducerea ţării sale.

Înainte de a părăsi guvernul de la Tripoli, pentru a se alătura, în luna februarie, celor care s-au revoltat contra longevivului dictator libian, generalul Younes a condus ministerul de interne.

Conform precizărilor făcute de Mustafa Abdel Jalil, liderul rebelilor libieni, Abdel Fattah Younes şi doi bodyguarzi ai săi au fost împuşcaţi după ce generalul a fost chemat să apară în faţa unui comitet judiciar menit a investiga chestiuni militare, la Benghazi.

Abdel Fattah Younes

Neoficial, corespondentul agenţiei menţionate a aflat că nu puţini rebeli dezavuau ideea
ca un general ce a fost atât de apropiat preşedintelui Gaddafi să fie printre liderii rebeliunii şi să se implice în desemnarea echipei conducătoare a forţelor rebele.

Mustafa Abdel Jalil a mai afirmat că generalul Younes a fost împuşcat înainte de a ajunge la comitetul amintit. Iar şeful echipei de insurgenţi care l-au ucis, cu sânge rece, a fost arestat.

Partea ciudată a acestui asasinat politic? Nu se ştie exact locul unde a fost împuşcat Younes. Dovada? Nu s-au găsit corpurile celor trei împuşcaţi!


Şi ca deruta jurnaliştilor să fie totală, la puţin timp după declaraţia de presă a lui Jalil, reporterul agenţiei Reuters a văzut intrând, în hotelul unde a avut loc întâlnirea cu jurnaliştii, un bărbat care a tras mai multe focuri de armă, în sus. De bucurie?

Tot neoficial, ziariştii au mai aflat că în dimineaţa zilei de 28 iulie, oameni din structura de securitate a rebelilor l-au arestat pe Younis şe pe cei doi care îi asigurau protecţia individuală, exact în camera de operaţii a conducerii militare a campaniei insurgenţilor contra lui Gaddafi.

Motivul acestui gest surprinzător? Existau suspiciuni că familia lui Younis menţine legăturile cu oficialii de la Tripoli, cei aflaţi în apropierea lui Gaddafi.

Printr-un gest neaşteptat, de fairplay, Mustafa Abdel Jalil l-a declarat pe generalul Younis “unul dintre eroii Revoluţiei din 17 februarie”, data primelor proteste de stradă împotriva regimului lui Gaddafi.

Jalil a criticat tentativele preşedintelui libian de a submina unitatea rebelilor, dar nu a afirmat că ucigaşii lui Younis au executat o comandă politică dată la Tripoli.

În schimb a chemat la unitate de acţiune toate grupurile de insurgenţi, din diferite oraşe, altfel securitatea rebelilor va aresta pe cei care nu fac front comun împotriva dictatorului libian.

Asasinarea generalului Abdel Fattah Younes confirmă faptul că Libia este departe de momentul limpezirii apelor, atât pe plan politic, cât şi pe cel militar, haosul, atentatele, indisciplina insurgenţilor subminând inclusiv eficienţa iniţiativelor diplomatice internaţionale de soluţionare, prin negocieri, a situaţiei de criză din această ţară, a cărei dramă are o singură explicaţie de netăgăduit: bătălia pentru zăcămintele de petrol.

10 comentarii

Americanul 29-07-2011 - 20:02

pe langa sutele de miliarde de $$$ investiti de gadafi in banca zionista goldman socks,mai exista si petrol de trilioane multe de $$$$$ +alte acareturi valoroase,de care reptilienii de la conducerea lumii(NOM+NATO) nu se pot tine departe
Oricum din jocurile astea cacialmiste,putini vor supravietuii

gogu 30-07-2011 - 01:58

Asta este soarta TUTUROR tradatorilor !

urbos 30-07-2011 - 02:22

Cand a tradat, cand l-a pus pe dezaxatul Gadafii pe tron?

Giurgiu Crişan 30-07-2011 - 09:40

urbos, e dezaxat gadafi? De ce? Poete pt că populaţia primeşte ajutoare mari de la stat? 2.500 de dolari lunar primeşte orice student libian ce face o facultate în străinătate.”Dezaxatul” are un fix: nu vrea să dea gratis petrolul.

YAAKOV 31-07-2011 - 15:06

Urbos este si el un mic patronas si ca sa se mentina asa, sa nu-l pape mafia, mananca si ce nu trebuie, cand e nevoie.
Se si inchina cand trece pe langa biserici, dau nu se omoara cu credinta. Interesul poarta fesul !

urbos 31-07-2011 - 15:17

Tu iacove probabil ai supt ciorapi stricati din tata-n fiu, d-aia ai o problema cu aia mai avuti si mai inteligenti.

urbos 31-07-2011 - 15:13

Pentru ca-si ucide cetatenii, un dement care nu se da dus de la putere, asa iti dai seama cu cine ai de-a face.
Imbecilii si incapabilii, care nu stiu decat sa traiasca precum animalele in cusca cu o troaca in fata, isi doresc un astfel de conducator.
Ce-l oprea pe Gaddafi sa nu dea petrolul gratis dar sa plece de la putere dupa vreo doua mandate asa…si sa nu-si puna progeniturile prin functii inalte prin stat, sa nu ucida pe cine i se impotriveste etc? Iti spun eu ce l-a oprit, dementa! Deci ramane cum am stabilit.

urbos 31-07-2011 - 15:18

Valabil si pentru Basescu.

Ciu Huhu 31-07-2011 - 14:26

Mai sint destui comandanti care pot sa-l inlocuiasca, altul la rind la comanda!

Comments are closed.

This website uses cookies to improve your experience. We'll assume you're ok with this, but you can opt-out if you wish. OK Mai mult