Acasa InternationalGeopolitica Grecia: Hollande și Merkel lasă „deschisă ușa pentru discuții”

Grecia: Hollande și Merkel lasă „deschisă ușa pentru discuții”

scris de R. C.P.
15 afisari

Francois Hollande și cancelarul federal german Angela Merkel au afirmat, luni seara, că „ușa va rămâne deschisă pentru discuții” cu Atena, după votul negativ pentru un acord cu creditorii internaționali exprimat în timpul referendumului de duminică din Grecia, însă i-au cerut premierului grec Alexis Tsipras „propuneri serioase” pentru a putea găsi o ieșire din actuala criză, informează AFP.

Francois Hollande și cancelarul federal german Angela Merkel

Francois Hollande și cancelarul federal german Angela Merkel

„Ușa rămâne deschisă pentru discuții (…) Îi revine guvernului (condus de Tsipras) să vină cu propuneri serioase și credibile”, a declarat Hollande în fața presei, după o întrevedere avută la Palatul Elysee cu Angela Merkel. „Este o urgență pentru Grecia, urgență pentru Europa. Aceasta este, de asemenea, o problemă de vizibilitate, de credibilitate și chiar de demnitate”, a insistat Hollande.

„Ușa rămâne deschisă pentru discuții”, a confirmat și cancelarul federal german, constatând, în același timp, că în prezent „condițiile prealabile pentru a putea începe noi negocieri pe marginea unui program concret de mecanism european de stabilitate nu sunt încă reunite”.

„Acesta este motivul pentru care așteptăm acum propuneri foarte precise din partea premierului grec, un program care să-i permită Greciei să-și redobândească prosperitatea”, a adăugat cancelarul federal german, subliniind că „este urgent să se vină cu acest tip de propuneri, pentru a se putea găsi o ieșire din situația actuală, așa cum se prezintă aceasta astăzi”.

De asemenea, cancelarul federal a subliniat că este important să se afle reacția celorlalte țări din zona euro, pentru că „și aceasta este tot democrație”. „Vom vedea care va fi reacția celorlalte 18 alte țări (membre ale zonei euro). Și aceasta este tot democrație. Avem o suveranitate împărțită. Suntem 19 cu aceeași monedă. Prin urmare, toată lumea trebuie să fie responsabilă și să dea dovadă de solidaritate”, a spus Merkel.

This website uses cookies to improve your experience. We'll assume you're ok with this, but you can opt-out if you wish. OK Mai mult