Acasa InternationalGeopolitica Henry Kissinger s-a răzgândit și recomandă Ucrainei să nu cedeze teritorii Rusiei

Henry Kissinger s-a răzgândit și recomandă Ucrainei să nu cedeze teritorii Rusiei

scris de Misu Andrei
30 afisari

Fostul secretar de stat american Henry Kissinger recomandă Ucrainei şi Occidentului să nu cedeze Rusiei niciun fel de teritoriu ucrainean ocupat în cadrul unor viitoare negocieri de pace destinate să pună capăt conflictului declanşat de Moscova, relatează luni DPA. În luna mai, Kissinger a îndemnat Occidentul să nu mai încerce să provoace o înfrângere zdrobitoare a forțelor ruse în Ucraina și a recomandat Kievului să cedeze teritorii Moscovei, pentru a pune capăt războiului.

Foto: Twitter

Kissinger a declarat postului public de televiziune german ZDF că renunţarea la vreun teritoriu ucrainean nu ar trebui să figureze pe masa negocierilor şi a îndemnat Occidentul să fie clar asupra a ceea ce se poate discuta şi a ceea ce nu poate fi pus în discuţie în niciun caz.

Toate acestea trebuie făcute împreună cu poporul ucrainean, a adăugat Kissinger, în timp ce războiul declanşat de Rusia în Ucraina a depăşit cinci luni, intrând în luna a şasea.

Mihailo Podoliak, consilierul şefului administraţiei prezidenţiale de la Kiev, care a făcut parte din delegaţia ucraineană la discuţiile cu Federaţia Rusă, a declarat la 22 iulie că nu există niciun motiv pentru reluarea negocierilor cu statul agresor, potrivit Ukrainska Pravda, citată de DPA și Agerpres.

Într-un interviu pentru Deutsche Welle, întrebat dacă vede vreun motiv să se vorbească despre reluarea negocierilor cu Rusia, Podoliak a răspuns:”Nu, nu există niciun motiv”.

Oficialul ucrainean a spus că „ruşii trăiesc într-o altă lume”.

„Este lumea iluzorie a unei ţări mari. Dar, de fapt, Rusia nu este o ţara aşa de mare, ci o ţară mică şi stranie (…). Ea dispune doar de arme nucleare, multe arme convenţionale şi resurse energetice”, a afirmat Podoliak pentru DW.

Reluarea negocierilor, a menţionat el, este posibilă cu condiţia unor importante victorii tactice ale armatei ucrainene în sudul şi estul Ucrainei.

Ministrul rus de externe Serghei Lavrov a declarat – duminică, la Cairo, în cadrul unei reuniuni cu reprezentanţi ai statelor Ligii Arabe – că Moscova este pregătită pentru discuţii cu Kievul „într-o gamă largă de probleme”, dar că procesul de negocieri nu ar depinde de partea rusă, potrivit Interfax.

„Nu avem nicio prejudecată împotriva reluării negocierilor într-o gamă mai largă de probleme. Dar aceasta nu depinde de noi, pentru că autorităţile ucrainene, de la preşedinte până la numeroşii săi consilieri, declară constant că nu vor exista negocieri până când Ucraina nu va învinge Rusia pe câmpul de luptă”, a afirmat el, denunţând Occidentul că ar influenţa în acest sens Kievul.

Potrivit unor experţi ucraineni, citaţi de Ukrainska Pravda, Moscova, care şi-a epuizat o bună parte din rezervele umane şi materiale pe frontul ucrainean, ar dori o pauză pentru a zădărnici ofensiva ucraineană în sudul ţării, timp în care să formalizeze anexarea regiunilor ucrainene pe care le-a cucerit în această parte a Ucrainei. Punerea în practică a acestor planuri se aşteaptă a avea loc la 11 septembrie, când în Rusia sunt programate alegeri regionale.

This website uses cookies to improve your experience. We'll assume you're ok with this, but you can opt-out if you wish. OK Mai mult