Acasa InternationalGeopolitica Ucraina vrea să intre în NATO. Alianța deschide ușa aderării: ”Ucraina va deveni un stat membru”

Ucraina vrea să intre în NATO. Alianța deschide ușa aderării: ”Ucraina va deveni un stat membru”

scris de A.H.
243 Afisari

Speranța unui acord de pace între Rusia și Ucraina pare să se năruie. Guvernul de la Kiev agită spiritele și anunță reluarea apropierii și, implicit, a procesului de aderare la NATO. În replică, secretarul general al Alianței, Anders Fogh Rasmussen, a anunțat că NATO deschide ușa aderării și solicită Rusiei să înceteze ‘acțiunile militare ilegale’ în Ucraina.

Premierul ucrainean, Arseni Iațeniuk.

Premierul ucrainean, Arseni Iațeniuk.

”Permiteți-mi să vă reamintesc decizia luată în 2008 de NATO potrivit căreia Ucraina va deveni un stat membru”, a declarat Rasmussen la încheierea unei reuniuni de urgență a NATO la Bruxelles, adăugând că fiecare țară ”are dreptul de a decide ea însăși, fără o ingerință din exterior”, a explicat Rasmussen.

Apropierea Ucrainei de Organizația Tratatului Atlanticului de Nord (NATO) nu este, însă, o surpriză, direcția deloc pe placul Moscovei fiind trasată de fostul președinte ucrainean Viktor Iușcenko, imediat după Revoluția Portocalie din 2004.

‘Potrivit deciziei Consiliului pentru Apărare Națională și Securitate al Ucrainei, guvernul înaintează pentru dezbateri în parlament un proiect de lege în vederea anulării statutului Ucrainei de ‘țară nealiniată’ și reluării cursului de aderare la NATO’, a declarat premierul ucrainean, Arseni Iațeniuk.

Reacția Rusiei nu a întârziat să apară. Vladimir Putin a apreciat că adevărata problemă nu o reprezintă implicarea NATO, ci refuzul autorităților ucrainene de a începe negocieri substanțiale cu separatiștii proruși din estul țării. ‘Autoritățile ucrainene trebuie obligate să înceapă negocieri pe fond. Nu pe chestiuni tehnice (…), ci pe fond (…): ce drepturi vor avea cetățenii din Donbas, Lugansk, din sud-estul țării’.

Președintele rus nu s-a oprit aici, comparând ofensiva forțelor guvernamentale ucrainene în estul Ucrainei cu blocada Leningradului din timpul celui de-al doilea Război Mondial: ‘Sate mici și orașe mari înconjurate de armata ucraineană care atacă direct zonele rezidențiale cu scopul de a distruge infrastructura… Din nefericire (aceste lucruri) îmi amintesc de evenimentele din timpul celui de-al doilea Război Mondial, când Germania fascistă… când ocupanții ne-au încercuit orașele’.

Și Traian Băsescu a ținut să se alăture valului de declarații. Președintele irită din nou Moscova și se declară în favoarea sprijinirii armatei ucrainiene de către țările membre NATO, poziție pe care președintele o va reitera și în cadrul Consiliului European de sâmbătă. Armata ucraineană este în dificultate. Dacă statele NATO nu vor trece rapid la sprijinirea armatei cu echipamente cu care să poată face faţă Federaţiei Ruse, şansele Guvernului de la Kiev devin iluzorii. Continuarea luptelor riscă să se transforme într-un măcel la adresa armatei ucrainene. Este timpul, dacă vrem să dăm o şansă Ucrainei să-şi continue drumul spre UE, trebuie să acţionăm la fel ca federaşiua rusă – adică să le punem la dispoziţie orice mijloace care îi pot ajuta.”.

This website uses cookies to improve your experience. We'll assume you're ok with this, but you can opt-out if you wish. OK Mai mult

BREAKING NEWS