Acasa InternationalGeopolitica Kremlinul comentează declaraţiile lui Macron referitoare la trimiterea de trupe în Ucraina

Kremlinul comentează declaraţiile lui Macron referitoare la trimiterea de trupe în Ucraina

scris de C.P.
181 Afisari

Purtătorul de cuvânt al Kremlinului, Dmitri Peskov, a avertizat marţi că trimiterea de trupe în Ucraina „nu ar fi în interesul” Occidentului, răspunzând astfel comentariilor de luni ale preşedintelui francez Emmanuel Macron care spusese că acest lucru nu poate fi „exclus”.

„Nu este absolut deloc în interesul acestor ţări. Ele trebuie să fie conştiente de acest lucru”, a declarat Dmitri Peskov, atrăgând atenţia că simpla menţionare a acestei posibilităţi este „un element nou foarte important”, relatează TASS.

„Aici, probabil, simplul fapt de a discuta despre posibilitatea de a trimite un fel de contingente ale ţărilor NATO în Ucraina este, desigur, foarte important, un element nou.  Toate celelalte elemente din discursul preşedintelui francez au fost deja exprimate într-un fel sau altul, au fost luate în considerare. Cunoaştem foarte bine poziţia domnului Macron cu privire la necesitatea de a provoca o înfrângere strategică Rusiei”, a comentat Peskov. „Dar am fost atenţi la faptul că subiectul trimiterii de militari în Ucraina a fost într-adevăr discutat”, a adăugat el.
Întrebat despre riscul unui conflict direct între NATO şi Rusia în cazul unei prezenţe militare în Ucraina, Dmitri Peskov a răspuns că „în acest caz, nu trebuie să vorbim despre probabilitate, ci despre inevitabilitate. Noi aşa evaluăm”, a punctat Peskov, citat de Interfax.

„Acesta este şi modul în care aceste ţări ar trebui să evalueze şi să îşi acorde credit pentru acest lucru, să se întrebe dacă acest lucru este în interesul lor, precum şi în interesul cetăţenilor din ţările lor”, a continuat el.

„Am înregistrat, de asemenea, o paletă foarte bogată de opinii pe această temă, nu există într-adevăr un consens. O serie de ţări – participanţii la acest eveniment, care a avut loc la Paris – menţin o evaluare destul de sobră a pericolelor potenţiale ale unei astfel de acţiuni şi a pericolului potenţial al implicării directe într-un conflict fierbinte, implicarea pe câmpul de luptă”, a comentat purtătorul de cuvânt al lui Vladimir Putin.
La o reuniune la nivel înalt pe care a găzduit-o luni la Paris, preşedintele francez Emmanuel Macron a lăsat deschisă posibilitatea ca ţările europene să trimită trupe în Ucraina, deşi a avertizat că nu există un consens în acest stadiu. „Nu există un consens în acest stadiu pentru a trimite trupe pe teren”, a declarat Macron reporterilor prezenţi la Paris. „Nimic nu ar trebui să fie exclus. Vom face tot ceea ce trebuie pentru ca Rusia să nu câştige”, a spus Macron.

La rândul său, premierul slovac Robert Fico, considerat un pro-rus, a declarat după reuniunea de la Paris: „Pot confirma că există ţări care sunt pregătite să îşi trimită propriile trupe în Ucraina, există ţări care spun că asta nu se va întâmpla niciodată, printre care se numără şi Slovacia, şi există ţări care spun că această propunere trebuie luată în considerare”.

În schimb, premierul olandez Mark Rutte, care este favorit pentru a deveni următorul secretar general al NATO, a declarat reporterilor că problema trimiterii de trupe nu a fost în centrul discuţiilor de luni.

De asemenea, un oficial de la Casa Albă a declarat pentru Reuters că Statele Unite nu intenţionează să trimită trupe pentru a lupta în Ucraina şi că nu există planuri de a trimite trupe NATO pentru a lupta în Ucraina.

This website uses cookies to improve your experience. We'll assume you're ok with this, but you can opt-out if you wish. OK Mai mult

BREAKING NEWS