Acasa InternationalGeopolitica Libia nu-i principalul show! Operaţiunea „Odyssey Dawn”

Libia nu-i principalul show! Operaţiunea „Odyssey Dawn”

scris de Ion Petrescu
30 afisari

Viceamiralul William E. Gortney, directorul Comitetului Întrunit al Şefilor de State Majore, de la Pentagon, a declarat, după lovirea Libiei, cu 124 de rachete “Tomahawk”, că au fost vizate doar ţinte militare, reuşindu-se diminuarea substanţială a activităţii radarelor de coastă, distrugerea unor hangare aeriene şi stoparea zborurilor avioanelor militare libiene.

Tomahawk2Ce indică satelitul

Au mai fost bombardate unităţile militare terestre trimise de colonelul Gaddafi împotriva rebelilor din Benghazi, aflate la 14 kilometri de acest oraş. 15 avioane americane au participat la această operaţiune, alături de aeronave franceze şi britanice.  Pe timpul bombardamentelor au fost bruiate mijloacele de transmisiuni ale trupelor libiene.  Aşa au fost stopate acţiunile ofensive ale batalioanelor guvernamentale.

Amiralul Michael Glenn „Mike” Mullen, şeful Comitetului Întrunit al Şefilor de Stat Major, a precizat că avioanele militare franceze survolează permanent oraşul Benghazi. Tot acolo se află, în misiuni succesive, 24 de aeronave americane. Prin urmare, zona de interdicţie aeriană este deja instituită.

Fotografiile executate din satelit, asupra zonelor lovite de rachetele „Tomahawk” au indicat celor de la Pentagon necesitatea unor bombardamente noi, pentru a distruge apărarea antiaeriană libiană.

Amiralul Mullen a spus că, în afara misiunilor vizând menţinerea zonei menţionate, nu a ordonat o altă acţiune – adică bombardarea zonei unde s-ar afla colonelul Muammar Gaddafi.

La adăpostul anonimatului, un oficial al Pentagonului a afirmat că exclude posibilitatea ca francezii să dorească suprimarea liderului libian.

Tensiuni în Orientul Mijlociu

Libia nu constituie decât una dintre „zonele incendiare” din nordul Africii.

Astfel, în Yemen, în timp ce demonstranţii nu au ezitat să se confrunte cu forţele de poliţie, în oraşul Sana‘a, o serie de militari cu grade şi funcţii mari în armata ţării au dezertat şi au făcut un apel la preşedintele Statelor Unite să sprijine revolta populară.

Pe teritoriul yemenit există forţe speciale americane, menite a contribui la lichidarea taberelor clandestine ale reţelei teroriste al-Qaida.

Un colonel egiptean a precizat că există totuşi o deosebire, între armata yemenită şi cea din propria sa ţară. În Yemenul unificat s-au păstrat diferenţele de viziuni între cei ce au trăit în ex-republica din nord şi conaţionalii din sud. Asta afectează unitatea corpului de comandă, la nivel central.

În Bahrein, unde se află baza navală pusă la dispoziţia Flotei a V-a a Statelor Unite, regele Hamad Ben Issa Al-Khalifa, a acuzat oficial Iranul pentru haosul creat pe străzi, prin confruntarea dintre manifestanţii şiiţi şi forţele de ordine ale monarhiei sunnite.

În Siria, manifestaţiile s-au soldat cu mai mulţi tineri ucişi de trupele guvernamentale, trimise să reprime cele mai puternice demonstraţii din ultimii ani.

“O societate tribală”

Se va implica SUA şi în gestionarea situaţiilor conflictuale din aceste ţări? Dacă s-a decis o intervenţie militară în Libia, de ce nu s-ar proceda la fel şi în Siria, unde preşedintele Bashar al-Assad este un aliat declarat al Iranului?

Elise Jordan, fosta consilieră a ex-secretarului de stat Condoleeza Rice crede că, pentru securitatea americană, Libia nu este un factor relevant. Dar constituie o problemă majoră pentru Franţa şi Liga Arabă.

Interesul strategic al SUA, în relaţia cu Libia – susţine Jordan – trebuie bine precizat:”Acolo este lumea a treia, o naţiune musulmană, o societate tribală, pe care noi nu o înţelegem. Şi nu ne putem implica într-un alt război civil.

Asta este îngrijorarea mea în privinţa Libiei. Afirmaţia unor oficiali americani, că SUA doar a deschis uşa, în Libia, pentru francezi şi englezi, este ca şi cum noi le subvenţionăm interesele de securitate, în timp ce ei nu ne subvenţionează reforma sănătăţii.”

Unde este adevărata criză

Coalition-StrikesÎntrebat ce crede despre predarea comenzii operaţiunii aeriene, de către americani, fostul secretar de stat Henry Kissinger a declarat la „Fox News”: ”Presupun că va fi predată comanda unui comandament NATO, cu o dominantă franco-engleză. Suntem parte într-o operaţiune militară, am angajat forţele militare, într-o anumită măsură, şi vom fi judecaţi după rezultat. Şi dacă acesta va fi că Gaddafi va rămâne în funcţie, Libia divizată, sau sub conducerea sa consolidată, atunci acţiunile SUA vor fi de neînţeles, de oamenii care observă conduita noastră internaţională. Estimez că rezultatul va fi răsturnarea lui Gaddafi de la putere. Apoi vor fi necesare eforturi internaţionale, pentru a crea o structură politică. Nu trebuie să trimitem trupe americane acolo. Dar nu putem să plecăm şi să afirmăm asta, pur şi simplu. Libia nu este principalul show! Adevărata criză este în Golful Persic. Adevărata problemă este dacă Iranul va domina Golful. Trebuie să fim atenţi la această zonă. Să păstrăm forţele militare disponibile pentru aceasta. Gaddafi are mult sânge american pe mâinile lui. Este un lider detestat. Trebuie să ne gândim la consecinţele acestei operaţiuni, nu doar să ne oprim – odată ce lucrurile au fost pornite -, fără ceva rezultate. ”

Ce va urma

Pe plan militar, aria de manevră a forţelor terestre libiene a fost puternic diminuată. Apărarea antiaeriană a fost dezarticulată. Trecerea operaţiunii aeriene de la comanda americană, la una corespunzătoare forţelor aliate participante, nu va afecta protejarea  zonei răsăritene a ţării, controlată de rebeli.

Chiar dacă unele posturi de televiziune, de peste Ocean, prezintă situaţia din Libia ca şi cum colonelul Muammar Gaddafi este pe punctul de a pierde puterea, la Pentagon lucrurile sunt privite mai realist.

Transmiterea în direct, de către televiziunea de stat libiană, a diferitelor luări de poziţie ale şefului de stat libian, demonstrează menţinerea unui nucleu încă puternic al loialiştilor actualului regim.

Semnalul public dat de Henry Kissinger – vizând Iranul – coincide cu amplificarea manifestaţiilor de protest în Siria, unde rămânerea la putere a preşedintelui Bashar al-Assad pare a fi – conform unor diplomaţi egipteni – o chestiune valabilă doar pe termen mediu.

Iar la Teheran, preocuparea de acum a liderilor actuali a devenit – afirmă ministrul de externe Ali Akbar Salehi – extinderea sancţiunilor unilaterale, de către SUA, „ca parte a eforturilor Washingtonului de a-şi proteja supremaţia sa.”

Astenie de primăvară?

12 comentarii

alex 25-03-2011 - 10:32

Nu sunt un fan al lui Gaddafi dar este ca o papusica de plus in comparatie cu fortele coalitiei care in nici un caz nu au intervenit in Libia de dragul umanitatii. Ceea ce se intampla acum in orientul mijlociu este ceea ce s-a intamplat in europa in ’89, pe de o parte este eliminat un dictator dar pe cealalta parte tara este distrusa economic devenind piata de desfacere pentru marile puteri ale lumii.

denali 25-03-2011 - 16:28

Nici eu nu sunt un fan al ….ignorantei…

Economiile tarilor din blocul comunist erau distruse de mult , cu mult inainte de 1989…
Sunt surprins ca nu stii asta , inca…

Desfacearea marfurilor ale marilor puteri ale lumii in fostul bloc comunist , s-a facut LA CEREREA gloatelor din acel bloc ..Tu cand te-ai dus sa-ti cumperi un televizor, un microwavw sau un automibil , marile puteri nu ti-au pus pistolul la tampla si te-au fortat sa le cumperi produsele lor , in timp tu aveaei in gand sa-tii cumperi un trabant , iar ei te fortau sa cumperi un bmw sau un audi….

Intotodeuana gloetele miortice sufera de complexul asta de opresiune din partea altora ,de-a lungul istoriei…

Aceasta mentalitate si abuzare al acestei REALITATI istorice ( cea de opresiune impotriva gloatelor mioritice) ,este IEFTINITA si UZATA , cand indivizi precum dta si altii , o folosesc in mod ieftin , cu nonsalanta dar mai ales cand NU este cazul…

daca economiile fostului bloc comunist nu erau distruse de ideologia asta toxica a Stangii , inainte de 1989 , si produceau produse si servicii superioare celor produse in capitalismul salbatic, gloatele bastinase din est , nu patronau si nu cumparau produsele fabricate in vest , nu-i asa ?…

dar asta este Natura Umana : este mai usor sa dai vina pe altii ,decat sa te uiti in oglinda…

succes…

Caramache 25-03-2011 - 17:03

Kakatule, stai toata ziua pe forum si puti si prin monitor. Treci la buda !

Bumerang 25-03-2011 - 17:22

Absolut de acord.

Numai ca in blocul comunist nu exista o politzica de stanga, in sensul social-democratiei din VEST, ci o dictatura cu eticheta de stanga.
Se pare ca social-democratia din vest nu a avut efecte negative asupra societatilor vestice, ci una benefica. Altfel mai lucrai si azi 6 zile pe saptamana si nu aveai nici multe alte drepturi, de careastazi totusi te bucuri, n-asha?

denali 25-03-2011 - 18:42

Social democratia ( aceasta struto camila ,aceasta hydra , acest socialist cu fata umana ) NU are nimic de a face cu Labor Laws…

Capitalismul salbatic trateaza MUNCA , ca pe i : COMODITATE ( ceea ce este )…

Pe cand STanga si social democratia trateaza MUNCA , ca pe un : „drept”…

Spui ca social democratia nu afre efecte negative…hmmm…

Dle Bumerang , dta in ce UNIVERS domiciliezi ??????…

Dta ai auzit de : GRECIA , IRLANDa , PORTUGALIA ,SPANIA , ITALIA , UK, FRANTA ,CALIFORNIA, N.Y. ILLINOIS ,etc.,etc..etc.,etc…?????…

DTa nu ai primit depesa ca social democratia : A FALIMENTAT BUGETELE si ECONOMIA LUMII , in general ???…

alex 25-03-2011 - 17:23

Poate ca ai dreptate si sunt un ignorant, pate „salvatorii” Libiei se gandesc numai la oamenii oprimati de regimul lui Gaddafi si nu la petrol si alte resurse naturale, pate ca nu este vorba despre aceeasi oameni si aceleasi organizatii care au folosit in trecut orice fel pretext pentru a intra in razboi.

Ciu Huhu 25-03-2011 - 16:42

Corect, la fel a fost tratata India de catre Anglia, pina si-a obtinut independenta!

Ciu Huhu 25-03-2011 - 17:32

Totusi Gaddafi trebuie sa dispara din Libia pentru totdeauna, altfel omoara sute de mii de libieni!

Spiridon 25-03-2011 - 18:27

Totusi Ciu Huhu trebuie sa dispara din ZiuaVeche pentru totdeauna

Ciu Huhu 25-03-2011 - 18:52

Sugi pu…a VESNIC Spiridoane!

Ciu Huhu 25-03-2011 - 18:56

Dobitocule evreu Spiridon, evreul tau Gaddafi e nebun si criminal mare, la fel ca Hitler, si hot la fel de mare ca cel mai mare hot din Istorie evreul B. Madoff!

B 26-03-2011 - 21:40

Sa presupunem ca nu stiti adevarul despre luptele geopolitice…ceea ce e foarte plauzibil fiindca sunt putini pe lumea asta care sa-l stie.Cei mai multi din orgoliu cred ca pot intelege cauzele razboiului de acolo si sunt foarte agresivi daca ii contrazici.Asta e si situatia voastra.Mai bine ati comenta ceva ce pricepeti, legat de razboi…de exemplu comparatia fortelor militare, razboiul din media, chestii mai simple…

Comments are closed.

This website uses cookies to improve your experience. We'll assume you're ok with this, but you can opt-out if you wish. OK Mai mult