Acasa InternationalGeopolitica Lovitură de stat în Niger. UE ameninţă cu suspendarea ajutorului financiar

Lovitură de stat în Niger. UE ameninţă cu suspendarea ajutorului financiar

scris de Misu Andrei
80 Afisari

Comisia Europeană a ameninţat joi junta militară din Niger că va suspenda ajutorul financiar pentru această ţară, unde preşedintele Mohamed Bazoum, aliat al Occidentului în regiunea Sahel, a fost înlăturat de la putere printr-o lovitură de stat militară, transmite AFP, citată de Agerpres.

Anunțul a fost făcut de şeful diplomaţiei europene, Josep Borrell.

„Orice ruptură a ordinii constituţionale va avea consecinţe asupra cooperării între UE şi Niger, inclusiv suspendarea imediată a oricărui sprijin bugetar”, a declarat Borrell.

Șeful diplomaţiei europene a adăugat că înlăturarea preşedintelui Bazoum reprezintă o atingere gravă adusă stabilităţii şi democraţiei”.

 Nigerul, „partener exemplar” al UE

Cu prilejul unei vizite efectuate în Niger cu trei săptămâni în urmă, Borrell a descris această ţară drept un „partener exemplar” al UE.

„Niger este partenerul nostru privilegiat în Sahel, o regiune care se confruntă cu o derivă autoritară preocupantă. Această ţară este o oază de stabilitate, care se bucură de o viziune de guvernare şi de dezvoltare pe care trebuie să o sprijinim„, a mai spus atunci şeful diplomaţiei UE.

Şeful gărzii prezidenţiale din Niger, generalul Abdourahamane Tchiani, s-a proclamat vineri şef al statului, ca preşedinte al „Consiliului Naţional pentru Salvarea Patriei„, junta ce l-a înlăturat de la putere pe preşedintele Mohamed Bazoum, care este sechestrat de miercuri dimineaţa în reşedinţa sa din capitala Niamey.

Tchiani a justificat lovitura de stat, într-un discurs televizat, prin degradarea situaţiei de securitate, proasta guvernare şi corupţia administraţiei preşedintelui înlăturat.

 A treia lovitură de stat în zonă

După Mali şi Burkina Faso, Nigerul este acum a treia ţară din Sahel confruntată cu atacurile grupărilor jihadiste în care are loc o lovitură de stat. După loviturile de stat din celelalte două ţări, juntele care au preluat puterea acolo au cerut Franţei să-şi retragă trupele şi au iniţiat o apropiere de Rusia. Niger a rămas astfel unul dintre ultimii aliaţi ai Occidentului în Sahel, iar Franţa are desfăşuraţi în această ţară circa 1.500 de militari, după ce şi-a retras trupele din Mali şi Burkina Faso.

Puciştii care au preluat puterea în Niger au închis graniţele, au suspendat Constituţia, au preluat atribuţiile puterilor legislativă şi executivă şi au avertizat împotriva „oricărei intervenţii militare străine„.

Ei au transmis joi un protest Franţei, după ce un avion militar de transport al armatei franceze a aterizat în Niger, în ciuda interdicţiilor impuse.

This website uses cookies to improve your experience. We'll assume you're ok with this, but you can opt-out if you wish. OK Mai mult