Acasa InternationalGeopolitica Lovitură de stat în Rusia. Ce s-ar întâmpla dacă Vladimir Putin ar muri?

Lovitură de stat în Rusia. Ce s-ar întâmpla dacă Vladimir Putin ar muri?

scris de Șt. C
13 afisari

Absenţa preşedintelui Rusiei, Vladimir Putin, de pe scena publică a stârnit imaginaţia jurnaliştilor, a bloggerilor şi a oamenilor din toate colţurile lumii. Oricare ar fi motivul absenței sale, președinția preferă să-l țină secret.

vladimir putinAstfel, pe fondul acestei dispariţii, mai multe zvonuri s-au împrăştiat rapid pe canalele media: Putin a fost demis, Putin are cancer, iubita lui Putin a născut, iar pe twitter, hashtag-ul „Putin has died” a devenit unul din cele mai utilizate, relatează News.com.au.

Un alt scenariu mai pesimist descrie faptul că puterea președintelui rus să fi scăzut, motiv pentru care ar pune la cale ceva rău fie pentru Occident fie împotriva poporului săi. Jurnalistul Tom Nichols de la Business Insider a făcut o serie de scenarii pentru cazul în care Vladimir Putin ar deceda.

În cazul în care Putin chiar ar muri, potrivit Constituției din Rusia, premierul ar deveni președinte activ al Federației Ruse, dar pentru 90 de zile și nu ar deține puterea pe care o are în momentul de față liderul de la Kremlin deoarece Constituţia Rusiei are un sistem de autoapărare împotriva preşedinţilor interimari.

Dacă Putin s-ar afla în faza finală a vreunei boli, jurnalistul susține că jocurile, în ceea ce privește puterea, au fost deja făcute. Dacă boala ar fi apărut brusc, în momentul ăsta se fac înțelegeri. În ambele cazuri favoritul alegerilor prezidențiale care s-ar organiza ar fi actualul premier ar fi favorizat deoarece se bucură de popularitate și este foarte cunoscut în Vest.

Jurnalistul de la Business Insider se întreabă dacă preşedintele rus a reuşit, în cele din urmă, să-i sperie atât de rău pe cei din jurul său, încât aceştia să-l înlăture înainte ca Putin să-i omoare pe toţi. În acest caz lipsa liderului de la Kremlin ar fi cauzată de o lovitură de stat.

Totuşi, cea mai plauzibilă explicaţie a lipsei lui Putin este o boală a acestuia.
Speculațiile privind dispariția lui Vladimir Putin capătă o nouă dimensiune după o informație bulversantă a presei de stat din Rusia. Rossiya 24 a relatat vineri că președintele rus s-a întâlnit cu omologul său din Kyrgyzstan, Almazbek Atambayev, însă întrevederea celor doi șefi de stat va avea loc tocmai luni.
Televiunea rusă a transmis că Putin și Atambayev au discutat despre cooperarea în sectorul investițiilor și cel al energiei. „De asemenea, ei au vorbit despre posibilitatea ca Kyrgyzstan să se alăture Uniunii Euroasiatice”, au spus jurnaliștii Rossiya 24, conform Business Insider.
Rossiya 24 a admis că a făcut o eroare. „Un reprezentant al postului rus de televiziune a spus pentru BBC că s-a produs o greșeală. Potrivit serviciului de monitorizare al BBC, știrea a fost difuzată de două ori – între orele 1:00 și 2:00 PM, ora Moscovei”.
Bizara relatare vine după ce presa de la Moscova a publicat poze vechi în care apărea Vladimir Putin, pretinzând că sunt de dată recentă.
Ultima ieșire publică a lui Vladimir Putin datează din 5 martie, când l-a primit la Kremlin pe prim-ministrul italian Matteo Renzi. Miercuri, purtătorul de cuvânt al lui Putin a anunțat că președintele va lipsi de la o ședință cu serviciul de informații al Rusiei, FSB, la care de regulă participă. Cu o zi în urmă, președintele Rusiei a anulat în mod neașteotat o deplasare în Kazakhstan. „Vizita a fost anulată. Se pare că Putin s-a îmbolnăvit”, a declarat un oficial kazakh pentru Reuters.
Absenţa prelungită lui Putin a dus la o avalanşă de zvonuri pe social media. Se speculează fie că liderul rus este grav bolnav, fie că a fost victima unei lovituri de stat sau că este în Elveţia la clinica unde se află partenera sa, Alina Kabaeva, o fostă gimnastă în vârstă de 32 de ani, care este însărcinată cu Putin şi aşteaptă un copil.

Vladimir Putin este de obicei puternic mediatizat în presa rusă controlată de Kremlin, iar programul său zilnic domină de obicei buletine de ştiri.

This website uses cookies to improve your experience. We'll assume you're ok with this, but you can opt-out if you wish. OK Mai mult