Acasa InternationalGeopolitica UPDATE – Lovitură de stat în Turcia (video)

UPDATE – Lovitură de stat în Turcia (video)

scris de D.S.S.
26 afisari

UPDATe, ora 00.52 – Preşedintele turc Recep Tayyip Erdogan a declarat telefonic pentru CNN Turk, în prima sa intervenţie din noaptea de vineri spre sâmbătă, că tentativa de lovitură de stat din Turcia este o acţiune încurajată de o „structură paralelă”, relatează BBC News.

Erdogan ameninţă că tentativa de lovitură de stat va primi „răspunsul necesar” şi îndeamnă poporul turc să iasă în stradă.

UPDATE, ora 00,48 – Șeful Statului Major al armatei turce este printre cei luați ostatici la cartierul general din Ankara. Președintele turc Tayyip Erdogan este în siguranță. Canalul public anunță proclamarea legii marțiale.

Armata a anunţat într-un comunicat citit la televiziunea naţională că Turcia este “condusă în prezent de Consiliul Păcii, care va asigura siguranţa populaţiei”, relatează Sky News.

Între timp, oamenii au început să îşi facă provizii de apă şi alimente de bază, pentru că se aşteaptă la penurii în perioada următoare.

Militarii au invocat regimul tot mai dictatorial şi ameninţarea teroristă.

Canalul televiziunii publice din Turcia a difuzat vineri noapte un comunicat al „forțelor armate” anunțând proclamarea legii marțiale și restricții de circulație pe întreg teritoriul turc, informează AFP.

Preşedintele turc Recep Tayyip Erdogan ar fi fugit din ţară, la bordul unui avion privat, în urma tentativei de lovitură de stat, relatează Daily Mirror, citând presa turcă.

Anterior, se ştia că Erdogan ar fi în vacanţă la Bodrum şi că ar urma să facă o declaraţie în curând.

„Nu vom permite ca ordinea publică să fie degradată în Turcia… Restricții de circulație sunt impuse în țară până la noi ordine”, a indicat printre altele un comunicat semnat de „Consiliul păcii în țară”, care afirmă că „a luat controlul în țară”, în timp ce elicopterele survolau capitala turcă Ankara după zboruri la joasă altitudine ale avioanelor de luptă.

UPDATE – Armata turcă a anunțat că a preluat puterea în Turcia pentru a restabili ordinea și menține drepturile omului, potrivit unui comunicat citat de canalele TV turce, informează Reuters și DPA.

Într-un comunicat trimis prin e-mail și citat de canalele TV din Turcia, armata a declarat că toate relațiile externe existente ale Turciei vor fi menținute și statul de drept va rămâne prioritar.

Autorităţile turce au luat măsuri speciale de securitate, vineri seară, pe fondul informaţiilor privind o tentativă de lovitură de stat militară.

lovitura de stat in turciaAutorităţile turce au luat măsuri speciale de securitate, vineri seară, pe fondul informaţiilor privind o tentativă de lovitură de stat militară, anunţă surse citate de presa turcă şi internaţională.

Premierul Binali Yildirim a anunţat că a existat o tentativă în sensul unei lovituri de stat militare. „Ar fi prea mult să o numim o lovitură de stat, dar a existat o tentativă de revoltă în cadrul armatei. Este vorba de o încercare de preluare a puterii în mod ilegal. Vom pedepsi drastic această tentativă”, a declarat Yildirim, citat de CNN Türk.

„Turcia nu va permite niciodată vreo iniţiativă de întrerupere a democraţiei. Autorii acestui act vor plăti cel mai mare preţ”, a ameninţat premierul Turciei, lansând un apel la calm.

Elicoptere şi avioane militare survolează la joasă altitudine zone centrale din Ankara şi Istanbul, afirmă surse citate de cotidianul britanic The Telegraph.

Focuri de armă se auzeau vineri la Ankara, a declarat un martor pentru Reuters, iar avioane şi elicoptere militare survolau capitala turcă. Premierul turc spune că este vorba de o tentativă de lovitură de stat militară.

 Armata turcă anunţă că a preluat controlul asupra ţării, după ce premierul Binali Yildirim a declarat vineri seara că o facţiune militară este implicată într-o lovitură de stat, relatează Sky News.

Martori oculari au declarat pentru Reuters că elicoptere survolau, de asemenea, Istanbulul, cel mai mare oraş din Turcia.

Potrivit postului NTV, ambele poduri de peste Bosfor, care desparte partea europeană şi cea asiatică a metropolei turce, au fost închise.

This website uses cookies to improve your experience. We'll assume you're ok with this, but you can opt-out if you wish. OK Mai mult