Mişcarea împotriva euro - Sfârşitul monedei euro şi al Europei | Ziua Veche
Acasa InternationalGeopolitica Mişcarea împotriva euro se extinde – Sfârşitul monedei euro şi al Europei

Mişcarea împotriva euro se extinde – Sfârşitul monedei euro şi al Europei

scris de D.P.
6 afisari

Din Portugalia până în Suedia, din Grecia până în Italia, mişcarea împotriva monedei unice se răspândeşte în întreaga Europă, cu conotaţii atât de dreapta cât şi de stânga. Există totodată unele încercări de a crea noi monede alternative, se arată într-un amplu articol publicat de L’Espresso.

Un café, por favor”. ‘‘200 pesetas‘. ‘Pesetas”? – aceasta este o conversaţie reală pe care o poţi auzi la El Alamo, în Spania. Preţul nu mai este cel de acum 11 de ani. Înainte de euro o cafea costa 80 de pesetas, jumătate de euro, iar acum costă 1,20 euro. În localitatea cu 9.000 de locuitori aflată la sud-vest de Madrid a revenit la modă ‘rubia‘, ”blonda”, aşa cum era numită cu afecţiune peseta. A reapărut în peste 70 de baruri şi magazine.  În ultimele luni, rubia a reapărut şi la Villamayor de Santiago, în provincia Cuenca şi alte localităţi din Castilia, Ţara Bascilor şi Andaluzia.

Ideea ne permite să ajutăm oamenii să depăşească criza‘, explică Angel Sanchez Moreno, consilier pentru industrie din El Alamo. ‘Cetăţenii noştri şi cei din localităţi vecine vin aici şi folosesc pesetas pe care le mai aveau acasă‘, adaugă el. Potrivit Băncii Spaniei, exista încă în circulaţie ”rubias” în valoare de 1,7 miliarde de euro şi se pot schimba până în 2020, cu condiţia ca euro să supravieţuiască.

La Volos, un oraş-port aflat la 320 km la nord de Atena, circulă ”Tem”, o moneda alternativă pe care o obţii făcând schimb de servicii, de la lecţii de yoga la informatică. În esenţă, o formă de barter, pornită de jos şi care a atras deja peste o mie de membri. La piaţa din Volos este mai bine să ai ”Tem” decât euro. Naţionalismul monetarist este însoţit de renaşterea unui sentimentul anti-german extins şi stereotipuri de genul Nordul harnic împotriva Sudului leneş, marcat şi de elemente religioase, protestanţi împotriva catolicilor. Este imaginea unei Europe dezunite în contrast cu cea a continentului proaspăt laureat al Premiului Nobel pentru Pace, potrivit L’Espresso.

Xenofobul Wilders Geert ar dori dacă nu guldenul cel puţin emiterea unei noi monede: ”neuro”, cu ”N” de la ”Netherlands”, pentru a conferi o amprentă de naţionalism. Marine Le Pen vântură francul şi la fel, dar pe cel belgian, flamandul Vlaams Belang şi valonul Frontul Naţional. Miliardarul austro-canadian Frank Stronach vrea şilingul înapoi. Recent reîntors în ţara sa natală, el a fondat ”Team Stronach for Austria”, pe urmele scuderiei sale hipice iar acum creşte în sondaje bătând monedă pe resentimentul faţă de euro. Este cotat cu 17%.

Sunt apoi cei care ar păstra euro, dar fără ţările PIIGS. Este cazul lui Timo Soini, liderul partidului ”Adevăraţii Finlandezi” – care au ajuns la 19% – opus cu obstinaţie oricărei salvări care priveşte Grecia sau Portugalia, băncile sau guvernul spaniol. Pe aceeaşi lungime de undă este şi bavareza CSU, aliată a lui Merkel, şi austriecii din FPÖ şi BZÖ. În acest club intră şi Roberto Maroni de la Liga Nordului, care a reluat poziţia susţinută de partid până în 1998: o Italie de Nord care să folosească moneda bogaţilor iar restul ţării afară. Pentru moment, doar câţiva eurodeputaţi italieni împreună cu un coleg francez şi unul britanic au încercat să tragă sforile protestului. În luna martie, au depus la Parlamentul European o declaraţie scrisă privind necesitatea ”de a se renunţa la euro în favoarea reintroducerii monedelor naţionale‘, dar aceasta nu a avut prea mare succes la Strasbourg.

‘Fenomenul nu este nou’, explică Yves Meny, politolog expert în populisme şi fost director al Şcolii Europene de la Florenţa. ‘Deja înainte de criză, o mare parte din populaţia europeană se opunea monedei comune, iar odată cu criza, a explodat, declanşată de o combinaţie de ideologie şi reflex naţionalist, care se coagulează identificând în simbolul cel mai uşor, euro, inamicul’, spune el. ‘Dintotdeauna – mai afirmă Meny -, mişcările populiste au fost ostile guvernelor şi adesea băncilor, dar nu monedelor. În Europa, ostilitatea faţă de euro a luat locul băncilor, iar ea este întărită de faptul că cei mai săraci plătesc factura crizei‘.

Anterior, cei care au spus ‘nu’ euro au făcut-o din raţiuni tehnice, cu caracter politico-monetar, ca britanicii, danezii şi suedezii, care nu au vrut să-şi piardă independenţa monetară. Apoi au fost cei care s-au simţit victime ale creşterii preţurilor generată de introducerea euro, nu pentru moneda în sine, ci pentru lipsa unui control. Acest sentiment a fost foarte bine exploatat de Frontul Naţional din Franţa şi Liga Nordului, care regretă, în plus, şansa de a devaloriza moneda, ameliorând competitivitatea întreprinderilor mici şi mijlocii.

În plus faţă de aceste mişcări de extremă-dreapta, a existat şi o opoziţie istorică de stânga, precum cea a comuniştilor greci şi portughezi, care se opun uniunii monetare, spre deosebire de colegii lor spanioli şi italieni, care, cu trecerea anilor au digerat euro.  Odată cu criza situaţia s-a complicat. ‘S-au născut noi forme de opoziţie’, spune Meny, ‘precum cea a economiştilor liberali germani, care au adoptat profeţia făcută cu un deceniu în urmă de colegii lor americani, potrivit căreia zona euro nu va supravieţui în faţa diferenţelor şi disparităţilor dintre economiile care o alcătuiesc. În optica lor euro a devenit simbolul transferului de resurse din Germania spre Club Med şi trebuie sa fie eliminat sau redus’. În acest context se inserează ‘fenomene de oportunism politic’, precizează Meny.

Există, de asemenea, o critică nouă de la stânga, potrivit căreia euro este identificat cu politicile realizate pentru a-l menţine în viaţă, adică cu austeritatea. Alexis Tsipras, liderul Syriza din Grecia, socialiştii lui Emile Roemer în Olanda, Jean-Luc Mélenchon şi ”Front de Gauche”, în Franţa, şi ”Indignados” în Spania nu agreează euro. ‘Scopul nostru nu este ieşirea din euro, noi dorim în schimb o refondare a zonei euro şi a UE cu privire la principiile democraţiei şi coeziunii sociale’, a afirmat Tsipras. Eric Dor, profesor la Universitatea din Lille, a publicat un ‘Manual pentru a ieşi din euro” – 13 pagini în care analizează problemele juridice şi economice ale operaţiunii. Concluziile sunt că este posibil, dar ‘ar fi nevoie de negocieri’, care în UE nu sunt niciodată rapide.

Noua drahmă, dar şi noua peseta sau liră, avertizează analişti de la UBS, Citigroup şi Rabobank, ar putea să se deprecieze cu 40-60% faţă de euro. O revenire la trecut ar putea aduce scurgere de capital, colapsul sistemului bancar, lipsă de lichiditate, închideri de întreprinderi şi datorită interconectării bancare, o contagiune rapidă în alte ţări. Fără a uita că odată rupt tabuul ieşirii din euro vor începe speculaţiile cu privire la următorul membru al clubului pus la zid. Practic, sfârşitul monedei euro şi al Europei.

17 comentarii

urbos 23-10-2012 - 17:34

Trebuie eliminata taratura de Merkel. Ultima otreapa sugatoare la licurici.

vodka 24-10-2012 - 00:17

NICI UN PNL-ist LA VOTARE, BOICOTAM LA GREU, NICI UN VOT IN DECEMBRIE !!!

Huo Basescu, pretenaru lu Merkelita, tot asa cum ne-a tras-o la referendum, sa-i facem la fel, nu votam deloc, na!

Hahaha, sa se invete minte!

BULA 23-10-2012 - 17:45

N-am crezut niciodata in euro si de asta n-am in casa nici macar o molecula din moneda asta. Nici cu dolarii nu e o sfaraiala. Iar leii ii cheltuiesc imediat ce iau salariul, ca se devalorizeaza de la o luna la alta. Asa sa faceti toti, ca va invat de bine !

Huhu Ciu 23-10-2012 - 18:22

Proverb chinezesc vechi de mii de ani: Sa nu crezi niciodata tot ce vezi.
SA NU CHELTUI NICIODATA TOTI BANII TAI…

PS. Numai tiganii nu pun deoparte bani pentru zile negre!

- - प्रिंस Parpanghel Carpathian LORD 23-10-2012 - 18:51

Bravos Bwullache ! Rublele si lei/tramway sint OK! Anafura si grijania metti de scelerat ! De asta nu ti-ai tratat sotia la clinici cu sanse ! La metta la cuptorisca si GAZ! Da’h in MINSK 125 ,ai INVESTIT si in UBUNTU /GRATUIT !Te-am supraapreciat declarandu-te EDY. OTT ! Revin si REFORMULEZ : ESTI PROST ( gramada)…

Huhu Ciu 23-10-2012 - 19:03

Dobinda banilor depusi la banca acopera inflatia, deci banii tai nu se devalorizeza!

- - प्रिंस Parpanghel Carpathian LORD 23-10-2012 - 21:00

Pai ,daca ESTE SFARSIT , Sa toot HIE ! Da ,sa stim si NOI !:Cele mai frumoase dintre stenograme
23 octombrie 2012 Doru Bușcu un comentariu
Cele mai frumoase dintre stenograme

Între „Salut, Sorine“ şi „Pe Blejnar nu-l cunosc“ s-a scurs un an. Minciuna a avut răgaz să crească. Acum, la doi ani împliniţi, merge binişor în picioare, chiar dacă le are scurte. Face singură la oliţă, iar Barroso mai vine, cînd şi cînd, s-o şteargă la cur. Dinţişorii ei de lapte şi miere, înfipţi în sfîrcurile României, le fac pe doicile bruxelleze să chiţăie încîntate cînd o vizitează la Bucureşti. Ce mai, e minciuna pe care ele au vegheat-o, au hrănit-o şi au învăţat-o cum să scape, atunci cînd adevărul se împiedică în 50% plus unu.

Traian Băsescu şi minciuna lui nou născută fac parte dintr-o faună protejată de capii UE, poate pentru că ultimul exemplar al acestei specii a fost împuşcat în 1989, în apropiere de Tîrgovişte. Întrebare: ştiu Merkel, Barroso, Reding sau Van Rompuy că protejatul lor nu e doar un fost comunist care a condamnat comunismul, nu e doar un fost securist care a condamnat Securitatea, nu e doar un suspect de corupţie care condamnă corupţia şi nu e doar un naş care, din sufletul judecătorului Iulian Dragomir, condamnă mafia? Ştiu ei că Traian Băsescu e şi un mincinos dovedit, care condamnă minciuna ca şi cînd minciuna n-ar fi prima dintre cele trei fiice bogate ale sale? Păi, Merkel, Barroso, Reding şi Van Rompuy ar trebui să ştie. Dar, democraţi cum sînt, nu se pot pronunţa dacă nu e cvorum. A, atunci cînd 50% plus una din minciunile cunoscute se vor dovedi adevărate, atunci, da!

Stenogramele lui Blejnar au apărut nu fiindcă procurorii ar avea atacuri de conştiinţă şi nici pentru că judecătorii nu l-ar mai găzdui în suflet pe Naş. Ele au apărut ca să facă posibilă apariţia altora în noiembrie, cînd campania va fi dat în pîrg. Dosarul lui Blejnar, în care există o fraudă de zeci de milioane de euro şi un complice care doarme într-o fundaţie de beton, a dat pe mîna Justiţiei doar o infractoare în furou şi un grup organizat de prezervative. După cum arată stenogramele, Blejnar va îmbătrîni în patul lui, bogat şi nevinovat. Întrebare: credeţi că Băsescu, stăpînul parchetelor şi asmuţitorul SRI, a fost înregistrat fără ştirea lui? Dacă aveţi dubii, recitiţi-i răspunsurile. În afară de zece „da“-uri, trei „aha“-uri şi un „Sunaţi-l, măi, pe premier“, subiectul nu ciripeşte nimic. Le zice ca la carte, aşa cum ar trebui să facă şi să dreagă, pentru ţara lui, un preşedinte grijuliu şi preocupat. Dînd imaginaţia la o parte, lăsînd adrenalina la locul ei şi calmîndu-te puţin, poţi vedea că stenogramele lui Blejnar – ca şi Blejnar – lucrează pentru Băsescu. Se întreba lumea, cu subînţeles, de ce nu apar şi stenograme cu Băsescu? Ei, uite că apar. Alese pe sprînceană, dintre dublele bune, editate de urmaşii Codruţei, ca pe vremuri, şi croite pe gustul şefului, ca un buchet de editoriale semnate de Mircea Marian. Cînd vor apărea cele cu Ponta şi cu Antonescu, cînd ţîţoasele din parchete şi dreptacii din SRI vor deşerta dulapul la Hotnews şi la Evz, de la Cotroceni se va auzi o voce: „Hă, hă, măi, băieţi, stenogramele mele au fost mai frumoase!“.

Publicat în Cațavencii, nr 42, 24-30 octombrie 2012

jan dinu 23-10-2012 - 22:48

Inc-o data ,Europa e salvata
De noi americani …
Care stim sa facem banii !
Acolo totul ramine trist ….
Infectat cu socialism …!
JD-USA

Huhu Ciu 23-10-2012 - 22:53

Da evreii propietari ai FED-ului stiu sa ”faca” bani, sa tipareasca pe hirtie fara valoare dolari cu care sa inunde lumea, halal!

jan dinu 23-10-2012 - 23:08

FEDul este cel mai tare ….
Shi toti ii cad la picioare
Evreii sunt negustori …
Stiu oriunde sunt comori …
Chiar shi Rosia Montana
O s-o ia chiar de pomana !
Dar cum ei sunt cinstiti ….
Platesc bine pe cei faliti !…-:)))
JD-USA (unicat )

Huhu Ciu 23-10-2012 - 23:46

Evrei cinstiti? Ai inebunit!
Evreii-s cei mai mari hoti din Univers!
Cel mai mare hot din Istorie este evreul
B. Madoff!

Huhu Ciu 23-10-2012 - 23:48

Da, 1 % sunt evrei cinstiti, 1 % !!!!!!!!

urbos 23-10-2012 - 23:54

Aia cinstiti nu-s cinstiti, sint doar bolnavi.

- - प्रिंस Parpanghel Carpathian LORD 24-10-2012 - 02:34

Moshe Piparka zgandari-si adanc si irefutabil in fibra natzionale pe ro. manasii astia necoptzi, carevasazica verzani ! Amherlocii tiparesc moneyul verzisor sa stimuleze TRASATURA ERDITARA a RO.manasilor ! F U R A C I U N E A …carevaszica ! Ia de datzi voi de L U C R U ! Sa vedetzi cum se PITULESC …HOTZOMANI !

jan dinu 23-10-2012 - 23:48

Ce mai face – Mihaela CARLAn …???
Inteligenta doamna , mishto gagica …..
JD-USA

BULA 24-10-2012 - 12:03

Asteapta un semn de la matale. Sa-i dai tare cu vitamine si sa pui ceva dolores la pusculita, ca nimic nu e gratis.

briel 24-10-2012 - 03:29

Limba lunga si ascutita Nigel Farage biciuieste pe talambii parlamentari europeni, The Genius of Mutual Indebtedness,

http://www.youtube.com/watch?v=TN_1mF-3JTI

Si sa auziti ce le-a mai varat astazi, 23 octombrie, pe gat:

‘Bailouts’ are a means for total subjugation to EU control
http://www.youtube.com/watch?feature=player_embedded&v=YSoCZs8WlDg#!

Dar Basescu tot vrea si vrea sa se bage in fundul lor si in datorii din ce in ce mai mari, pana la falimentul total.

Comments are closed.

This website uses cookies to improve your experience. We'll assume you're ok with this, but you can opt-out if you wish. OK Mai mult