Acasa InternationalGeopolitica Mogherini: UE și China au convenit să coopereze

Mogherini: UE și China au convenit să coopereze

scris de C.S.
10 afisari

Uniunea Europeană și China au convenit să coopereze mai mult în marile dosare internaționale, în cursul unei vizite efectuate marți de șefa diplomației UE, Federica Mogherini, la Beijing, relatează AFP.

Federica Mogherini

Federica Mogherini

Dna Mogherini, a cărei vizită continuă miercuri, a avut convorbiri cu consilierul de stat Yang Jiechi, sub egida căruia se elaborează politica externă a Beijingului.

Cele două părți au discutat cu privire la ‘posibilitatea de a întări cooperarea în domeniile securității și apărării‘, a declarat responsabila europeană, în cursul unei conferințe de presă la Beijing. Ea a subliniat în special succesul acestei cooperări în combaterea atacurilor piraților în Golful Aden.

‘Am discutat totodată situațiile din Irak, Siria și din Libia unde UE și China au interese comune și unde eforturile noastre comune ar putea într-adevăr să schimbe ceva’, a menționat ea.

Dna Mogherini a salutat deopotrivă ‘rolul prețios’ al Chinei în negocierile care au condus la începutul lunii aprilie la încheierea unui acord cadru cu Teheranul.

Oficialul chinez a declarat, la rândul său, că cele două părți au ‘convenit să amelioreze comunicarea și coordonarea’ în marile teme internaționale, precum dosarul nuclear iranian.

China face parte din grupul 5+1 (care include de asemenea SUA, Franța, Marea Britanie, Rusia și Germania) în cadrul negocierilor cu Teheranul pentru obținerea unui acord care ar urma să garanteze natura pașnică a activităților nuclear iraniene.

Aceste demersuri survin în contextul în care China își consolidează relațiile cu Rusia, care are relații reci cu europenii din cauza crizei ucrainene. Armata chineză va efectua pentru prima dată, în luna mai, exerciții comune cu armata rusă în Marea Mediterană.

Problema drepturilor omului rămâne totuși un subiect dificil de abordat cu responsabilii chinezi. Federica Mogherini a declarat în cursul conferinței de presă comune că speră ‘într-un schimb constructiv în dosarul drepturilor omului, precum și în ceea ce privește necesitatea de a favoriza dialogul cu și între diferitele grupuri etnice’, dar și discuții privind ‘societatea civilă’. La rândul său, Yang a sugerat că unele subiecte nu au fost discutate. ‘Ar fi puțin probabil ca noi să avem puncte de vedere identice în toate chestiunile’, a spus oficialitatea chineză, punând accentul pe necesitatea ‘respectului reciproc’.

UE este primul partener comercial al Chinei, care este ea însăși al doilea partener al UE. Dna Mogherini a subliniat de asemenea că UE și China trebuie să se axeze pe succesul Conferinței privind clima organizată în acest an la Paris.

This website uses cookies to improve your experience. We'll assume you're ok with this, but you can opt-out if you wish. OK Mai mult