Acasa InternationalGeopolitica Moment istoric. SUA şi Cuba au restabilit relațiile diplomatice

Moment istoric. SUA şi Cuba au restabilit relațiile diplomatice

scris de B.C.R
14 afisari

Președinții american și cubanez, Barack Obama și Raul Castro, au anunțat miercuri restabilirea relațiilor diplomatice dintre țările lor, întrerupte de peste 50 de ani, relatează agențiile internaționale de presă.

cuba sua relatii diplomaticeTodos somos americanos‘ (‘Suntem cu toții americani’), le-a transmis cubanezilor liderul de la Casa Albă în timpul unei intervenții ce marchează începutul unei perioade de normalizare a raporturilor dintre SUA și Cuba, relațiile diplomatice dintre cele două țări fiind întrerupte din anul 1961.

Izolarea Cubei nu a funcționat, este nevoie de o nouă abordare’, a indicat Obama, precizând însă că problema ridicării embargoului american împotriva Cubei urmează să fie analizată cu Congresul american. De asemenea, Cuba va fi scoasă de pe lista Departamentul de Stat ce cuprinde țările care susțin terorismul. Odată cu reluarea relațiilor diplomatice, SUA și Cuba vor deschide ambasade la Washington și Havana.

Într-un discurs susținut în același timp, liderul cubanez Raul Castro a confirmat restabilirea relațiilor diplomatice cu SUA. Dar a adăugat și el că rămâne de rezolvat problema principală a embargoului american și a atras atenția că între Havana și Washington încă există diferențe profunde, ‘mai ales în ce privește suveranitatea națională, democrația, drepturile omului și politica externă’, reafirmând însă ‘voința’ guvernului cubanez de a purta un dialog pe aceste teme.

Înainte de a face aceste anunțuri, cei doi președinți au avut o conversație telefonică. În intervențiile lor publice, amândoi au mulțumit Canadei și Papei Francisc pentru rolul jucat în obținerea acestor progrese. Potrivit unor surse de la Washington, deciziile anunțate survin după un an de contacte discrete între SUA și Cuba.

Primul semnal al acestor evoluții pozitive a fost dat în aceeași zi, când americanul Alan Gross, arestat în Cuba în anul 2009 și condamnat la 15 ani de închisoare pentru spionaj, a fost eliberat împreună cu un agent care stă de aproape 20 de ani în detenție pe teritoriul cubanez tot pentru spionaj în favoarea SUA. Concomitent, Statele Unite au eliberat trei agenți cubanezi încarcerați în SUA. De asemenea, președintele cubanez a anunțat că Havana va mai fi elibera și alte persoane, fără să ofere detalii, dar mass-media americană afirmă că ar fi vorba despre 53 de deținuți politici.

This website uses cookies to improve your experience. We'll assume you're ok with this, but you can opt-out if you wish. OK Mai mult