Acasa Exclusiv ZiuaVeche.roDosare Ultrasecrete Mulţimea în stradă-Armata la putere

Mulţimea în stradă-Armata la putere

scris de Ion Petrescu
0 afisari

 Un general octogenar îmi spunea zilele trecute:”Spre deosebire de Ceauşescu, Mubarak nu a înfruntat mulţimea, nu şi-a ostilizat armata şi îşi pregăteşte liniştit retragerea la pensie”.

Succesorul agreat de Israel

Armata egipteana in stradaO depeşă diplomatică, ce trebuia să fie declasificată pe 29 august 2018, a fost dezvăluită acum presei, pentru ca lumea să înţeleagă că nimic nu este întâmplător, din ceea ce se petrece acum în Egipt.

Esenţa acestui document, emis la 29.08.2008, se focalizează pe concluziile unei vizite a ministrului israelian al apărării, Ehud Barack, care a avut atunci oportunitatea să poarte dialoguri succesive cu preşedintele Mubarak, cu şeful cupolei informative egiptene, generalul Suleiman şi cu ministrul apărării, mareşalul Tantawi.

Delegaţia israeliană a fost „şocată” de efectele vârstei înaintate asupra şefului statului egiptean. Cele mai substanţiale dialoguri s-au purtat cu Omar Suleiman.

De altfel, între Ministerul Apărării al Israelului şi Serviciul General de Informaţii al Egiptului funcţiona, încă din acea vreme, o legătură telefonică directă, pentru situaţii de urgenţă sau de criză în relaţiile bilaterale.

Au contat, în suita convorbirilor avute de Ehud Barack cu oficialii egipteni, desele consultări cu locţiitorul generalului Suleiman, Mohammed Ibrahim.

Şi acest detaliu a generat convingerea israelienilor că „Suleiman pare să fie persoana care va deveni preşedintele interimar, dacă Mubarak moare sau devine incapabil” de a mai conduce ţara.

Conform emitentului depeşei citate, ambasada americană în capitala israeliană:”nu este nicio îndoială că perspectiva cea mai confortabilă pentru Israel este aceea ca succesorul lui Mubarak să fie Omar Suleiman”.

Interesul strategic comun, pentru guvernele israelian şi egiptean fiind acela de a stopa expansiunea influenţei iraniene în regiune, ambele executive având o viziune comună în privinţa ameninţării reprezentate de programul nuclear iranian.

Ce cred americanii?

Omar Suleiman Un sondaj realizat peste Ocean, între 2 şi 7 februarie a.c., de către “The Pew Research Center for the People& the Press” şi dat publicităţii pe 8.02.’10 indică faptul că nu există un consens printre cetăţenii Ţării Libertăţii, asupra modului în care protestele îndelungate din Egipt vor afecta Statele Unite.

58% dintre americanii care au participat la acest sondaj au afirmat că protestele manifestanţilor egipteni nu vor avea un efect prea mare, în timp ce 36% cred exact contrariul, iar 22% nu au dat niciun răspuns.

Din minoritatea care crede că protestele vor avea un efect asupra SUA, aproape de două ori mai mulţi americani susţin că impactul demonstraţiilor de la Cairo va avea un impact mai degrabă negativ, decât pozitiv: 28% versus 15%.

Această lipsă de consens naţional se reflectă şi în ceea ce priveşte aprecierea modului în care Casa Albă a gestionat criza egipteană. O majoritate, de 57%, declară că administraţia Obama a reacţionat corect la evoluţia situaţiei din Egipt, în timp ce un număr mai mic de americani afirmă că administraţia a arătat prea mult sprijin, respectiv 12%, sau sprijin prea puţin, tot 12%, pentru protestatari.

Acest sondaj naţional, a fost efectuat de „Pew Research Center” în rândul a 1385 de adulţi. 48% dintre ei spun că au auzit multe despre protestele antiguvernamentale din Egipt, dar 52% au recunoscut că, despre acest subiect, au informaţii minime sau deloc.

Deziluzie la Teheran

Presa iraniană semnalează întâlnirile generalului Suleiman cu reprezentanţii grupurilor de opoziţie din Egipt, inclusiv cu cei ai “Fraţilor Musulmani”. Context în care vicepreşedintele egiptean a făcut noi concesii, precum libertatea presei şi eliberarea celor reţinuţi pe parcursul ultimelor proteste violente.

Cu toate acestea, Omar Suleiman este considerat la Teheran un personaj negativ. Care a avut un rol cheie într-un program controversat, de predări al CIA, în care o serie de terorişti, pentru americani/luptători în Războiul Sfânt, pentru iranieni, au fost arestaţi în ţări diferite, fără respectarea procedurilor legale şi supuşi la interogatorii dure.

În capitala iraniană se ştie opinia diplomaţilor americani, care îl descriu pe vicepreşedintele egiptean drept un pragmatic, cu viziune şi influenţă.

Cu evidentă deziluzie, televiziunea de stat iraniană a menţionat că pentru militarii Egiptului este importantă existenţa regimului actual, sub conducerea lui Suleiman, singura garanţie vizibilă că SUA va continua să ofere aproximativ 1,3 miliarde de dolari, ca ajutor militar, în fiecare an. O sumă condiţionată de menţinerea păcii cu Israelul, la care a contribuit substanţial şi generalul Omar Suleiman.

Soldat egiptean impreuna cu un protestatarConducerea iraniană crede că afirmarea poziţiei americane, de a sprijini un guvern de tranziţie supervizat de vicepreşedintele actual, poate duce la situaţia în care generalii egipteni vor prelungi perioada trecerii de la autoritarism la democraţie şi chiar amâna, sine die, alegerile dorite de opoziţie.

În timp ce negocierile continuă între reprezentanţii regimului actual şi adversarii săi – observă oficiosul guvernamental „Cotidianul Iranului” -, armata îşi consolidează puterea în linişte. Oricare ar fi rezultatul discuţiilor, Mubarak va rămâne la putere până când liderii militari vor fi siguri că anumite interese politice şi economice sunt securizate.”

Acelaşi principiu

Sintagma “Principiul dominoului” este acum utilizată atât în comentariile de peste Ocean – ale analiştilor care sunt conştienţi că administraţia Obama este departe de a fi avut doar un rol de spectator al mutaţiilor din lumea arabă, fiind, de facto, generatorul acestora -, cât şi în acelea ale visătorilor din Lumea Arabă, ce au iluzia că asistă la o revoluţie extinsă, dintr-un stat autoritar într-altul similar.

O concluzie comună, a celor două categorii de observatori ai mutaţiilor survenite în Tunisia, Yemen şi Egipt? Toţi şefii de stat, din Maroc până în Arabia Saudită şi Emiratele Arabe Unite, aflaţi de ani îndelungaţi la conducerea ţărilor proprii ştiu acum că sunt vizaţi de valul democraţiei – varianta occidentală/revoltei populare – versiunea islamistă.

Occidentalii şi islamiştii sunt la fel de …sătui, de „faraonii”, mai mari sau mici, aflaţi acum pe tronurile regale sau jilţurile prezidenţiale.

Şi unii şi alţii omit să afirme ce îi interesează cel mai mult. Petrolul din subsolul arab. Fără de care nu se mişcă un tanc, un portavion sau avion de vânătoare. Cu, sau fără semilună, pe drapelul naţional. 

12 comentarii

Denali 11-02-2011 - 21:01

Multimea in strada : Armata la putere (hi,hi,hi…pai de la independenta , din 1952 si pana astazi CINE a fost la putere?…Dalai Lama ???…

Ahh…si mie m-i se spusese ca aceasta revolutie este una tanara democratica , ca doresc un guvern civil ,democrat , egal drepturi, libertati , bla,bla,bla….

Toate acestea mi-au fost spuse de catre diletentii si naivii de pe forum…

hi,hi,hi….dupa ce armata va lua puterea , si isi va asuma securitatea si ordinea, aceleasi gloate vot behai si grohai : Vrem Mulahi ,care sa ne administreze treburile civile, sa ne protejeze virtutile si sa pedepseasca viciile…

Pe mine ma intereseaza opinia dlui expert in revolutii democratice , dl Europeanul…

codul x 12-02-2011 - 06:00

SCMD – DELAPIDARE DIN BANII INCASATI DIN COTIZATII- AU DISPARUT MILIARDE DE LEI = UNDE SANT? se cauta acoperirea fraudei prin depunerea altor cotizatii pe anul 2011 ca sa se acopere gaura.Asa se intimpla in toate federatiilor.Bani pentru sefii sindicatelor.Cite un VANTU pentru fiecare sindicat.ha.ha.= ideile lui VANTU sant preluate de toti si oamenii de buna credinta cad in aceasta plasa.

Denali 11-02-2011 - 21:32

Dle Europeanul , conform Constipatiie egyptene , din cate am inteles , daca presedintele demisioneaza , daca gloatele nu accepta pe vicepresedinte, urmatorul in linie la succesiune conform legii , este : Liderul Parlamentului egyptean…

In Constipatia egypteana , nu scrie nicaieri ca Armata sa preia puterea in caz ca presedintele demisioneaza sau este decapitat in mod democratic , in autentica traditie islamica…

Dta ce crezi dle Europeanul?…democratii…astia care grohaie si mugesc in cercul ala infect , numit tahrir, sunt la curent cu Constipatia tarii lor, sau se doresc sub cizma blanda si calda a Armatei ?…

Europeanuul 11-02-2011 - 22:39

Alamar,

Doresc sa-ti amintesc ca atat jihadismul cat si anti-americanismul inmugurea la umbra provocarilor gainoase… imprastiate de o mana de meschini strecurati printre randurile administratiei Bush.

Tineretul european impreuna cu cel american, dar si cu cel israelian vor incuraja actuala miscare de modernizare a lumii arabe. Aici in Europa suntem alaturi de cei care au demonstrat in ultimile saptamani in centrul orasului Cairo.

P.S.
probabil ca n-ai realizat, dar tu (impreuna cu compatriotul tau Mache) impartasesti puncte de vedere comune… cu cunducerea de la Teheran. Rau ati ajuns!

Denali 12-02-2011 - 00:25

Dle Europeanul ,te rog dezvolta subiectul cu teheranul

Am gasit un sondaj de opinie in periodicul The Business Daily , sondaj efectuay de : Pew Institute ( Think Tank de Stanga)…Nuj numai ca …dorintele gloatelor egyptene , din acel sondaj sunt incompatibile cu democratia 9hmm..cine o fi crezut aceasta ) , dar cand vei citi rezukltatele acelui sondaj , iti va sta parul maciuca…

Citind acel sondaj si afirmatia dtale de mai sus, precum ca stai umar la umar cu revolutionarii din egypt ,confirmi ce am spus : in Naivitatea dtale periculoasa facilitezi ytanzitia de la un regim dictatorial , la unul si mai opresiv, turbat si periculos….

voi cauta acel sondaj si ti-l voi scrie shortly….

PS. Areciez faptul ca folosesti numele neu initial de pe form(alamar) si nu cel actual (denali)…am fost nevoit din expedienta si motive…tehice…, sa improvizez unul nou , cel actual…sper ca in viitor sa rezum pe cel initial (alamar)…,

.

Ion Caramfil 12-02-2011 - 15:47

Evident ca te referi la junii franarabi, indobritanici , deutschosmani. si muslimiamericani. Sa-ti mai zic ceva despre tineretul arabo crestin american: se inmulteste exponential fugind de rupe pamantul de pe teritoriile arabe modernizate mahomedan. Si, ca tot5 veni vorba de sprijinul ieuropeian: unde sunt manifestatiile de protest im;potriva discriminarilor la care sunt supusi crestinii arabi din partea fratilor lor arabi musulmani? Ce, va este frica ca franarabii va dau foc la masini?

Dr.Harakiri 12-02-2011 - 00:13

alamare,la tine medicatia nu-i de nici un folos.sperante ar mai fi sa incercam cu socuri electrice in combinatie cu dusuri reci intercalate cu dusuri fierbinti.

Denali 12-02-2011 - 00:51

To Europeanul…

The Business Daily , Pew Poll…in egypt….

95% Doresc ca islamul sa joaca un mai mare rol in guvern si societate

84% din gloatele intrebate sunt in favoarea pedepsei cu moartea (parca dta esti impotyrtiva pedespsei cu moartea, cu exceptia celor mai inocenti si neajutorati dintre noi : copii nenascuti)…

82% sunt ptr. pedeapsa celor gasiti vinovati de adulter (de obicei femeile), sa fie pietruti pana la moarte in piata publica…

72% din gloatele egyptene sunt in favoarea amputarii mainii(lor) celor gasiti vinovati de furt…

54% , din democratii dtale ,egypteni sunt in favoarea segregarii in public a femeilor fata de barbati…

49% din revolutionarii egypteni sprijina hamas…

30% din revolutionarii egypteni sprijina hezbollah (probabil ca astaia sunt viitorul guvern democratic din Muslim Brotherhood)…

30% din democratii revolutionari din piata tahrir srijina al qaida…

82% din tinerii revolutionari egypteni urasc america (cel mai ridicat procentaj din 18 tari beduine )…asta dupa ce Barak Hussein Obama , s-a inchinat la ei le-a pupat mana , si-a cerut scuze ptr. america, le-a dat bani plocoane si inchde ochii cand se inarmeaza cu arme nucleare…

Sunt legende urbane si mituri rurale (neconfirmate inca )ca cca. 80 din fetele si femeile egyptene , au fost , si sunt fortate sa li se mutileze genitaliile( ptr. a nu experienta orgasmuul)…

Dta bati campii ca eu si dl Mache suntem pe aceeasi pagina cu mulahii din teheran , cand daca belesti ochii vei nota ca mulahii din teheran sunt de partea „revolutionarilor” , precum dta…

mai mult decat atat , ei finanteaza pe el baradei , the front masn, mascota organizatiei Muslim Brotherhood…

si colac peste pupaza spui ca tinerii din europa ,america si israel sunt alaturi de tinerii din opiata tahrir…Si CE ESTe NOU ???…NIMIC….voi paleo marxistii , si astazi neo marxistii , intotdeauna ati fost alaturi unii de altii , asta pana cand papusarii vostrii , se dezbara de voi ca de masele stricate sau va pune la naftalina ptr. a va folosi in viitoarea „revolutie”…

in america cine este de partea „revolutionarilor ” din egypt ?…este clar : Stanga , la fel precum in europa , porecum in Israel…

Merkel , liderul actual al Lumii : Cameron din UK, si Sarkozy , ataca si incearca sa elimine unul din pilonii tricii voastre a Stangii care a distrus europa : Multiculturalismul , iar dta si Stanga , sunteti ocupati cu sprijinul camarazilor vostrii din paradisuriole islamice…

Salut 12-02-2011 - 01:07

Auzi bre, de unde bagasi procentele alea?
Scrie in carticica aia a ta?

Dr.Harakiri 12-02-2011 - 03:03

auzi bey alamicu cu gura aiamare?esti totalmente depasit si dai cu clanta ca un caine stirb.aproare la toti tinerii din lumea araba li sa rupe de religie si vor si ei sa asculte muzica americana,sa se imbrace si sa traiasca in stil occidental.
bush al tau si cu toti sionistii din guvernu’ american,au impins America spre un regim totalitar,mai odios decat ala comunist,de la care ai halit o coaja de paine.stai p-aproape numa’ o tzara si sa vezi ce or sa le scapere calcaiele la rudele tale sfinte de la tel-habib.aia mai iute de picior,demult si-au deschis tarabe ambulante prin mall-uri si trag clientii de maneca,ca pa lipscani,pana nu sa supara gringos si le inmoaie cocoasa.America numai e America din 1913.daca nici pana acum n-ai inteles ca presedintii Americii,republican sau democrat,sunt niste paiate manipulate din umbra,meri si linge-ti ce-ai sub burta.vrei sa-l critici pa obama sau pa democrati?hai ca te ajut yo.obama nu-i decat un bush mai articulat,tavalit putin prin cacao,iar cele doua mari si late „partide” isi paseaza administratia,la fiecare patru-opt ani.aici n-ai dictatura?iti spun tot yo.8 ani,senilu’ reagan.(stiu,din timpu’ lui,ai amintiri frumoase.ti sa mai scula si tie limba-n gura.)bush tatal(securist,numa’ ca aici i sa spune c.i.a.)-4 ani +bush,vacaru’ nucular 8 ani,fac deja 12 ani.clinton,8 ani si daca s-alegea nevasta-sa,inca 8 sau 12 ani.asa ca ciocu’ piano si nu te mai da sprintar,ca tot la mubarak,ghadafi si alti royali din arabia ajungi.bey caisa,cel putin arabetii nu sunt hoti,mincinosi si criminali ca neamu’ tau si a lui roy,paispe nick-uri.toate astea sunt semne ca sionistii si-au cam pierdut rabdarea in a instaura globalizarea si au inceput sa faca greseli,sau in cel mai nefericit caz pentru neamu’ tau,lumea a inceput sa sa trezeasca.in orice varianta,nu va vad deloc,bine.daca maine nu te vad la sinagoga batand matanii la allah,
esti in galeata.no,acum,meri si rumega.

Huhu Ciu 15-02-2011 - 18:03

La demisie urmeaza Basescu, pentru a nu trai rusinea de a fi demis!

Comments are closed.

This website uses cookies to improve your experience. We'll assume you're ok with this, but you can opt-out if you wish. OK Mai mult