Acasa InternationalGeopolitica NATO își intensifică exercițiile din Europa de Est

NATO își intensifică exercițiile din Europa de Est

scris de C.S.
8 afisari

NATO a anunțat extinderea programului din Europa de Est. Astfel, Alianța își va intensifica exercițiile militare din regiune, al căror număr a crescut deja semnificativ de la intervenția rusă în Ucraina. 

NATO anunță noi exerciții în Europa de Est.

NATO anunță noi exerciții în Europa de Est.

Potrivit generalului Jean-Paul Paloméros, care conduce Comandamentul suprem aliat pentru transformare, NATO dispune de „suficiente mijloace” și cei din Europa de Est văd aceste exerciții cu ochi buni, a adăugat el, cu câteva zile înainte de viitorul summit al NATO din Țara Galilor.

„Trebuie să dăm dovadă de tenacitate atâta timp cât acest lucru va fi necesar. Impresia mea este că NATO este capabilă de acest lucru”, a spus el.

Ucraina nu este membră NATO, dar atât Alianța Nord-Atlantică, cât și președintele american Barack Obama au dat asigurări că sunt gata să-i apere pe vecinii Kievului care fac parte din NATO, în caz de agresiune.

„Nimeni nu trebuie să pună la îndoială voința și capacitatea NATO de a-ș proteja membrii”, a mai spus generalul francez, fără a menționa însă explicit Rusia.

În contextul în care țările membre sunt în plină retragere din Afganistan, tipul de exerciții efectuate s-a modificat profund. Accentul nu mai este pus acum pe lupta împotriva insurgenților ci pe o formă mai tradițională de exerciții militare, a subliniat generalul Palomeros, care a fost șeful de stat major al Forțelor aeriene franceze între 2009 și 2012.

La ora actuală, NATO efectuează un exercițiu „la fiecare două zile” în lume, ceea ce este semnificativ mai mult decât în urmă cu doi ani.

Anul viitor, Alianța urmează să desfășoare un exercițiu de mare anvergură în Spania, Portugalia și Italia, cu 25.000 de soldați. Va fi, potrivit generalului Palomeros, cel mai mai mare exercițiu al NATO din ultimii zece ani.

This website uses cookies to improve your experience. We'll assume you're ok with this, but you can opt-out if you wish. OK Mai mult