Acasa InternationalGeopolitica Nave ale Rusiei în Siria. Arabia Saudită a vrut să vândă Europa lui Putin

Nave ale Rusiei în Siria. Arabia Saudită a vrut să vândă Europa lui Putin

scris de M.A.
5 afisari

Siria încinge Orientul Mijlociu. Rusia îşi suplimentează prezenţa militară navală în Mediterana. Arabia Saudită a vrut să vândă Europa lui Vladimir Putin, în schimbul retragerii sprijinului pentru al-Assad.

Nave ale Rusiei în Siria. Arabia Saudită a vrut să vândă Europa lui Putin

Nave ale Rusiei în Siria. Arabia Saudită a vrut să vândă Europa lui Putin (foto: Ria Novosti)

Rusia va trimite încă două nave în estul Mediteranei, pentru a-şi întări prezenţa navală din cauza “situaţiei binecunoscute” din zonă, a relatat joi Interfax, făcând referire la criza din Siria, potrivit Reuters şi AFP. O sursă din Statul major al forţelor armate ruse a declarat, citată de Interfax, că o navă antisubmarin şi una purtătoare de rachete se vor adăuga în următoarele zile flotei ruse deja prezente în regiune, deoarece complicarea situaţiei în estul Mediteranei “ne cere să ne adaptăm forţele navale” – transmite Agerpres.

Gaze şi petrol, monopolul Rusiei în Europa

Arabia Saudită, cu aprobarea SUA, ar fi oferit Rusiei monopolul pentru petrol şi gaze în Europa, în schimbul căderii liderului sirian Bashar al-Assad, reiese dintr-o scurgere de informaţii ajunsă în presă. Dezvăluirea a fost făcută iniţial pe 21 august de către ziarul libanez de limbă arabă As-Safir. Cotidianul, care are legături cu mişcarea libaneză pro-Assad Hezbollah, a publicat citate dintr-un „raport diplomatic” privind o întâlnire ce a avut loc pe 31 iulie la Moscova, între preşedintele rus Vladimir Putin şi şeful serviciului secret saudit, Bandar bin Sultan. Ziarul nu a precizat căreia dintre părţi îi aparţine raportul, transmite rador, care citează EUObserver.

Într-unul dintre citate, Bandar declară: „Haideţi să examinăm cum putem să creăm o strategie unică ruso-saudită cu privire la petrol. Scopul este să convenim asupra unui preţ al petrolului şi asupra cantităţilor produse care să menţină preţul stabil pe pieţele globale ale petrolului … Noi înţelegem marele interes al Rusiei cu privire la petrolul şi gazele existente în Marea Mediterană, din Israel şi Cipru prin Liban şi Siria. Şi înţelegem importanţa conductei ruseşti de gaze către Europa. Nu suntem interesaţi să intrăm în competiţie cu acestea. Putem coopera în acest domeniu.”

Într-un punct anterior al discuţiei, sauditul afirma: „Orice înţelegere la care am ajunge în urma acestei discuţii nu va fi doar o înţelegere saudito-rusă, dar va fi de asemenea şi o înţelegere americano-rusă. Am vorbit cu americanii înainte de vizită, iar ei au promis să respecte orice înţelegere pe care ar urma să o încheiem.”

Textul reprodus de ziar arată că Bandar ar fi afirmat că are influenţă asupra grupărilor militante islamiste cecene şi că le va determina să atace Jocurile Olimpice de la Soci, care vor avea loc în Rusia la anul, în cazul în care Putin nu se va conforma.

Ameninţări voalate cu atacuri teroriste la Soci

„Vă pot oferi garanţia că voi proteja Jocurile Olimpice de Iarnă de la Soci, de la Marea Neagră, anul viitor. Grupurile cecene care ameninţă securitatea jocurilor sunt controlate de noi”, se spune că ar fi declarat el. „Vă garantăm că interesele Rusiei în Siria şi pe coasta Mediteranei nu vor fi afectate câtuşi de puţin. Pe viitor, Siria va fi cârmuită de un regim moderat şi democratic, care va fi sponsorizat direct de către noi”, ar fi adăugat el.

Dezvăluirea îl face pe Putin să pară un protector al păcii. El vorbeşte despre „dezvoltarea unor relaţii prieteneşti, bazate pe principii clare şi puternice” cu Arabia Saudită. El vorbeşte de asemenea despre necesitatea de a i se cere Turciei să găsească o „rezolvare politică” cu Siria, despre „îngrijorarea” lui cu privire la un război civil în Egipt şi despre sprijinul pe care îl acordă „iniţiativei Iranului de a obţine combustibil nuclear pentru scopuri paşnice”.

Pe de o parte, Rusia a criticat SUA şi statele europene care sunt în favoarea intervenţiei, Franţa şi Marea Britanie, avertizând cu privire la o „catastrofă” în Orientul Mijlociu, în cazul unei intervenţii.

Dar, pe de altă parte, puterea nucleară a lăsat să se înţeleagă că nu va face nimic pentru a le împiedica. Întrebat luni de presa din Rusia cum va reacţiona la o lovitură occidentală, ministrul rus de externe Serghei Lavrov a declarat că el „nu plănuieşte să poarte război cu nimeni”.

15 miliarde de dolari pentru armament rusesc

Reuters scrie că Arabia Saudită a încercat să „mituiască“ Rusia şi cu 15 miliarde de dolari, bani cu care ar cumpăra armament rusesc prin reactivarea unui contract mai vechi.

„A fost o comandă de tancuri T-90 care a fost stopată din motive misterioase, iar dacă aceasta este o reactivare a acelei comenzi, atunci putem suspecta că saudiţii vor ceva în schimb, iar acel ceva poate avea legături cu Siria“, a explicat Ruslan Pukhov, directorul institutului de cercetare militară CAST. El colaborează cu ministerul rus al Apărării, scrie Ziarul Financiar.

Rusia şi Arabia Saudită au încheiat în 2008 un contract pentru furnizarea a 150 de T-90, a peste 100 de elicoptere de atac Mi-17 şi Mi-35 şi a mai multor vehicule de luptă pentru infanterie BMP-3. Publicaţia rusă Kommersant a scis la acea dată că prin acest contract saudiţii au vrut să convingă Rusia să-şi reducă relaţiile cu Iranul.

17 comentarii

salut 29-08-2013 - 16:27

Hahaha, Sauditii (care, en passant fie spus, ar trebui pusi pe aceiasi lista cu Al Quaida) „ofera” Rusiei ceea ce are deja. Sunt „tari”.

- - प्रिंस Parpanghel Carpathian LORD 29-08-2013 - 17:27

Buyetti ceffa PROASPhat :

De la GENIull de la Mer NOIares !:

INCONFUNDABILUL

INEGALABILUL

fost MATELOT :

Airbus EuRro-Rrom

– Fetelor, am primit misiunea de la Majestatile Lor, Regii Cioaba. Cum terminam sa ne incarcam bateriile, fuguta la Cotroceni, dom presedinte trebuie dus in Siria sa vada ce si cum cu atacu’ cu gaze, ca altfel nu se poate decide de partea cui sa fie!

Band si banii de benzina, combustibil la avion
Chiombu’ a ramas in tara jinduind la Whashington
Si afland din surse certe ca Obama nu-l primeste
El o arde-n tiganime unde e tratat regeste.

Ba mai mult, printii lu’ Cioba, acum regi de carnaval
Incearca sa-l conosleze si-i promit transport regal.
Ii vor da patru stancute concurenta la TAROM
Care-l vor purta pe aripi cu motor EuRro-Rrom.

Care Mig-uri, ce F16, Airbus sau chiar Concorde
Escadrile doar cu aripi vor prima pe mapamond.
Se va innegri azurul cand avioanele lu’ Cioaba
Vor zbura la cote-nalte pentru voda si-a lui slava.”

MAESTRO , mon chapeaux!

tomi 29-08-2013 - 17:39

O stire de ultima ora ! Digital a fot luat ostatic de el quaida in Siria si se cere o despagubire de eliberare de 1 milion de dolari pe capul lui. Guvernul Romaniei a transmis prin canale speciale raspuns la cei ce intermediaza eliberarea. Ceea ce s-a aflat este ca statul roman se angajeaza sa plateasca doua milioane de dolari doar ca nu cumva acest asa zis Digital sa fie eliberat. Se pare ca indiviul este foarte petios tarii daca se ofera sume asa de mari spre a ramine in captivitate.

- - प्रिंस Parpanghel Carpathian LORD 29-08-2013 - 17:43

STIRE FALSA !

DIGITAL nu detzine CAP !

Si ,chiar daca ar DETINE

Valoarea ar fi sub 1 CENT !

UnUL 29-08-2013 - 17:54

Parpnghelaș, o dată în viață suntem și noi de acord.

- - प्रिंस Parpanghel Carpathian LORD 29-08-2013 - 18:02

Po-puyulle, noi santem

IN 99%de ACORD

Dar , cell 1% ny

DISPARTI !

VOILA:

Chiombu’ Cu Un Pacat, Pupincuristii Cu O Mie!

Liana Stanciu a urcat pe scenă şi i-a smuls din mână microfonul lui What’s Up, care cânta împotriva preşedintelui
Televiziunea Română este acuzată de cenzură, după ce prezentatoarea Liana Stanciu a urcat duminică, 25 august, pe scena Festivalului Callatis şi i-a smuls din mână microfonul rapperului Marius Ivancea, cunoscut drept What’s Up, care cânta o piesă antibăsescu, în care îi cerea acestuia demisia. Momentul s-a consumat în transmisiune directă. Ada Vertan, producătorul Festivalului Callatis, susţine că nu mesajul anti Băsescu a dus la tăierea microfonului artistului, ci faptul că acesta a folosit un cuvânt nepotrivit, care nu există în DEX, dar şi pentru că a depăşit timpul alocat prestaţiei sale.

Faptul ca basescu a incalecat si tine in lesa peste 90% din presa scrisa si televiziuni, fie prin santaj, fie prin finantari paguboase pentru romani facute pe cai oculte si ilicite, nu mai reprezinta un mister pentru nimeni.
Ingrijorator nu este faptul ca foarte multi asa-zisi jurnalisti raspund la comanda dementului, chipurile respectand politica redactiei sau a postului respectiv, deoarece unde-i “ordin cu placere”.
Ingrijorator este propria initiativa a unor astfel de “linge talpi” si “pupa cur”, carora nu le-a cerut nimeni sa faca nimic, dar care datorita oportunismului, a dorintei de parvenire, a incapacitatii intelectuale de a se face altfel remarcati, ajung la astfel de gesturi descalificante pentru profesiunea de jurnalist in principal si pentru calitatea de om in si mai principal.
Datorita unor astfel de lepre a fost posibil cultul personalitatii cu care ne-a otravit zilele ceausescu atata amar de vreme, iar mai nou pupincurismu’ exacerbat si osanalizant avandu-l ca tinta pe imbecilul de basescu.
Si spun asta deoarece am avut si eu de-a face cu astfel de slugoi fara coloana vertebrala, care doar auzind ca legat de numele basescu ar putea sa apara vreo conotatie negativa si-au bagat picioarele in ele de profesionalism si deontologie si s-au aplecat intru pupare de cur fara sa le-o fi cerut nimerica.
Pe modelul microfonului smuls eu am avut de infruntat o situatie asemanatoare in momentul in care, de buna credinta, am vrut sa-mi lansez cartea “May Day.. Sabordarea Flotei Romane” in librariile constantene. La momentul respectiv o patroana de lant de librarii, ca raspuns la solicitarea mea telefonica, auzind titlul cartii, fara sa-i cunoasca continutul, a sarit literalmente de cur in sus replicandu-mi, total rupt de contextul convorbirii, ca “in dosarul flota d-l presedinte nu este vinovat cu nimic deoarece in urma expertizei facute s-a constatat deficit zero “, motiv pentru care nu-mi poate onora cererea de vanzare a cartii in librarii.
Episodul acestei intamplari mi-a aratat insa cat de mica si meschina poate fi o persoana in sensul ca, povestind cele intamplate fostilor mei profesori din liceu, cu ocazia lansarii ei la liceul pe care l-am absolvit, acestia auzind numele persoanei in cauza mi-au spus ca respectiva imi fusese colega de scoala, cu doi ani mai mica si ca vor vorbi ei cu ea pentru a o aduce la linia de plutire. Lucru care s-a si intamplat dupa circa trei zile cand individa m-a sunat acasa cerandu-si scuze pe motiv ca nu ea este pupinbasista , ci seful ei (inexistent de altfel), invitandu-ma sa-i duc cateva exemplare.
Jalnic si penibil totodata!
Asa ca este clar ca fara astfel de indivizi, fenomene tragice gen ceausescu, basescu etc. nu s-ar intampla neam ele nefiind altceva decat rodul propriilor noastre neputinte intelectuale si carente comportamentale pe fondul a sute de ani de coloana vertebrala indoita si atitudine mioritica de resemnare dobitoaca in fata totusi evitabilului.”

SURSA ;INESTIMABILU M

1%….

UnUL 29-08-2013 - 18:03

Păi foarte bine a făcut. Concertele nu trebuie politizate.

- - प्रिंस Parpanghel Carpathian LORD 29-08-2013 - 18:12

Cand L. Stanciu a avut o problema delicata de sanatate in familie, foarte multi artisti din RO. au avut o comportare diferita de a ei !
Sa nu uiti , asta ,

NICIODATA !

UnUL 29-08-2013 - 18:22

Nu văd legătura. Orice om cu un pic ce suflet sare să ajute o persoană aflată la ananghie (mai ales cu probleme grave de sănătate!). Dar ce legătură are asta cu refuzul (normal, după mine) al politizării unui concert.
P.S. Aș fi reacționat absolut la fel dacă în textul cântecului ar fi fost atacat Copy-Paste Tonta, sau Zambilă C ă c ă r ă u, personaje politice care îmi repugnă.

salut 29-08-2013 - 18:44

@ „UnUL
29-08-2013 at 18:22

P.S. Aș fi reacționat absolut la fel dacă în textul cântecului ar fi fost atacat Copy-Paste Tonta, sau Zambilă C ă c ă r ă u, personaje politice care îmi repugnă.”

================

Hai sa-ti mai arat o data, pe „materialul clientului”, adica pe postarile tale, cat de mult kkt mananci. Uite, ai la dispozitie o arhiva intreaga in care sa dovedesti macar cu o singura postare ceea ce ai afirmat mai sus. Chiar sunt curios sa aflu daca a existat macar o singura intamplare, in care, spre exemplu, l-ai pus la punct pe unul care il numea pe Antonescu „Cacarau”, la fel cum ai procedat cu Pribeagul ieri.

UnUL 29-08-2013 - 18:46

Salaud, n-ai înțeles nimic. Eu vorbeam doar de faptul că SPECTACOLELE MUZICALE NU AR TREBUI POLITIZATE. În rest, fiecare poate ataca pe orice om politic dorește. ARTA E UNA, POLITICA E ALTA.

salut 29-08-2013 - 18:56

Mai kktel, este vorba despre acelasi principiu , se face referire la un tert care „injura” un politician de top.
Nu poti spune ca „nu e frumos sa furi” apoi sa zici, „eu de fapt spuneam ca nu e frumos sa-i furi pe aia din stanga, pe aia din dreapta e chiar dezirabil”. Intelegi mai bou basist?

Nu prea cred, dar oricum eu nu postez decat sa-ti demasc ipocrizia.

PS: nu mai vorbesc despre libertatea de exprimare si alte chestii de genul asta, oricum e ABSOLUT INUTIL pentru un bou basist care zice ca in Romania e democratie.

Pribeagul 29-08-2013 - 21:02

1. „Şi înţelegem importanţa conductei ruseşti de gaze către Europa. Nu suntem interesaţi să intrăm în competiţie cu acestea. Putem coopera în acest domeniu.”

Ce mai economie de piata, exact ca la piata!
Rememoram ca nici Hitler nu era interesat de spatiul de la est de Prut.

2. „Grupurile cecene care ameninţă securitatea jocurilor sunt controlate de noi”

O fi, dar nici chiar asa, pare a fi prea gogonata.

Interesant. Dar, par a fi doar… basme… moderne.

pathfinder 29-08-2013 - 22:18

Praf in ochi.

Antibasistul 29-08-2013 - 22:27

In ochii tai.

pathfinder 29-08-2013 - 22:39

🙂

Ionel 31-08-2013 - 18:04

Super! De abia astept al treilea razboi mondial! Oricum , ar fi ceva mai bun decit emisiunile lui Mircea Badea sau Gidea.

Comments are closed.

This website uses cookies to improve your experience. We'll assume you're ok with this, but you can opt-out if you wish. OK Mai mult