Acasa InternationalGeopolitica Noul președinte al SUA, Donald Trump, depune jurământul (live video)

Noul președinte al SUA, Donald Trump, depune jurământul (live video)

scris de Z.V.
36 afisari

Președintele ales al SUA, Donald Trump, devine, la 20 ianuarie 2017, președinte în exercițiu, în cadrul unei ceremonii care va avea loc în fața Capitoliului și care este așteptată cu interes peste tot în lume. Festivitățile care marchează învestirea celui de-al 45-lea președinte american au început încă din 19 ianuarie.

Cel de-al 45-lea președinte al SUA, Donald Trump, a promis vineri ‘un important efort național’ pentru reconstrucția Statelor Unite ale Americii, relatează AFP.

‘Noi, cetățenii Americii, sunt acum uniți într-un mare efort național pentru a ne reconstrui țara’, a afirmat el.

‘Împreună vom hotărî parcursul Americii și al întregii lumi pentru mulți, mulți ani de acum încolo’, a spus Donald Trump, care a promis că ‘își va face treaba’ și că va reda oamenilor Washington DC-ul.

Totodată, Trump le-a spus cetățenilor americani că el va fi vocea lor la Washington, indiferent că trăiesc într-un oraș sau într-o zonă rurală.

‘Nu veți mai fi niciodată ignorați. Vocea voastră, speranțele și visele voastre vor defini destinul nostru american’, a mai spus Trump.

Noul președinte al Statelor Unite, Donald Trump, s-a pronunțat vineri, la Washington, pentru crearea unei alianțe globale contra terorismului islamist, care va fi ‘eradicat de pe fața Pământului’, transmit AFP, Reuters și DPA.

În discursul rostit după depunerea jurământului de președinte al Statelor Unite, desfășurată în fața Capitoliului (sediul Congresului SUA), Trump a spus că în timpul administrației sale SUA își vor consolida vechile alianțe și vor crea unele noi și și-a exprimat regretul că SUA finanțează ‘armatele altor țări’.

donald trump juramantDonald J. Trump a depus vineri jurământul în cadrul ceremoniei oficiale din fața Capitoliului din Washington DC, devenind al 45-lea președinte al Statelor Unite ale Americii.

‘Eu, Donald Trump, jur solemn să-mi îndeplinesc cu credință atribuțiile de președinte al Statelor Unite și voi face tot ce îmi stă în putință pentru a prezerva, proteja și apăra Constituția Statelor Unite’ — este jurământul rostit de noul președinte al SUA în timpul ceremoniei urmărite în direct de milioane de oameni din lumea întreagă.

Pe lângă Barack Obama, președintele care și-a încheiat mandatul, la ceremonie mai sunt prezenți foștii președinți Jimmy Carter, George W. Bush și Bill Clinton. Hillary Clinton, contracandidata lui Trump la scrutinul din 8 noiembrie, este și ea prezentă.

* ORA 19:03 SUA: Mike Pence a depus jurământul în calitate de vicepreședinte

* ORA 18:45 A început ceremonia de învestire a lui Donald Trump

Ceremonia de învestire a lui Donald Trump ca președinte al SUA a început la Washington odată cu sosirea la Capitoliu a principalilor protagoniști, președintele ales și președintele care își încheie mandatul, Barack Obama, împreună cu familiile lor, relatează agențiile de presă internațională.

donald trumpOmul de afaceri american Donald Trump s-a născut la 14 iunie 1946, în Queens, New York. Fiul lui Fred Trump, un bogat investitor imobiliar stabilit în New York City, Donald Trump a absolvit New York Military Academy (NYMA) din New York (1964) și Școala de business Wharton a Universității Pennsylvania (1968). După terminarea studiilor, s-a alăturat companiei imobiliare a tatălui său, The Trump Organization.

În anii ’80, și-a continuat cariera de om de afaceri, prin dezvoltarea de afaceri imobiliare, investind mai ales în industria hotelieră și a cazinourilor. A construit primul său zgârie-nori, Trump Tower, o clădire cu 58 de etaje, din New York (1983). A cumpărat proprietatea Mar-a-lago din Palm Beach (Florida), a renovat Hotelul Barbizon și 100 Central Park South (1985) și a cumpărat Plaza Hotel din New York (1988).

S-a remarcat, în anii ’90, și în domeniul transporturilor aeriene prin cumpărarea rutelor Eastern Shuttle, dar și prin investiții în cazinouri (Atlantic City, Taj Mahal Casino). Criza imobiliară din această perioadă l-a condus însă la faliment.

În anii 2000, afacerile sale se revigorează, relevante în acest sens fiind finalizarea turnului rezidențial de 72 de etaje, Trump World Tower (2001), și începerea construcției Trump Palace, un complex de clădiri de-a lungul râului Hudson. În paralel, a dezvoltat o serie de afaceri și în industria modei sau în formare profesională (Trump University sau The Trump Entrepreneur Initiative; 2010).

În prezent, Donald Trump deține proprietăți în Manhattan și este un nume important în domeniul imobiliar din SUA. Cu o avere estimată la circa 3,7 miliarde de dolari, ocupă poziția 156 în topul Forbes 400.

S-a remarcat și în zona media, omul de afaceri devenind co-partener al postului de televiziune NBC (2003) și fiind producătorul reality show-ului, „The Apprentice” (2004), mai menționează sursa citată.

A scris, de asemenea, o serie de cărți de literatură motivațională: „Trump: The Art of the Deal”, „Trump: The Art of Survival”, „Trump: The Art of the Comeback” „Trump: Surviving at the Top”, „Trump: How to Get Rich”, „Trump: Think Like a Billionaire: Everything You Need to Know About Success, Real Estate, and Life”, potrivit site-ului www.donaldjtrump.com.

Donald Trump a fost căsătorit de trei ori. În 1977, s-a căsătorit cu Ivana Zelnickova, cu care a avut trei copii: Donald Trump Jr. (născut în 1977), Ivanka (născută în 1981) și Erik (născut în 1984). În 1992 a divorțat de Ivana Zelnickova, recăsătorindu-se cu Marla Maples (1993), cu care are o fiică: Tiffany (născută în 1993). A divorțat de cea de-a doua soție în 1999. Din 2005 este căsătorit cu manechinul sloven Melania Knauss, cu care are un fiu (născut în 2006).

S-a implicat în politică, de-a lungul timpului, atât prin activarea în cele două mari partide din SUA, cât și prin finanțarea campaniilor celor două formațiuni. A făcut parte din Partidul Republican până în 2001, și după ce în perioada 2001-2008 a fost membru al Partidului Democrat, s-a reînscris în Partidul Republican, în 2009.

Candidat al Partidului Republican la alegerile prezidențiale americane din 2016, pentru care și-a anunțat candidatura în iunie 2015, a fost nominalizat oficial de partid, în iulie 2016. Donald Trump a câștigat alegerile primare din cadrul partidului, la 2 martie 2016, acesta aflându-se în competiție internă de partid cu alți patru candidați: Marco Rubio (senator de Florida), Ted Cruz (senator de Texas), John Kasich (guvernator Ohio) și Ben Carson (chirurg).

A câștigat alegerile prezidențiale din SUA, desfășurate la 8 noiembrie 2016, învingând-o pe candidata democrată Hillary Clinton.

This website uses cookies to improve your experience. We'll assume you're ok with this, but you can opt-out if you wish. OK Mai mult