Acasa InternationalGeopolitica Occident vs Rusia. Desant românesc în R Moldova, alături de UE şi SUA

Occident vs Rusia. Desant românesc în R Moldova, alături de UE şi SUA

scris de M.A.B.
102 afisari

Occident vs Rusia. Desant românesc în R Moldova. UE şi SUA condamnă presiunile Moscovei. România trimite TVR peste Prut şi aduce vinul moldovenesc în ţară.

Occident vs Rusia. Desant românesc în R Moldova, alături de UE şi SUA

Occident vs Rusia. Desant românesc în R Moldova, alături de UE şi SUA

Preşedintele director general al SRTV, Claudiu Săftoiu, şi agentul guvernamental al Republicii Moldova, Lilian Apostol, au semnat joi, la sediul Televiziunii Române, Acordul de soluţionare amiabilă a cererii depuse de TVR împotriva Republicii Moldova la Curtea Europeană a Drepturilor Omului, la 1 august 2008.

La ceremonia de semnare a acordului au mai participat premierul Victor Ponta, Oleg Efrim, ministrul Justiţiei de la Chişinău, Bogdan Aurescu, secretar de stat în Ministerul român de Externe, Iurie Reniţă – ambasadorul Republicii Moldova, agenţii guvernamentali Catrinel Brumar şi Lilian Apostol, iar din partea TVR au fost prezenţi consilierul Demeter Andras, Claudiu Lucaci – directorul Direcţiei Ştiri şi Beatrice Comănescu, director TVR Internaţional.

Postul public de televiziune românesc şi-a încetat emisia în Republica Moldova în septembrie 2007, în timpul regimului comunist al lui Vladimir Voronin. Joi, Claudiu Săftoiu, preşedintele-director general al SRTv, şi Lilian Apostol, agent guvernamental al Republicii Moldova, semnează Acordul de soluţionare amiabilă a cererii depuse de TVR împotriva acestei ţări la Curtea Europeană a Drepturilor Omului.

Felicit pe toţi cei care au făcut posibil acest lucru. S-a muncit mult şi de partea românească şi de cea moldovenească. De 6 -7 ani vorbeam de relaţii frăţeşti şi aveam un litigiu între noi, un proces la CEDO, ceea ce nu era normal. Este dreptul cetăţenilor dinRepublica Moldova de a avea acces la informatii. E o oportunitate şi pentru noi să aflăm, prin intermediul emisiunilor, mai multe despre realitatea de la Chişinău Am încredere în profesionalimul Televiziunii Publice de a informa corect şi într-un mod util cetăţenii din Republica Moldova şi pe noi de aici. Felicitări TVR, aveţi tot sprijinul guvernului pe partea financiară şi pe cea legislativă,a declarat premierul Victor Ponta.

Asistăm la un gest de corectare a unei greşeli comise de fosta guvernare comunistă. Cred că nu este normal ca între statele noastre să existe probleme în relaţiile bilaterale. Ce am făcut azi dovedeşte că putem trece peste orice obstacol. Felicit echiepe de negociatori şi felicit TVR, a declarat, la rândul său, Oleg Efrim, ministrul moldovean de Justiţiei.

Reluarea transmisiei este un proces care a durat ani de zile. Acordul de azi este un prim pas foarte important. Pregătim pentru publciul din Republica Moldova un mix de 24 de ore din canalele televiziunii publice, dar şi o productie din Republica Moldova. Aceste acte sperăm să nu rămână zadarnice. Aşteptăm din partea moldoveană implementarea acestor gesturi. Urez succes echipelor care vor conlucra ca totul să fie dus la bun sfârşit, a afirmat Claudiu Săftoiu, preşedinte director general al SRTv.

Bogdan Aurescu: TVR se întoarce acasă

TVR se întoarce acasă

TVR se întoarce acasă in Republica Moldova

Secretarul de stat pentru afaceri strategice, Bogdan Aurescu, a salutat joi revenirea Televiziunii Române în Republica Moldova, în contextul în care postul public semnează Acordul de soluţionare amiabilă a Cererii depuse împotriva statului vecin la CEDO, transmite Agerpres. „Am salutat revenirea TVR în Republica Moldova. Este un moment foarte simbolic pentru relaţia bilaterală. Aş spune că este o întoarcere acasă a TVR, poate evenimentul cel mai important al acestui an în relaţia bilaterală, alături de finalizarea, până la sfârşitul anului, a gazoductului Iaşi-Ungheni. Este o materializare a unui angajament asumat la cel mai înalt nivel politic”, a afirmat Aurescu, după întâlnirea cu viceministrul Afacerilor Externe şi Integrării Europene al Republicii Moldova, Valeriu Chiveri.

El a spus că MAE a fost implicat activ în „acest exerciţiu care s-a derulat cu intensitate mai ales începând cu primăvara acestui an şi care s-a accelerat mai ales în ultima perioadă”.

„Este vorba de un proces de negociere care a fost destul de complicat, atât din punct vedere tehnic, cât şi din punct de vedere juridic, dar care s-a finalizat cu bine”, a spus Aurescu.

Diplomatul român a amintit că un proces vizând acest caz a fost demarat în 2008 la CEDO, după ce în 2007 s-a produs înlăturarea abuzivă, arbitrară a TVR de către conducerea comunistă de la Chişinău de la acea dată. În 2009, România a devenit parte în acest proces în calitate de intervenient.

„Reîntoarcerea TVR în Republica Moldova are mai multe valenţe: în primul rând că este un eveniment aşteptat de opinia publică din Republica Moldova, este o modalitate de conectare a opiniei publice din Republica Moldova la realităţile româneşti, dar şi la agenda europeană. De asemenea, acordul care va fi semnat astăzi de către preşedintele SRTv, domnul Săftoiu, şi de către agentul Republicii Moldova la CEDO, domnul Apostol, este unul care, pe de o parte, pune capăt procesului de la CEDO şi, pe de altă parte, repară această injustiţie care s-a petrecut în 2007. Această înţelegere amiabilă, acest acord semnat astăzi prevede că TVR va reveni imediat după ce decizia Curţii Europene, de validare a acestei înţelegeri, va fi notificată părţilor. Deci va reveni imediat pe cablu şi pe transmisia digitală experimentală care funcţionează deja în zona Chişinăului şi, începând cu 2015, atunci când se va implementa în Republica Moldova la nivel naţional, pe transmisiunea digitală naţională”, a explicat Bogdan Aurescu.

El a afirmat că documentul conţine şi o serie de prevederi avantajoase în ceea ce priveşte acordarea licenţei fără concurs pe perioadă maximă prevăzută de legislaţia Republicii Moldova, garanţii clare că licenţa nu va fi retrasă sau că emisia nu va fi suspendată în perioada alocării acestei licenţe, precum şi protecţie împotriva oricăror interferenţe în grila de programe.

Aurescu a ţinut să precizeze că a fost pregătit şi un acord la nivel interguvernamental – de data aceasta între Guvernul României şi cel al Republicii Moldova – document în curs de aprobare şi care se referă la retransmisia reciprocă a programelor radiodifuzorilor publici, adică TVR în Republica Moldova şi Moldova 1 în România.

„În ceea ce priveşte intrarea Moldova 1 pe piaţa media din România, noi apreciem că este un element important, care va ajuta la cunoaşterea mai bună de către opinia publică din România a realităţilor de peste Prut”, a susţinut Aurescu

Aurescu: Vinul moldovenesc este un vin excelent, ca şi relaţiile noastre bilaterale

Aurescu: Vinul moldovenesc este un vin excelent, ca şi relaţiile noastre bilaterale

Bogdan Aurescu: Vinul moldovenesc este un vin excelent, ca şi relaţiile noastre bilaterale

Producătorii de vin din Republica Moldova vor avea în viitorul apropiat o întâlnire cu retailerii din România, într-o încercare de a spori exporturile pe piaţa românească, după embargoul impus de Federaţia Rusă, a declarat joi secretarul de stat pentru afaceri strategice Bogdan Aurescu. Bogdan Aurescu a discutat această chestiune cu viceministrul Afacerilor Externe şi Integrării Europene al Republicii Moldova, Valeriu Chiveri.

„Am discutat despre exportul de produse vinicole din Republica Moldova pe piaţa rusă şi am exprimat faptul că împărtăşim fără rezerve preocuparea Guvernului de la Chişinău cu privire la suspendarea acestor exporturi. Avem evident nedumeriri faţă de această decizie care este nefirească, în condiţiile în care vinurile din Republica Moldova au trecut testele de tip sanitar ale organismelor europene şi pot fi cumpărate în numeroase state din UE. Sperăm ca situaţia să se rezolve cât mai rapid, prin folosirea mecanismelor bilaterale, la care face apel Guvernul Republicii Moldova sau multilaterale din cadrul OMC şi, fără îndoială, şi UE va acorda sprijinul său şi implicarea sa”, a spus Bogdan Aurescu, într-o declaraţie comună de presă cu oficialul de la Chişinău.

El a ţinut să precizeze că Acordul de liber schimb, care urmează să fie parafat la Summitul Parteneriatului Estic de la Vilnius, prevede o liberalizare completă a exportului de vinuri din Republica Moldova în Uniunea Europeană. „Până atunci apreciem că este nevoie de acţiuni concrete de sprijin, de reacţii de solidaritate cu Republica Moldova, în faţa unei situaţii care riscă să producă pierderi semnificative. România analizează modalităţile prin care poate sprijini bilateral şi nu numai în acest sens Chişinăul. De altfel, în curând va exista şi o întâlnire între producătorii de specialitate din Republica Moldova şi retailerii de pe piaţa românească. Este un efort care implică evident mai multe planuri, este cel al Guvernului, cel al relaţiilor dintre autorităţile locale, al lanţurilor de distribuţie, al consumatorilor, de fapt, al fiecăruia dintre noi”, a spus Aurescu.

El a apreciat calitatea vinului, ciocnind un pahar cu viceministrul Chiveri „pentru integrarea europeană a Republicii Moldova, pentru Vilnius”. „Atât la Bucureşti, cât şi la Bruxelles, vinul moldovenesc este un vin excelent, de cea mai bună calitate, ca şi relaţiile noastre bilaterale, ca şi Parteneriatul nostru strategic, care este limpede, sincer şi puternic”, a concluzionat Bogdan Aurescu.

Valeriu Chiveri şi-a exprimat „înalta apreciere” faţă de „reacţia promptă a autorităţilor române” în problema sistării exporturilor de vin către Federaţia Rusă. „Este o reacţie de solidaritate nemaipomenită, care a fost expusă deschis, tranşant, a fost o chemare la consolidarea solidarităţii din partea altor parteneri europeni, lucru deja întâmplat ieri, în cadrul vizitei ministrului de Externe polonez la Bucureşti, astăzi în cadrul întâlnirii premierului Ponta cu ambasadorii UE acreditaţi la Bucureşti. Apreciem foarte mult această susţinere, simţim că nu suntem singuri, simţim că suntem mai puternici împreună”, a afirmat Chiveri.

Parlamentul European a cerut Rusiei să pună capăt presiunilor “inacceptabile”UE R Moldova

Parlamentul European a cerut joi Rusiei să pună capăt presiunilor „inacceptabile” asupra ţărilor din fosta URSS care încearcă să se apropie din UE prin intermediul Parteneriatului Estic (PaE), informează un comunicat al PE, transmite Agerpres. Printr-o rezoluţie adoptată la Strasbourg, în cadrul sesiunii plenare a PE, eurodeputaţii au „invitat” Moscova „să se abţină de la exercitarea de presiuni” asupra a şase state, printre care şi Republica Moldova, implicate în programul propus de UE.

Amintind de cazul recentelor sancţiuni economice împotriva Ucrainei şi Republicii Moldova şi a ameninţărilor la adresa Armeniei, pentru a le determina să nu semneze sau să nu înceapă acorduri cu UE la viitorul summit al PaE din noiembrie, de la Vilnius, eurodeputaţii subliniază că Rusia trebuie „să respecte dreptul suveran” al acestor ţări „de a-şi face propriile alegeri politice”, apreciind că presiunile Moscovei sunt „inacceptabile”.

Rezoluţia respinge ferm ideea conform căreia relaţiile UE şi ale Rusiei cu ţările din PaE pot fi tratate ca un „joc de sumă zero”. În loc să utilizeze conflictele îngheţate din zonă în propriul interes economic şi geopolitic, Rusia ar trebui sa coopereze şi să contribuie constructiv la stabilitatea economica şi politică a regiunii, se arată în continuare în textul adoptat.

Eurodeputaţii încurajează ţările din PaE să continue pregătirile pentru summitul de la Vilnius şi să nu „sucombe sub presiunile” Rusiei. Ei reafirmă sprijinul puternic pentru începerea sau semnarea acordurilor cu acele ţări din PaE „care sunt pregătite şi doritoare”, în cursul summitului de la Vilnius.

UE trebuie să îşi asume responsabilitatea pentru apărarea ţărilor din PaE care au fost expuse la presiuni „deschise, alarmante şi escaladante” din partea Rusiei, mai subliniază eurodeputaţii, cerând Comisiei Europene şi Consiliului să propună „măsuri concrete şi efective” pentru a sprijini ţările partenere în aspiraţiile şi alegerile lor europene.

R Moldova va primi 30 de milioane de euro de la UE

Republica Moldova va primi 30 de mln de euro de la Uniunea Europeană pentru a îndeplini precondiţiile semnării Acordului de Asociere. Un proiect de lege cu privire la ratificarea Acordului de finanţare dintre Guvernul Republicii Moldova şi Uniunea Europeană a fost aprobat de membrii Cabinetului de miniştri.

Programul–cadru de suport al acordurilor aflate în desfăşurare şi cele viitoare dintre Republica Moldova şi UE va permite realizarea mai multor proiecte Twinning, TAIEX, SIGMA şi va oferi asistenţă tehnică în valoare de 30 de mln de euro. Banii vor fi alocaţi pentru elaborarea şi revizuirea politicilor naţionale, legislaţiei în domeniul reformării administraţiei publice, justiţiei, afacerilor interne şi comerţ astfel încît prevederile Planului de Acţiuni RM-UE să fie aplicate în cadrul Politicii Europene de Vecinătate şi pentru participarea Republicii Moldova la programele comunitare şi agenţiile UE.

Scopul programului este consolidarea instituţională şi îndeplinirea precondiţiilor necesare semnării Acordului de Asociere, crearea Zonei de Liber Schimb şi avansarea spre regimul liberalizat de vize.

Printre instituţiile beneficiare de asistenţă europeană se numără: Ministerul Finanţelor, Ministerul Afacerilor Interne, Centrul Naţional pentru Protecţia Datelor, Agenţia Naţională pentru Protecţia Concurenţei etc. Acordul de Finanţare are o perioadă de 7 ani şi va implica angajamente financiare din partea Guvernului de la Chişinău doar pentru componenta investiţională, care reprezintă 20 la sută contribuţie de la bugetul de stat.

Ambasada SUA reacţionează la presiunile din Rusia

SUA

Ambasada Statelor Unite ale Americii în Republica Moldova dezaprobă decizia Rusiei de a interzice importurile de vinuri moldoveneşti.

Ambasada Statelor Unite ale Americii în Republica Moldova dezaprobă decizia Rusiei de a interzice importurile de vinuri moldoveneşti.

“Am văzut reportaje despre interdicţia impusă de Rusia asupra importurilor de vinuri şi divinuri moldoveneşti şi am observat că această acţiune are loc în timp ce Republica Moldova se îndreaptă spre un Acord de asociere cu Uniunea Europeană. Toate ţările au dreptul de a alege propria cale de integrare economică şi de dezvoltare în funcţie de interesul naţional. Nici o ţară nu are dreptul să determine orientarea politică şi economică a altei ţări şi nici să decidă căror alianţe şi acorduri comerciale se poate alătura. Statele Unite susţin acordurile comerciale internaţionale care promovează oportunităţi comerciale libere şi independente pentru ţările partenere”, ase afirmă într-un comunicat al Ambasadei SUA în Republica Moldova.

28 de oficiali UE vin la Chişinău

Uniunea Europeană continuă să îşi arate sprijinul pentru Republica Moldova. Astfel, în perioada 1-2 octombrie, 28 de ambasadori, membri ai Comitetului politic şi de securitate al Uniunii Europene, vor întreprinde o vizită la Chişinău.

Preşedintele Republicii Moldova, Nicolae Timofti, a primit astăzi, 11 septembrie a.c., scrisorile de acreditare din partea ambasadorului Uniunii Europene în Republica Moldova, Pirkka Tapani Tapiola.  Presedintele i-a urat succes diplomatului în exercitarea misiunii sale, totodată apreciind înalt activitatea predecesorului său, Dirk Schuebel. Preşedintele Nicolae Timofti a reafirmat angajamentul autorităţilor de la Chişinău de a urma parcursul european al Republicii Moldova. „Vom implementa reformele asumate în cadrul programului Parteneriatului Estic, în pofida rezistenţei forţelor din interiorul şi din exteriorul ţării faţă de politica de apropiere de Uniunea Europeană”, a spus preşedintele R Moldova. Nicolae Timofti a mulţumit oficialului european pentru sprijinul şi asistenţa financiară acordată Republicii Moldova de Uniunea Europeană în procesul de reformare a instituţiilor statului.

Ambasadorul Pirkka Tapani Tapiola a declarat că Republica Moldova va beneficia şi pe viitor de sprijinul UE pentru politica sa de aliniere la standardele spaţiului comunitar. Diplomatul a salutat agenda de reforme a autorităţilor Republicii Moldova şi a subliniat importanţa stabilirii unui climat de încredere între cele două maluri ale Nistrului în vederea reglementării diferendului transnistrean. „Uniunea Europeană nu se va lăsa antrenată în jocuri geopolitice, ci va urma politica sa de acordare asistenţei ţărilor care împărtăşesc aceleaşi valori cu UE. Orice presiune politică sau economică îndreptată împotriva statelor participante la programul Parteneriatului Estic, din cauza angajamentelor faţă de UE, este inacceptabilă”, a spus diplomatul.

Pirkka Tapani Tapiola l-a informat pe preşedintele Nicolae Timofti că, în contextul sprijinului politic acordat R Moldova de catre UE, în perioada 1-2 octombrie, 28 de ambasadori, membri ai Comitetului politic şi de securitate al Uniunii Europene, vor întreprinde o vizită la Chişinău, iar Comisarul european pentru Extindere şi Vecinătate, Stefan Fule, va participa pe 4 octombrie a.c. la Forumul organizaţiilor nonguvernamentale din Republica Moldova.

5 comentarii

dansim 12-09-2013 - 20:26

abureală, 6 ani a lipsit tvr asta unu la mână, doi la mână; ca să se facă treabă ar trebui de deschis tvr Chișinău, post regional cu conținut la nivel de stiri-propriu. cine vede tvr, doar intelectualiiii….fdar cu restul ce facem…..tvr dacă nu deschide un studiou propriu nu e o alternativă ci doar un alt post in lista lungă de canale.

Marius Bâtcă 12-09-2013 - 20:42

@ dansim
Scrie in text ce inseamna revenirea TVR in Moldova. „Pregătim pentru publicul din Republica Moldova un mix de 24 de ore din canalele televiziunii publice, dar şi o productie din Republica Moldova.” – Caludiu Saftoiu.
Declaratia pe larg, care nu apare in textul asta este: „Vom fi bucuroşi ca, după ce acest timp procesual se va fi terminat, să pregătim pentru publicul din Republica Moldova o grilă de 24 de ore, o grilă dedicată, care să cuprindă un mixt de emisiuni, cele mai bune, selecţiuni de pe canalele televiziunii publice din România. De asemenea, actualităţi la zi, actualitate românească, dar ce este mai important, o producţie din R. Moldova pe programe informative şi un talk show de dezbatere la zi. Suntem aşadar din nou împreună, vom fi din nou împreună”

UnUL 12-09-2013 - 20:46

Să sperăm că așa va fi, domnule Bâtcă, și că acest post se va bucura în Basarabia de suficientă audiență.

Marius Bâtcă 12-09-2013 - 20:51

@ UnUL
Noi putem doar sa speram. Depinde doar de productiile TVR si gusturile telespectatorilor de peste Prut.

UnUL 12-09-2013 - 20:54

Așa este, domnule Bâtcă. Ar trebui programe foarte bune, și – poate – să reușim să le trezim basarabenilor sentimentul romanității lor, fără să fim ostentativi sau teziști. Știu că e foarte greu, dar nu imposibil.

Comments are closed.

This website uses cookies to improve your experience. We'll assume you're ok with this, but you can opt-out if you wish. OK Mai mult