Acasa InternationalGeopolitica Oficial SUA: Israelul a lansat un atac în Iran

Oficial SUA: Israelul a lansat un atac în Iran

scris de C.P.
183 Afisari

O explozie a fost auzită în oraşul Ghahjaworstan din Iran, situat la nord-vest de oraşul Isfahan, potrivit agenţiei de ştiri iraniene semi-oficiale FARS, care citează surse locale, relatează CNN. Zborurile spre Teheran, Isfahan şi Shiraz sunt suspendate, iar sistemele de apărare anti-aeriană ale Iranului au fost activate în mai multe provincii. Rachete israeliene au lovit o locaţie din Iran, a relatat ABC News, citând un oficial american. De asemenea, un oficial SUA a făcut o declaraţie similară pentru CNN, afirmând că Israelul as lansat un atac în Iran, precizând că ţinta nu a fost una nucleară. Israelul a atacat Iranul, au declarat pentru Reuters trei surse familiarizate cu situaţia, în timp ce presa de stat iraniană a raportat, vineri dimineaţă, că forţele acestei ţări au distrus drone, la câteva zile după ce Iranul a lansat un atac cu drone ca răzbunare împotriva Israelului.

UPDATE – Israelul a efectuat un atac în interiorul Iranului, a declarat un oficial american pentru CNN, într-o mişcare care ameninţă să împingă regiunea mai adânc în conflict.

Ţinta nu este nucleară, a precizat oficialul.

Înainte de atacul israelian de vineri (ora locală), SUA se aşteptau să nu vizeze instalaţiile civile sau nucleare, a declarat un alt oficial american pentru CNN.

CNN a  transmis anterior  că Israelul a spus SUA că răspunsul său va fi limitat în domeniul de aplicare. Serviciile de informaţii americane sugeraseră că Israelul ia în calcul o lovitură restrânsă şi limitată în interiorul Iranului.

Tipul ţintelor nu a fost „niciodată specificat în termeni precisi, dar locaţiile nucleare şi civile nu erau în mod clar în acea categorie”, a adăugat cel de-al doilea oficial.

SUA au cerut Israelului să nu răspundă atacului iranian de weekendul trecut, pe care preşedintele Joe Biden l-a numit joi „fără precedent”. SUA „nu au dat undă verde” unui răspuns israelian, a spus al doilea oficial, conform CNN.

ŞTIREA INIŢIALĂ – ”Oraşul Ghahjaworstan este situat în apropierea Aeroportului Isfahan şi a celei de opta baze de vânătoare a Forţelor Aeriene ale Armatei”, a arătat agenţia de ştiri FARS.

Şi televiziunea Iranian Press a relatat că o explozie a fost auzită în apropierea oraşului situat în centru.

Cauza exploziei este necunoscută.

Toate zborurile spre oraşele ”Teheran, Isfahan şi Shiraz, aeroporturile din vest, nord-vest şi sud-vest au fost suspendate”, a anunţat directorul pentru relaţii publice din Iran al unei companii aeroportuare, într-un interviu la televiziunea de stat Mehr TV.

Suspendarea a intrat în vigoare imediat, dar zborurile nu au fost anulate, a spus directorul.

”Pasagerii ar trebui să verifice informaţiile privind zborul înainte de plecare”, a adăugat el.

Sistemele de apărare anti-aeriană ale Iranului au fost activate în mai multe provincii ale ţării, a relatat, vineri dimineaţă, agenţia de stat IRNA.

De asemenea, televiziunea de stat Press TV a afirmat că decolările de pe mai multe aeroporturi iraniene au fost anulate, citând un oficial iranian.

Iranul a negat vineri că s-ar fi produs un atac cu rachete împotriva ţării şi a dat asigurări că apărarea antiaeriană a doborât mai multe drone, pe fondul tensiunilor legate de posibile represalii ale Israelului asupra Iranului, după atacul de sâmbăta trecută a Republicii Islamice asupra statului israelian, transmite EFE.

„Până acum nu există informaţii cu privire la vreun impact sau explozie la scară mare provocată de vreo ameninţare aeriană”, a transmis agenţia de stat IRNA. Nu a avut loc un atac extins, a adăugat IRNA.

Potrivit agenţiei Tasnim, apărarea antiaeriană a fost activată ca urmare a observării mai multor mici obiecte zburătoare. Presa de stat iraniană a relatat că mai multe mici obiecte zburătoare au fost doborâte deasupra provinciei iraniene Isfahan, scrie dpa.

Televiziunea de stat iraniană a difuzat o informaţie similară şi a prezentat imagini de aparentă normalitate în oraşul Isfahan, unde cu câteva ore înainte s-au auzit „explozii puternice”.

Niciun atac străin asupra oraşelor iraniene, inclusiv asupra oraşului Isfahan, nu a avut loc, a declarat vineri „o sursă informată” postului iranian Press TV, în contextul în care sistemele de apărare antiaeriană au fost activate pentru a intercepta presupune drone în zorii zilei de vineri, informează Reuters.

„Nu există relatări despre un atac cu rachete deocamdată”, a declarat purtătorul de cuvânt al Agenţiei Spaţiale Iraniene, Hossein Dalirian, pe contul său de socializare X. Sursa a indicat că apărarea antiaeriană a ţării a doborât „trei microdrone”.

Agenţia Spaţială Iraniană a negat, de asemenea, un atac cu rachete, dezminţind informaţii provenite din Statele Unite conform cărora Israelul a lansat proiectile împotriva teritoriului iranian. Mai mult decât atât, presa americană, citând un responsabil american, a relatat vineri dimineaţă că Washingtonul a fost prevenit cu privire la un atac israelian asupra Iranului, dar că nu a aprobat operaţiunea şi nici nu a jucat vreun rol în executarea ei.

NBC şi CNN, care au citat surse la curent cu situaţia şi un responsabil american, au relatat că Israelul a notificat SUA cu privire la atac. „Nu am aprobat riposta”, a declarat un responsabil american, potrivit CNN.

Revenind la situaţia din Iran, vineri în zori, televiziunea de stat iraniană a raportat sunetul unor „explozii puternice” în provincia centrală Isfahan, care găzduieşte centre de producţie de rachete şi instalaţii nucleare.

Agenţia Fars a fost mai specifică, vorbind despre sunetul a „trei explozii” în apropierea bazei aeriene Shekari, la nord de Isfahan.

La rândul său, agenţia de stat IRNA a raportat că sistemul de apărare antiaeriană a fost activat în „mai multe provincii”, după ce în centrul ţării s-au auzit „explozii puternice”. Ulterior, un înalt oficial militar iranian, Siavosh Mihandoust, a declarat – potrivit televiziunii publice, citată de Reuters – că nu s-au produs pagube în atacul din timpul nopţii şi că „zgomotul auzit în Isfahan în timpul nopţii a provenit de la apărarea antiaeriană care a vizat un obiect suspect”.

Instalaţiile nucleare iraniene sunt „complet sigure”, a indicat agenţia Tasnim, care are legături cu Gardienii Revoluţiei, organismul responsabil de securitatea centrelor atomice ale ţării.

Pe fondul confuziei legate de ceea ce se întâmplă, autorităţile aviatice au suspendat zborurile în cel puţin trei oraşe din ţară, inclusiv în Teheran şi aeroportul său internaţional. Însă legăturile aeriene au fost reluate vineri dimineaţa devreme pe cele două aeroporturi din Teheran, potrivit agenţiei oficiale Irna, citată de AFP.

Avioanele puteau ateriza şi decola din nou de pe aeroporturile internaţionale Imam Khomeini şi Mehrabad, a transmis Irna, indicând că un zbor din Roma, care a fost deviat către Ankara, era aşteptat la Teheran.

În Statele Unite, un înalt oficial a declarat pentru ABC că Israelul a lansat mai multe rachete împotriva Iranului vineri dimineaţă. Acest atac ar fi o răzbunare la atacul Iranului cu sute de rachete şi drone de sâmbăta trecută împotriva Israelului, care, la rândul său, a fost un răspuns la bombardarea consulatului iranian din Damasc, în care au murit şapte membri ai Gărzii Revoluţionare şi pe care Teheranul l-a atribuit Israelului.

Israelul a declarat că va răspunde atacului iranian, iar în replică Teheranul a ridicat tonul avertismentelor şi a asigurat, la rândul său, că va lua măsuri împotriva unei eventuale represalii israeliene.

Iranul a avertizat joi că şi-ar putea revizui „doctrina nucleară” – care până acum prevedea o utilizare exclusiv civilă a acestei energii – dacă Israelul ameninţă să-i atace centrele atomice.

This website uses cookies to improve your experience. We'll assume you're ok with this, but you can opt-out if you wish. OK Mai mult