Acasa InternationalGeopolitica Operaţiune de amploare a poliţiei belgiene

Operaţiune de amploare a poliţiei belgiene

scris de D.S.S.
13 afisari

Poliția belgiană a arestat 16 persoane în operațiunile declanșate după atacurile de la Paris din 13 noiembrie, dar nu l-a găsit pe Salah Abdeslam, bărbatul din Bruxelles suspectat că a jucat un rol-cheie în asaltul din Franța, a anunțat procurorul public la începutul zilei de luni, informează Reuters, DPA și AFP.

politie bruxellesTrei case au fost de asemenea percheziționate la Charleroi, la sud de Bruxelles.

„Putem sublinia că nu s-au găsit arme sau explozibili. Abdeslam Salah nu a fost găsit” în timpul operațiunii și cele 19 raiduri s-au desfășurat „fără vreun incident notoriu”, a precizat procurorul Eric Van Der Sypt citind un comunicat într-o scurtă conferință de presă.

Cu toate acestea, în timpul unei percheziții la un snack-bar în comuna din regiunea capitalei Molenbeek-Saint-Jean, cunoscută ca fief jihadist, un vehicul s-a îndreptat spre polițiști care au deschis focul de două ori, a adăugat Van Syrpt.
„Vehiculul a reușit să fugă dar a putut fi interceptat la Bruxelles. La bord, un individ rănit a fost arestat”, a precizat, pe de altă parte, purtătorul de cuvânt al parchetului, citat de France Presse, subliniind că este imposibil în acest stadiu să se spună dacă există o legătură între această arestare și ancheta în curs de desfășurare.
Purtătorul de cuvânt al parchetului a refuzat , „în interesul anchetei”, să dezvăluie orice alt detaliu și să răspundă la întrebările jurnaliștilor prezenți.
„Șaisprezece persoane au fost arestate. Judecătorul va decide mâine dacă vor fi reținute în continuare”, a mai anunțat procurorul Van Syrpt, citat de Reuters.

Bruxelles – a doua zi de alertă teroristă

Mai mulți suspecți ai atacurilor din 13 noiembrie de la Paris, unde au fost ucise 130 de persoane și 352 rănite, au avut legături cu Bruxellesul, amintește DPA.

Duminică seară, poliția a cerut în mod expres mass-media și rețelelor sociale să nu difuzeze informații despre locurile desfășurării raidurilor și să se abțină de la filmarea în direct a operațiunilor în curs.
De asemenea duminică, prim-ministrul Charles Michel, exprimându-se după o întâlnire cu șefii securității, a anunțat menținerea nivelului de alertă teroristă la maximum luni, o altă zi când metroul și școlile din capitală vor fi închise de teama unui nou atac terorist în masă după cel de la Paris.

Perchezițiile efectuate la Bruxelles din cauza amenințărilor teroriste s-au terminat, a anunțat duminică seară o sursă apropiată autorităților, înaintea unei conferințe de presă prevăzute în jurul orei 23.30 GMT, informează AFP.

„Perchezițiile s-au terminat”, a declarat această sursă, fără a dezvălui eventualele evoluții legate de aceste operațiuni.

În timpul serii, poliția federală a indicat că „operațiuni diferite erau în curs din cauza amenințării teroriste” în Belgia, fără a preciza locurile unde aveau loc.

Poliția „a cerut mass-media să nu facă comentarii în direct cu privire la acțiunile curente, menționând locuri de exemplu”, a adăugat un purtător de cuvânt. Această măsură de precauție a fost suspendată odată cu încheierea operațiunilor poliției, adaugă France Presse.

This website uses cookies to improve your experience. We'll assume you're ok with this, but you can opt-out if you wish. OK Mai mult