Importanți parlamentari germani, atât din partidele aflate la putere, cât și din opoziție, au susținut ideea ca țările europene din cadrul NATO să apere spațiul aerian de deasupra vestului Ucrainei chiar de pe teritoriul Alianței Nord-Atlantice, a relatat sâmbătă publicația germană Frankfurter Allgemeine Zeitung (FAZ). Aceștia au sugerat desfășurarea de trupe de-a lungul graniței de est a NATO pentru a doborî „dronele rusești” care zboară deasupra Ucrainei, potrivit The Kyiv Independent și Aussiedlerbote.
FAZ a scris că unii experți din domeniul securității, precum Nico Lange, cercetător la Conferința de Securitate de la Munchen, sau generalul-locotenent Heinrich Brauss, fost secretar general adjunct al NATO, au sugerat doborârea rachetelor și dronelor rusești deasupra regiunilor de frontieră ale Ucrainei cu ajutorul apărării antieriene din țări care se învecinează cu țara devastată de război, precum Polonia și România.
Oficialii polonezi au menționat și ei anterior această posibilitate, dar nu au fost prezentate până acum decizii concrete.
„Apărarea spațiului aerian de deasupra Ucrainei dinspre Polonia și România nu ar trebui exclusă pe termen lung”, a declarat Anton Hofreiter, din partea Partidului Verzilor, aflat în coaliția de guvernare de la Berlin (așa-numita „coaliție semafor”, alcătuită din social-democrații lui Olaf Scholz, Partidul Liber Democrat – FDP și Verzi).
Parlamentarul german, care este și președintele Comisiei pentru afaceri europene, a adăugat totuși că, în prezent, această chestiune „nu este în discuție”, deoarece aliații se concentrează pe furnizarea de ajutor suplimentar pentru apărarea Kievului.
Berlinul s-a dovedit a fi un lider în ceea ce privește sprijinul pentru apărarea antiaeriană a Ucrainei, lansând o inițiativă în cadrul NATO care vizează livrarea unor sisteme suplimentare de apărare antiaeriană și promițând Kievului cel de-al treilea sistem Patriot al său.
Agnieszka Brugger, colega lui Hofreiter din partea Partidului Verzilor, a declarat, de asemenea, că ar fi corect să „fie desfășurate sisteme de apărare antiaeriană la granițele țărilor vecine, astfel încât și părțile vestice ale Ucrainei să poată fi protejate”.
Roderich Kiesewetter, din partea Uniunii Creștin-Democrate (CDU, partid de opoziție), a comentat că țările occidentale ar putea doborî dronele rusești lansate spre Ucraina.
„Acest lucru ar ușura povara asupra apărării antiaeriene ucrainene și i-ar permite să protejeze liniile frontului”, a spus Kiesewetter, comparând acest lucru cu momentul din luna aprilie când SUA și alte țări occidentale au protejat spațiul aerian al Israelului, în cazul masivului atac lansat de Iran, fără a deveni însă parte la conflict.
Marcus Faber, de la Partidul Liber-Democrat (FDP) din coaliția de guvernare, a fost și el de acord că, în principiu, „spațiul aerian deasupra regiunilor de frontieră ucrainene” ar putea fi „protejat de apărarea antiaeriană de pe teritoriul NATO”.
Cu toate acestea, Faber a remarcat că sistemele de apărare antiaeriană și rachetele sunt deja în criză de aprovizionare, iar aprovizionarea cu muniție pe termen lung trebuie asigurată.
Dar orice fel de formă de implicare a forțelor occidentale în războiul ruso-ucrainean rămâne extrem de controversată. Atunci când președintele francez Emmanuel Macron a declarat că desfășurarea de trupe occidentale în Ucraina nu ar trebui exclusă și a insistat apoi pe această idee, mai mulți lideri europeni, inclusiv cancelarul german Olaf Scholz, au respins categoric opțiunea.
Pe teritoriul Poloniei și al României au căzut deja, de mai multe ori, drone rusești, iar Varșovia chiar și-a ridicat forțele aeriene de mai multe ori în timpul atacurilor masive cu rachete asupra Ucrainei, deși nu le-a folosit niciodată pentru a distruge ținte.
Articolul publicat de Frankfurter Allgemeine Zeitung se referă în mod specific la drone. Dar nu este foarte clar dacă ideea parlamentarilor germani se referă și la rachetele balistice, care sunt folosite de ruși mult mai des pentru a ataca infrastructurile civile și energetice din vestul Ucrainei și care provoacă pagube incomparabil mai mari comparativ cu dronele.