Acasa InternationalGeopolitica UPDATE – Parlamentul britanic s-a pronunţat pe tema Acordului Brexit (video)

UPDATE – Parlamentul britanic s-a pronunţat pe tema Acordului Brexit (video)

scris de A.P.
56 afisari

UPDATE – Parlamentul britanic a respins marţi, cu doar 73 de zile înaintea Brexitului, singurul plan în vederea unei ieşiri ordonate din Uniunea Europeană (UE), transmite BBC News. Acordul a fost respins cu 432 la 202 voturi. În Parlamentul britanic urmează să fie iniţiată o moţiune de cenzură împotriva Guvernului May, relatează The Associated Press.

Parlamentul britanic urmează să organizeze o moţiune de cenzură a Guvernului, după ce a respins marţi, într-un vot zdrobitor, acordul Brexitului, relatează The Associated Press.

Premierul Theresa May a declarat că guvernul este necesar să ştie dacă mai este susţinut în Camera Comunelor.

Parlamentarii urmează să se prinunţe în acest sens printr-o moţiune de cenzură miercuri, a anunţat ea.

Prin această declaraţie, după respingerea acordului Brexitului cu 432 la 202 voturi, May a evitat ca liderul Partidului Laburist Jeremy Corbyn să ceară o moţiune de cenzură.

Liderul laburist i-a îndemnat pe parlamentari să respingă acordul retragerii încheiat de Guvern cu UE şi să declanşeze alegeri anticipate.

Parlamentul a respins acordul Brexitului cu un vot copleşitor, aruncând Regatul Unit într-o criză, cu doar zece săptămâni înainte ca ţara să părăsească Uniunea Europeană, scrie The Associated Press.

Camera Comunelor s-a pronunţat cu 432 la 202 voturi împotriva acordului încheiat de Guvernul Theresei May şi UE în noiembrie.

Aleşi atât proeuropeni, cât şi susţinători ai Brexitului au respins îndemnurile premierului de a susţine textul şi de a da curs rezultatului referendumului din iunie 2016 prin care britanicii s-au pronunţat în favoarea părăsirii Uniunii.

Această înfrângere o fragilizează pe May şi Guvernul, care au termen până luni să prezinte un ”plan B”.

În cazul în care nu este ratificat, regatul se îndreaptă către o ieşire dezordonată din UE la 29 martie, cu consecinţe economice şi sociale neclare.

Premierul britanic a declarat în Camera Comunelor, înainte de vot, că aceasta este o ”decizie istorică, ce va stabili viitorul ţării timp de generaţii”.

Este o decizie ”pe care fiecare dintre noi trebuie să o justifice şi să trpiască cu ea mulţi ani de-acum înainte”, a subliniat ea.

Încheind această dezbatere, May i-a îndemnat pe parlamentari să ”aleagă certitudinea în devafoarea incertitudinii”, să susţină acordul Brexitului şi să asigure o ireşire ordinată a Regatului Unit din UE la 29 martie.

Însă vorbele sale par că nu au fost auzite. Toate semnele arătau că acordul retragerii urma să arunce Brexitul în haos.

Pe de altă parte, Preşedintele Comisiei Europene (CE) s-a întors la Bruxelles pentru a gestiona probleme legate de Brexit pe măsură ce ar putea apărea, dupăvotul ratificării acordului retragerii.

Juncker s-a întors la Bruxelles de la o sesiune plenară a Parlamentului European, la Strasbourg, pentru a ”gestiona situaţia în urma votului din Camera Comunelor”, a declarat un oficial european sub protecţia anonimatului.

Camera Comunelor se va pronunţă marţi pe tema Acordului Brexit, însă există semnale clare că acordul negociat de Guvernul Theresa May va fi respins de parlamentari, punând sub semnul întrebării modul în care Marea Britanie va ieşi din UE, ori chiar dacă va mai părăsi Blocul comunitar.

Marea Britanie ar trebui să iasă din Uniunea Europeană pe 29 martie, dar acest termen este considerat acum foarte improbabil din cauza opoziţiei cu care se confruntă Guvernul britanic în Camera Comunelor.

Luni, premierul Theresa May a făcut un ultim efort frenetic de a convinge parlamentarii să aprobe Acordul Brexit, avertizând că respingerea înţelegerii reprezintă o „trădare a votului poporului britanic” ce ar putea avea „consecinţe politice catastrofale”. May i-a mai îndemnat pe parlamentari să aprobe Acordul Brexit „de dragul naţiunii”.

Totodată, May a respins îndemnurilor unor parlamentari de a amâna data ieşirii Marii Britanii din UE pentru a avea mai mult timp să convingă membrii Camerei Comunelor ori pentru a organiza un nou acord.

„Vom părăsi Uniunea Europeană pe 29 martie”, a insistat Theresa May.

Luni seara, Camera Lorzilor a aprobat, cu 321 de voturi pentru şi 152 contra, o rezoluţie simbolică de respingere a Acordului Brexit negociat de May.

Deşi simbolică, Camera Comunelor fiind forul decizional în cazul Brexit, rezoluţia Camerei Lorzilor, care respinge şi scenariul unei ieşiri din UE fără un acord,  semnalează că acordul Theresei May va „prejudicia prosperitatea economică viitoare, securitatea internă şi influenţa globală” a Marii Britanii.

Potrivit postului BBC News, dacă acordul este respins marţi, May are la dispoziţie trei zile lucrătoare să prezinte Parlamentului britanic un „Plan B”. Dacă şi acest plan este respins, Londra ar putea cere o amânare a termenului ieşirii Marii Britanii din Blocul comunitar pentru a oferi Guvernului Theresa May timp suplimentar pentru revizuirea şi ratificarea actualului Acord Brexit imediat după ce Downing Street va avea o idee clară despre ce vrea majoritatea din Camera Comunelor.

Un alt scenariu este acela al ieşirii din UE fără un acord, însemnând că Marea Britanie ar întrerupe brusc legăturile cu Uniunea Europeană. Numeroşi politicieni însă au avertizat că un asemenea scenariu ar fi dezastruos.

Totodată, un număr crescând de politicieni britanici propun un nou referendum pe tema apartenenţei la UE.

This website uses cookies to improve your experience. We'll assume you're ok with this, but you can opt-out if you wish. OK Mai mult