Acasa Exclusiv ZiuaVeche.roDosare Ultrasecrete Petrolul, Gaddafi şi americanii

Petrolul, Gaddafi şi americanii

scris de Ion Petrescu
6 afisari

 

Cu ani în urmă am asistat la două momente inedite, prilejuite de vizita la Bucureşti a şefului de stat libian, Muammar Abu Minyar al-Gaddafi. Evocarea lor are o anumită relevanţă, pentru înţelegerea modului de a fi al acestui lider arab, vizat de o nouă mutare geopolitică pe tabla de şah a Orientului Mijlociu.

Muammar Abu Minyar al-Gaddafi cu bodyguarzi femei libienceBodyguarzi cu…şarm

Chiar la coborârea din avion, a lui Gaddafi, oficialii români au fost surprinşi de faptul că două libience tinere – echipate cu ţinute militare kaki, centuri maro, bocanci negri şi pistoale mitralieră, cu pat rabatabil – erau tot timpul în preajma preşedintelui Libiei.

Una dintre ele l-a însoţit, ca o umbră, până la podiumul unde Gaddafi a urcat, împreună cu omologul român, pentru a primi defilarea gărzii de onoare.

A doua a surprins total dispozitivul autohton de securitate, deoarece s-a postat exact pe direcţia de înaintare a comandantului gărzii. Îi stătea bine cu cosiţele împletite la spate, unde avea şi pistolul-mitralieră, pe care îl ţinea, de ţeavă, cu palma mâinii drepte.

Imaginea era fermecătoare, deoarece, la ora aceea, nu existau luptătoare în armata română. Cum garda de onoare îşi continua neabătută defilarea, iar libianca nu se mişca din locul menţionat, un colonel din dispozitivul de securitate s-a îndreptat surâzător spre juna în uniformă, i-a şoptit ceva la ureche, chiar a cuprins-o uşurel de umeri, pentru a o îndepărta de pe direcţia de înaintare a militarilor români.

Ulterior, am aflat rostul celor două conaţionale ale lui Gaddafi. Erau bodyguarzi, aleşi după un criteriu surprinzător. Conform specialiştilor în antrenarea gărzilor de corp, o femeie este mai rapidă, în reacţii, la un atac terorist, cu câteva fracţiuni de secundă.

Iar cele două „umbre” ale preşedintelui libian mai aveau, în afara armamentului la vedere, şi  mici stilete, plasate discret la nivelul cocului, pentru a fi rapid aruncate spre potenţialii agresori.

Al doilea moment s-a petrecut la încheierea vizitei oficiale a lui Muammar al-Gaddafi, când în aeronava libiană a fost încărcat un sicriu metalic. Cei ce l-au adus au urcat apoi la barul aeroportului Otopeni, unde şi-au cumpărat cartuşe de ţigări Kent şi sticle de whisky.

La o cafea servită fără grabă, nu s-au ferit să explice că persoana decedată este rudă cu preşedintele libian, care, din…greşeală, l-a împuşcat la partida de vânătoare organizată de români în onoarea sa.

Teama de atentate şi lichidarea, fără menajamente, a opozanţilor, fie aceştia şi de acelaşi sânge cu el – iată două trăsături ale lui Gaddafi.

harta orientul mijlociuO discrepanţă evidentă


Harta Orientului Mijlociu a devenit cel mai nou obiect de utilitate publică, din cabinetele liderilor politici interesaţi de soarta lumii arabe.

Pentru conducătorii Arabiei Saudite, Kuweitului, Qatarului şi Emiratelor Arabe Unite există o singură întrebare: când le vine rândul?

După Tunisia şi Egipt, care şi-au alungat preşedinţii de la putere, Yemen şi Bahrein, încă marcate de manifestaţiile de stradă, Libia face o notă discordantă.

Conform opiniei lui Jean-Yves Moisseron, economist la Institutul de Cercetare pentru Dezvoltare, din Franţa, un parodox al evenimentelor din ultima decadă este acela că revolta se extinde în ţările arabe bogate:”Nivelul de trai al unui locuitor din Bahrein este identic cu acela al unuia din Franţa! Măsurată prin prisma Produsului Intern Brut, bogăţia Libiei o depăşeşte pe aceea a Turciei şi chiar pe aceea a României şi a Braziliei. Libia este de două ori mai bogată decât Tunisia.”

Demonstraţiile şi confruntările de stradă, dintre nemulţumiţi şi forţele de ordine, sau grupurile favorabile actualilor lideri din Yemen, Bahrein şi Libia indică o mutaţie istorică, produsă de un decalaj ignorat de şefii de stat cu puteri absolutiste.

Este vorba, după părerea lui Moisseron, de discrepanţa evidentă „dintre dezvoltarea economică, care determină, peste tot, un mod de viaţă înscris în modernitate, şi menţinerea regimurilor politice depăşite, cel mai adesea încarnate de şefi de stat îmbătrâniţi, caracterizaţi de un incredibil imobilism.”

avionDincolo de pretexte

Ultima frază, deşi formulată la Paris, exprimă o viziune pe care o împărtăşesc acum liderii importanţi ai lumii occidentale. Toţi fiind conştienţi că „mecanismul dominoului” a fost declanşat de cei cu experienţă îndelungată în răsturnarea, în diferite forme, a dictatorilor, inclusiv prin recurgerea la soluţia „manu militari”, fie utilizând forţele armate autohtone, fie recurgând la trupe de elită, capabile să extragă dintr-o capitală, sau alta, lideri precum Manuel Antonio Noriega Moreno, care a condus Panama, între 1983-1989.

De altfel, ziarul „The Washington Times”, din 21 februarie a.c., a inclus un editorial intitulat “Momentul Sputnik al lui Al Qaida, care începe şocant: ”Luptători Al Qaida au declarat un emirat islamic în nord-estul Libiei şi liderul acestei naţiuni nord-africane pare a fi părăsit ţara. Probabil că, în curând, va fi timpul ca infanteriştii marini americani să reviziteze ţărmurile din dreptul oraşului Tripoli.”

Dar Gaddafi a rămas în ţara sa, unde nu există niciun partid politic. Societatea libiană fiind controlată de aşa numitele comitete revoluţionare, care administrează, de facto, pactul social dintre dictator şi populaţia beneficiară a extraordinarei rente petroliere a Libiei, devenită astfel cel mai bogat stat din Africa.

Petrolul libian este exportat astfel: 37,7% în Italia, 10,1% în Germania, 8,4% în Franţa, 7,9% în Spania, 5,9% în Elveţia, 5,3% în Statele Unite, 24,7% la alte state. Procentaje ce explică declaraţiile prudente ale unor oficiali occidentali şi radicalismul altora, în legătură cu reacţia dură a dictatorului libian, faţă de manifestaţiile celor care-i doresc plecarea de la conducerea ţării.

Deciziile luate de S.U.A. şi China, de a sprijini evacuarea conaţionalilor aflaţi în Libia, ca turişti, diplomaţi sau muncitori la firme de construcţii, indică acutizarea confruntărilor violente, între manifestanţi şi partizanii lui Gaddafi.

Însă 80% din populaţie este tânără şi locuieşte în oraşe, unde urmăreşte postul TV Al-Jazira, utilizează telefoanele mobile şi reţelele sociale, pe Internet. Acestea sunt reperele sensului ireversibil al schimbării. Mai ales că 30% din libieni sunt şomeri.

Mutaţiile politice din Tunisia şi Egipt, vecinii Libiei, arată că apune vremea regimurilor arhaice şi totalitare – ce doreau o populaţie educată, dar fără acces la democraţie.


22 comentarii

Sasu 27-02-2011 - 13:39

Emigrantzi romamini ai MApN dupa 1989 va spune ceva de ce sunt recuperatzi ??? Ce faceau ei prin Libia lui Godacu Gadafii ???

Huhu Ciu 27-02-2011 - 15:39

Stire BOMBA: Gaddafi este evreu!
Guitta Buaron evreica din Israel, de origine din Libia, a vorbit la un post de televiziune israelian spunind ca bunica lui Gaddafi era evreica sora cu mama ei, deci mama lui era evreica!
Dupa legea israeliana daca mama-i evreica si copii-s evrei, deci Gaddafi ESTE EVREU!
TEROAREA LUI GADDAFI de acum, in Libia imi aminteste de teroarea evreilor bolsevici in Rusia, din 1917 pina in 1960, 80% din conducatorii bolsevici erau evrei! Si se mai mira evreii ca-s uriti in toata lumea!

smekerezada 27-02-2011 - 16:14

mai prostalau, ce te grabesti cu concluziile tale ??

huHu:…ca bunica lui Gaddafi era evreica sora cu mama ei, deci mama lui era evreica!

Esti tu sigur ca … progenitura bunicii era mama lui Gaddafi ??
Dar daca era tatal ??? s-a dus naibii toata BOMBA ta !

Huhu Ciu 27-02-2011 - 16:28

Hai lasa vrajeala necinstita, dupa legea voatra evreiasca daca mama-i evreica, copii-s evrei!
Nu o mai intoarce ca in Israel, evreica Guitta Buaron nu a mintit la un post TV israelian, TU MINTI CUI NERUSINARE!
GADDAFI ESTE EVREU!

smekerezada 27-02-2011 - 17:28

nu te enerva !! ca singur ai zis ca era vorba de „bunica” lui Gaddafi. Daca „bunica” l-a produs pe „„tatal” lui Gaddafi, iar acesta s-a casatorit cu o tipa din tribul „ibu-ibu”, …
atunci s-a dus toata teoria ta … naibii.

Pentru binele tau insist, poate nu stiai pina acum, insa bunica este „bunica”, chiar daca e mama „tatalui” !!!
Pricipishi ???

Huhu Ciu 27-02-2011 - 17:54

Nu te supara, evreica Guitta Bauron e cinstita, mai ales nu e timpita si stie clar ca bunica lui Gaddafi a nascut pe mama lui, NU PE TATA-L LUI, DE ACEEA AFIRMA SUS SI TARE LA O TELEIZIUNE DIN ISRAEL CA GADDAFI ESTE EVREU!

Lasa diversiunea si manipularea ordinara, pentru ca sa nu te pedepseasca Dumnezeul vostu IAHVE!

Huhu Ciu 27-02-2011 - 18:01

Am vazut-o de dna. respectiva la televizor, prezentatorii si comentatorii evrei au afirmat ca daca nici o tara nu-i acorda azil dictatorului evreu Gaddafi, Israelul e obligat sa i-l acorde, evreu fiind!

urbos 27-02-2011 - 18:29

Dumnezeul lor e Satana.

Ereticul 27-02-2011 - 22:01

Chiar daca ar fi vorba de tata, tot ar primi cetatenie si azil (eventual) politic. Plus ca e o traditie a domniilor voastre sa acordati azil tuturor escrocilor care au dat „tunuri” economice prin alte tari, inclusiv in Romania, si sa refuzati extradarea lor catre tarile pagubite.

roman 27-02-2011 - 22:27

Mai boule,sa le zicem merci,sunt singurii care mai sunt la noi si au investit si ne mai da un loc de munca si o paine .
Cine dracu se mai uita la noi,nenorocitule,numai fiti atat de idioti si antisemiti!!!!!
Multumesc!

urbos 28-02-2011 - 00:51

Hai sictir sobolan imputit, neamu tau de starpituri si paraziti nu investesc in nimic, se ocupa de smenuri si furaciuni in Romania.
Si nu mai scrie ca esti roman ma animalule.

Ereticul 28-02-2011 - 01:08

@ „roman” (roman botezat cu briciul ar fi fost mai corect): Nu zau? Eu nu am loc de munca oferit de ovrei, si nici nu consider ca Romania ar avea nevoie de „privatizarile” sau „investitiile” oneroase ovreiesti.
Boi suntl cei care considera ca nu se descurca decat cu ajutor strain. Si daca sa fii sluga la straini in tarile lor mai e cum mai e, cea mai nenorocita situatie e sa fii sluga la straini in propria tara, si sa le mai si spui „saru` mana” pentru asta.

digital 27-02-2011 - 16:04

bai IP le amesteci de nici tu nu stii unde vrei sa ajungi.decat sa le amalgamezi in halul asta,mai bine te-ai axa pe o idee argumentata.
dar ma doare- pix de profesinalismul si deontologia ta!!spune ce-ti trece prin cap ca e bine!

sa trecem la expozeu:te intrebi tu ca un profi ce esti prin opinia lui Jean-Yves Moisseron(un cretin retardat) cum e cu revoltele din tarile *bogate*,si cum e posibil asa ceva,bai IP geaba e bogate daca banii nu ajung in PIB-boule care iti pui intrebari retarde!
apoi in aceeasi nota discursiva o arzi pe refrenul imbecilului francez cred (cum se putea altfel?!) ca e ceva cu imobilismul si imbatranirea,de parca asta e buturuga care face revolutii.super analiza!!!
apoi finalul!!APOTEOTIC!
sari ca greeru la noriega iar apoi brusc revii la procente de export petrol-libia-tari europene ,de parca daca-ti vinde petrol gadafi sau sulea gadafi are vreo relevanta!!
concluzia ne lasa pafff pe toti.
daca ai fost militar aruncaTE de pe bloc,esti varza prietene,nu mai pune mintile oamenilor in intersectii!!

pkly 27-02-2011 - 17:17

Citind articolul…nu am inteles alaturarea unui container metalic cu un ,,filfizon”francez ce ar fi urmat sa fie publicat la o editura politica din rromanika !

digital 27-02-2011 - 21:18

e grele ma ,cu batutii astia in cap!!!

digital 27-02-2011 - 21:23

p..a forum toti as la meci! dupa aia se-nghesuie ca boii de nu mai au loc!
kkt,trasni-v-ar!!!

Paul din Ohio 27-02-2011 - 23:42

Nu prea inteleg de ce sunt bagati si americanii in aceasta varza franco-italiano-germana.Gaddafi este responsabil pentru multe acte de terorism impotriva Americii si este un aliat al Rusiei KGBiste. Singurul motiv pe care il vad este ca America este (inca) un aliat al Europei IPOCRITE si pe cale de rusificare.

digital 28-02-2011 - 00:13

pt ca ala e varza la creeri!

Paul din Ohio 28-02-2011 - 00:25

Ma refeream la autorul acestui „articol”. De ce ii mentioneaza pe americani in titlu. Sunt sigur ca Libia nu este un furnizor semnificativ pentru America. Prin urmare, probabil ca varza este in mai multi creieri (inclusiv al autorului).

urbos 28-02-2011 - 00:54

Nimeni n-are ce cauta nechemat nici in Libia, nici in alta parte.

Paul din Ohio 28-02-2011 - 01:44

Nechemat DE CINE? De Gaddafi?

urbos 28-02-2011 - 03:14

E ceva ce n-ai priceput?

Comments are closed.

This website uses cookies to improve your experience. We'll assume you're ok with this, but you can opt-out if you wish. OK Mai mult