Acasa InternationalGeopolitica Plan de pace pentru Ucraina. Ce a discutat Putin cu Poroşenko

Plan de pace pentru Ucraina. Ce a discutat Putin cu Poroşenko

scris de A.H.
4 afisari

Preşedintele rus, Vladimir Putin, a discutat cu omologul său ucrainean, Petro Poroşenko, despre modalităţile de detensionare a situaţiei în Ucraina, anunţă Kremlinul, citat de AFP.

Putin cu Poroşenko

Poroşenko i-a prezentat lui Putin un plan de pace, dar s-a plâns de incursiunea unor tancuri

Preşedintele ucrainean, Petro Poroşenko, i-a prezentat, joi, preşedintelui rus, Vladimir Putin, un plan de pace pentru Estul prorus şi s-a plâns de o presupusă incursiune de tancuri în teritoriul ucrainean, relatează AFP.

„Preşedintele ucrainean i-a prezentat lui Vladimir Putin planul de soluţionare a situaţiei din sud-estul Ucrainei”, a declarat Dmitri Peskov, purtătorul de cuvânt al Preşedinţiei ruse.

Aceasta este prima conversaţie între cei doi preşedinţi anunţată oficial de Kremlin.

„Cei doi preşedinţi au discutat şi despre dezvoltarea relaţiilor bilaterale”, a adăugat oficialul rus.

Chiar dacă Preşedinţia ucraineană a anunţat că discuţia de joi a fost „lungă şi substanţială”, purtătorul de cuvânt al lui Poroşenko a subliniat că noul preşedinte al Ucrainei s-a plâns lui Putin de o presupusă incursiune a trei tancuri în teritoriul ucrainean.

„Poroşenko a calificat situaţia drept inacceptabilă”, a scris purtătorul de cuvânt al preşedintelui pe pagina sa de Facebook, făcând aluzie la informaţii potrivit cărora trei tancuri datând din perioada sovietică au intrat în teritoriul ucrainean dinspre Rusia, o acţiune dezminţită de Moscova.

Potrivit Kievului, cei doi lideri „au discutat măsuri pentru încetarea focului şi pentru ajungerea la o soluţie paşnică”.

Tensiunile persistă totuşi în estul Ucrainei, în special la Doneţk, unde o explozie – probabil un atentat – a vizat vehiculul unei lider al separatiştilor din oraş, Denis Puşilin, a anunţat pentru AFP o purtătoare de cuvânt a autorităţilor separatiste.

Puşilin „nu se afla în vehicul” în momentul producerii exploziei, au precizat autorităţile separatiste.

– Kievul controlează o sută de kilometri de frontieră

Jurnalişti ai AFP au auzit o explozie violentă, urmată de altele de intensităţi mai mici produse probabil de tiruri de artilerie, cu puţin timp înainte de ora locală 22.00 (22.00, ora României).

Înainte de discuţia dintre Putin şi Poroşenko, ministrul rus de Externe, Serghei Lavrov, a denunţat „absenţa oricăror progrese în eforturile de calmare a violenţelor” şi continuarea „operaţiunii represive” a Kievului.

Rusia ia în calcul să depună un proiect de rezoluţie pe această temă la Consiliul de Securitate ONU. Scopul Rusiei este ca Ucraina „să înceaptă să aplice foaia de drum” elaborată în mai de preşedintele OSCE, elveţianul Didier Burkhalter, potrivit lui Lavrov.

El a cerut, de asemenea, o anchetă urgentă asupra unor informaţii despre utilizarea de bombe incendiare de către forţele ucrainene.

La Kiev, ministrul ucrainean de Externe, Andrii Deşciţa, a apreciat că glonţul este în câmpul Rusiei.

„Trebuie ca Rusia să înceteze să-i susţină pe separatişti. Trebuie să înceteze să trimită blindate şi camioane cu combatanţi înarmaţi în regiunile din Est”, a declarat el în cursul unei conferinţe de presă.

După ce a denunţat incursiunea unor tancuri ruseşti, preşedintele ucrainean a afirmat că autorităţile de la Kiev au reuşit să preia controlul total asupra frontierei cu Rusia.

„Am convocat o reuniune de urgenţă, iar comandanţii militari au anunţat reluarea controlului pe cei 100 de kilometri de frontieră care se aflau sub controlul rebelilor”, a anunţat Preşedinţia ucraineană.

Un punct cheie al planului lui Poroşenko este crearea unor culoare umanitare cerute de Moscova pentru a li se permite civililor să părăsească zonele de conflict din estul ţării, unde violenţele s-au soldat cu 270 de morţi în două luni.

„Premierul” autoproclamat al „Republicii Populare Doneţk”, Aleksandr Borodai, s-a arătat sceptic, joi, în privinţa capacităţii Kievului de a crea culoare umanitare.

Luptele continuă în estul Ucrainei, în principal la Slaviansk, un bastion prorus din regiunea Doneţk unde locuitorii sunt nevoiţi să îndure lipsa apei potabile şi adeseori a electricităţii.

23 comentarii

CONGO 13-06-2014 - 11:21

„… crearea unor culoare umanitare cerute de Moscova … ”

IA TE UITA CE IDEE BUNA!

Sa faca domne niste culoare d-astea pana dincolo de Urali, pana drept in mijlocul Siberiei, caci Europa are scarba de invadatori.

UnUL 13-06-2014 - 11:31

Și respectivele culoare vor servi pentru intrarea tancurilor rusești.

Tache 13-06-2014 - 14:17

Dilema lui Poroşenko

Petro Poroşenko are de ales între două scenarii rele. Fie distruge total economia ucraineană şi perpetuează un război civil de amploare, fie va fi declarat ”trădător” de către decidenţii de la Washington care îi vor reduce drastic şansele de supravieţuire politică pe termen lung.

Principalul rezultat al negocierilor care au avut loc în Normandia cu ocazia sărbătoririi aniversării debarcării aliaţilor în Franţa constă în faptul că schisma dintre ”locomotivele UE” şi Washington a devenit foarte vizibilă şi a început să producă efecte palpabile în politica europeană. Vorbind pe şleau, se poate spune că Angela Merkel şi Francois Hollande ”i-au dat ţeapă” Departamentului de Stat. Cancelarul german şi preşedintele francez au organizat o întâlnire neprogramată cu ”preşedintele” Ucrainei, deşi înainte de eveniment au dat asigurări oficiale că o asemenea întâlnire oficială nu va avea loc. Contrar promisiunilor, Angela Merkel l-a tras de mânecă pe Poroşenko şi practic l-a forţat la masa tratativelor, iar ulterior a organizat o nouă rundă de negocieri chiar în coridorul palatului în care aveau loc evenimentele festive. Faptul că negocierile au fost organizate ostentativ în formatul: Germania (Franţa) plus Rusia versus Ucraina, America fiind exclusă, nu este o întâmplare, ci o expresie clară a voinţei politice germano-franceze. Aceste evenimente nu sunt altceva decât o continuare logică a răbufnirii anti-americane care s-a manifestat atât în scandalul legat de navele Mistral cât şi în cadrul scandalului interceptărilor Angelei Merkel.

În baza răspunsurilor date de Vladimir Putin în cadrul conferinţei de presă este uşor de reconstruit esenţa dialogului pe care preşedintele rus l-a avut cu liderul juntei de la Kiev. Poroşenko a fost pus în faţa unei alegeri dificile. Pe de o parte, Putin i-a promis în clar text că se vor întâmpla următoarele: accesul mărfurilor ucrainene pe piaţa Federaţiei Ruse va fi de facto blocat, ceea ce va dinamita economia ucraineană, iar trimiterea acasă a 5-6 milioane de ucraineni care lucrează în Rusia va genera nu numai o scădere drastică a veniturilor, dar şi o explozie socială de proporţii. Pe de altă parte, în cazul în care Poroşenko îşi va respecta angajamentele aparent asumate în privinţa rezolvării conflictului ucrainean pe cale paşnică, va exista posibilitatea obţinerii unor reduceri substanţiale la preţul gazului. În acelaşi timp, dacă liderul juntei încearcă o rezolvare paşnică a conflictului, el are toate şansele să fie destituit sau lichidat de Washington. Din declaraţiile oficiale rezultă că un acord de încetare a focului trebuie obţinut până la sfârşitul săptămânii curente. Dacă acest lucru nu se va întâmpla, atunci războiul civil va intra în fază ireversibilă. Junta de la Kiev, rămasă fără bani şi fără susţinere europeană, va fi strangulată din punct de vedere economic şi se va confrunta cu forţele crescânde ale insurgenţilor de la Lugansk şi Doneţk care deja au experienţa şi ”sculele” necesare pentru minimizarea avantajelor pe care le avea până acum armata regulată. În următoarele săptămâni federaliştii vor începe să utilizeze unităţi de artilerie şi deja au la dispoziţie câteva tancuri. Procesul de transformare a unităţilor de gherilă a federaliştilor într-o armată adevărata este aproape de finalizare. În acelaşi timp, a devenit explicabilă strategia Rusiei în negocierile ce vizează preţul la gaz: Moscova este gata să ofere cedări, dar insistă ca junta să plătească cele 2 miliarde de dolari pe care le datorează, deoarece această sumă este egală cu lichidităţile bugetului de stat. Acum Germania şi Rusia fac presiuni în ”problema gazului” pentru a lăsa junta fără banii necesari continuării războiului.

Săptămâna viitoare va fi decisivă pentru soarta conflictului din Ucraina.

Valentin Mândrăşescu

UnUL 13-06-2014 - 14:19

Alt comentariu idiot li ticălos al lui Ivanov-„Mândrășescu”!!

UnUL 13-06-2014 - 14:28

„și”

Tache 13-06-2014 - 14:36

Nu poti scrie 9 cuvinte fara sa gresesti ? Esti emotionat ?

UnUL 13-06-2014 - 22:25

Când citesc aberațiile lui Mândrășescu mă cuprinde o nestăvilită emoție.

- - प्रिंस Parpanghel Carpathian LORD 13-06-2014 - 22:30

Soyez bien vennu /revennu , cher amis de
autrefois !
Ne-ai lipsit , !SINCER !
Cu cine PLM , sa ne mai
DESTINDEM !
Kumm-fu la KONCERT ?
Marsul lui Radetzki ?
Marsch lui …BASESCU ?!?

UnUL 13-06-2014 - 22:51

Soyez LE bienvenu (sau revenu – cu un singur N), cher ami (singular, fără s!) d’autrefois (cu apostrof!)!
Nu; marșul în chestiune e al lui Johann Strauss – care nu are nicio legătură cu Richard, puțin prea modern pentru gustul meu. Dar a fost totuși frumos.
Uite, apropo de program, îți trimit link-ul – că tot îți plac ție linkurile!
http://www.clujlife.com/2014/06/11/concert-aniversar-richard-strauss/

- - प्रिंस Parpanghel Carpathian LORD 13-06-2014 - 23:02

Nu ai voie ! La LINKURI ! Nu ai VOIE !
Dar oricum , i-ti multumesc!
IO ca tzagan cu …manelele/mamelele !
Alde //Gutza, –Ca basescu ..nu ne minthe !
Adrian copchilu -minune !
Casa de filme BERCEA MONDIALU cu subtitrarea la …Nu spui cine !
Din CLAN !

salut 13-06-2014 - 16:12

Am impresia ca ceea ce se intampla zilele astea in Irak le-a deschis ochii (unor) nazisti de la Kiev. Cam asta-i „pacea americana” (pregatirea unui razboi civil generalizat), cam atat costa pacea americana (2000 de miliarde de dolari pe apa sambetei), cam atat dureaza perioada de acalmie: 10 ani.

Daca numai o fractie din banii astia se bagau in dezvoltare, zone precum Africa aratau ca Singapore (exagerez putin, pentru imagine!)

hahahaha, am zis Africa? O sa fie viitoarea mare surpriza pentru marii analisti geostrategici; China literalmente cumpara Africa, da’ tampitii sunt inca convinsi ca Putin vrea sa atace Iuropa. Si da-i si lupta !

UnUL 13-06-2014 - 22:29

Să înțeleg din cele spuse de tine că „naziștii de la Kiev” au început să se teamă de un atac al islamiștilor fundamentaliști? 🙂
Ești nițeluș cam confuz.

salut 13-06-2014 - 23:01

Pentru tine, mai secatura, sunt chiar total criptic, nu „nitel confuz”. Nu esti clujean? De ce ti-ai imagina ca pricepi mai repede de 10 ani ceea ce un om normal pricepe in zece minute? Doar pentru ca te-au pus la tren acu’ vreo 10 ani si ai nimerit Bucurestiul?

pathfinder 13-06-2014 - 23:09

Ce faci mai salutule?
„Razboi civil” american in Ucraina?
Au luat americanii Crimeea baaaa idiotule!
Si dupa aia au incercat si alte smecherii, rumegatoareo…

Grecia a fost data gata de Euro!
Iarba…

salut 13-06-2014 - 23:19

Tu esti mai prost ca tac-to, rujatule. Vira, secatura.

pathfinder 13-06-2014 - 23:26

Iar n-ai spus nimic socialistule.

salut 13-06-2014 - 23:28

Sigur. Tie nu, rahatule!

pathfinder 13-06-2014 - 23:58

Nu ma, tu vorbest singur.

UnUL 13-06-2014 - 23:30

Nu ești criptic, Salaud, pentru așa ceva e nevoie de un dram de inteligență. Ești doar confuz, haotic, ilogic, incoerent, aberant, etc.

salut 13-06-2014 - 23:49

Deci criptic.
Hai, fuguța la dodo. Sa nu tragi parturi, ca asfixiezi baba!

pathfinder 13-06-2014 - 23:59

A terminat benzina „kkatul”.
Acuma scuipa.

pathfinder 14-06-2014 - 00:01

Si se spune dildo.
Prietenul tau, idiotule!
Stiu ca tu ai prescurtari pentru toate…

UnUL 14-06-2014 - 07:35

Salaud, e clar: din 2 una : ori eșți surd, ori ești prost (probabil ambele).

Comments are closed.

This website uses cookies to improve your experience. We'll assume you're ok with this, but you can opt-out if you wish. OK Mai mult