Acasa InternationalGeopolitica Polonia va cheltui peste 96 de miliarde de euro pe arme pentru a contracara amenințarea rusă

Polonia va cheltui peste 96 de miliarde de euro pe arme pentru a contracara amenințarea rusă

scris de Misu Andrei
67 Afisari

Polonia a început cea mai mare acțiune de a-și înzestra armata cu mijloace noi de luptă din ultimele cinci decenii, relatează The Telegraph. 

Se pare că darurile de Crăciun au sosit mult mai devreme pentru căpitanul Marek Adamiak și forțele poloneze din Regimentul 11 Artilerie. Aflați nu departe de granița cu Rusia, unitatea sa a fost obligată să se descurce cu echipamentul perimat.

La jumătatea lunii decembrie, Varșovia a intrat în posesia a 24 de obuziere autopropulsate de fabricație sud-coreeană K9 care pot lovi ținte situate la 55 de kilometri distanță, lucru care acordă regimentului noi capacități de nimicire a adversarului.

Ca ofițer de artilerie, sunt entuziasmat de noul echipament”, a declarat Adamiak. „Putem să manevrăm mai bine, să tragem de oriunde. Nu există niciun loc de unde nu putem trage. Aveam o mulțime de sisteme vechi de artilerie, dar acum avem arme foarte noi”.

Obuzierele, care în prezent se află în grija regimentului, reprezintă doar începutul programului de înzestrare a armatei cu mijloace noi de luptă.

Guvernul polonez este hotărât să-și înarmeze militarii cât mai repede cu putință, ținând cont de faptul că în Ucraina se desfășoară un război de mai bine de un an.

În acest an, Varșovia va cheltui 4% din Produsul Intern Brut (PIB) pentru apărare, procent de două ori mai mare decât cel solicitat de NATO. Astfel, Polonia va deveni cel mai mare cheltuitor pe cap de locuitor în domeniul apărării din cadrul Alianței Nord-Atlantice.

Asaltul criminal lansat de Federația Rusă împotriva Ucrainei și natura imprevizibilă a lui Putin fac să fie necesară grăbirea modernizării echipamentului încă și mai mult”, a declarat pentruDefence24 ministrul polonez al Apărării Mariusz Blaszczak.

La început, Varșovia va achiziționa 1.000 de tancuri K2 din Coreea de Sud și 250 din cele mai actuale tancuri Abrams M1A2 din Statele Unite. Astfel, Polonia va fi statul european cu cele mai multe tancuri, depășind Marea Britanie, care dispune de 227.

„O revoluție, nu o evoluție”

În aceeași ordine de idei, vor fi cumpărate 600 de sisteme K9, 18 lansatoare de rachete HIMARS și 288 de sisteme K239 Chunmoo din Coreea de Sud.

Militarii polonezi se vor deplasa pe front cu peste 1.000 de vehicule blindate Borsuk produse în Polonia, în vreme ce vor fi apărați de 96 de elicoptere Apache AH-64E achiziționate din Statele Unite și 48 de avioane de luptă FA-50 cumpărate din Coreea de Sud.

Ne schimbăm echipamentul foarte, foarte repede”, a declarat Adamiak. „Este de fapt o revoluție, nu o evoluție”.

Mai mult decât atât, armata Poloniei are de gând să-și crească numărul de militari până la 300.000. De asemenea, există conversații despre construirea unei „fabrici masive de armament” împreună cu Marea Britanie pentru a ajuta cu fabricarea și repararea armelor menite războiului din Ucraina.

Varșovia va cheltui mulți bani pentru acest echipament. În pofida problemelor economice determinate de războiul din Ucraina, Produsul Intern Brut al Poloniei ar urma să crească în acest an.

Până în anul 2035, Polonia va cheltui peste 96 de miliarde de euro pe arme. Bugetul din acest an pentru apărere este de peste 20 de miliarde de euro. Ziarul Dziennik Gazeta Prawna a apreciat că suma reală care va fi cheltuită va fi de până la 27 de miliarde de euro în momentul în care sunt incluse și fondurile extrabugetare.

This website uses cookies to improve your experience. We'll assume you're ok with this, but you can opt-out if you wish. OK Mai mult