Acasa InternationalGeopolitica Principalele puncte de dispută în conflictul israelo-palestinian

Principalele puncte de dispută în conflictul israelo-palestinian

scris de Ziua Veche
256 Afisari

Conflictul israelo-palestinian, care, începând de luni, face obiectul primelor negocieri de pace directe din ultimii trei ani, nu s-a apropiat de o soluţionare în peste două decenii de discuţii, care au contribuit totuşi la identificarea principalelor probleme.

1) CREAREA UNUI STAT PALESTINIAN

Palestinienii vor să proclame un stat suveran pe toate teritoriile palestiniene ocupate de Israel începând din iunie 1967: Ierusalimul de Est, Cisiordania şi Fâşia Gaza.

Israelul cere demilitarizarea acestui eventual stat, menţinerea propriei prezenţe militare pe o parte din teritoriul acestuia, în Valea Iordanului, controlarea spaţiului aerian şi a frontierelor externe.

2) TRASAREA FRONTIERELOR STATULUI PALESTINIAN

Palestinienii cer retragerea Israelului de pe toate teritoriile ocupate din 1967, dar sunt dispuşi să accepte mici modificări ale frontierelor, pe baza unor schimburi teritoriale.

Israelul exclude categoric revenirea la frontierele dinainte de 1967, dar este pregătit să se retragă din Cisiordania.

3) STATUTUL IERUSALIMULUI

Israelul consideră oraşul Ierusalim, inclusiv partea de est, ca fiind capitala sa „indivizibilă şi eternă”.

Palestinienii cer ca Ierusalimul de Est – anexat de Israel într-o manevră nerecunoscută de comunitatea internaţională – să devină capitala viitorului stat. În Ierusalimul de Est trăiesc 280.000 de palestinieni şi peste 200.000 de israelieni.

Israelul insistă în special pentru menţinerea controlului asupra „Bazinului Sfânt”, care include oraşul vechi, unde se află numeroase obiective religioase iudaice, creştine şi mahomedane.

4) SITUAŢIA REFUGIAŢILOR

Există peste cinci milioane de refugiaţi palestinieni înregistraţi oficial, majoritatea fiind urmaşi ai celor aproximativ 760.000 de palestinieni care au fost evacuaţi după crearea statului Israel, în 1948.

Palestinienii vor ca Israelul să recunoască dreptul refugiaţilor de a reveni în statul evreu, conform Rezoluţiei 194 a Adunării Generale ONU.

5) CONTROLUL RESURSELOR DE APĂ

Palestinienii cer împărţirea în mod echitabil a izvoarelor freatice din Cisiordania, controlate în prezent de Israel.

15 comentarii

CONGO 29-07-2013 - 19:58

Principalele de dispută sunt:

1. Pamantul evreilor promis si dat lor de Dumnezeu este ocupat in mare majoritate de beduini egipteni si vagabonzi mahgrebieni;

2. Ierusalimul, orasul sfant al evreilor dar si al civilizatiei moderne este impanzit cu lacasuri musulmane straine locului si obiceiurilor si civilizatiei

3. Arabi si beduini egipteni si vagabonzi mahgrebieni;au case chiar in Ierusalim, care este o insulta finala istoriei si civilizatiei

urbos 29-07-2013 - 22:42

Vezi ca apare lindic zis valverde sa te certe pentru ca vorbesti de sfinti si dumnezei.Stai sa vezi ce-ti face. Acusica, stai asa…

CONGO 29-07-2013 - 23:38

Ce mai tura-vura: Negocierile trebuie sa aranjeze transfrerul rapid al tuturor „palestinienilor” de pe o raza de 100km in jurul Ierusalimului inapin in Egipt si Libia si Tunisia, de unde au venit.

urbos 29-07-2013 - 23:54

Cred ca valverde s-a pocait. Acuma precis bate cruci si face matanii. In cocinagoga, desigur.

salut 29-07-2013 - 20:08

Care-i scopul articolului? Noutati nu aduce; nimic semnificativ nu s-a intamplat in domeniu in ultimul timp; pe langa Romania sau in relatie cu vreun interes al Romaniei, iar nu e; informativ nu e, analiza nu e….?????

…deci, ce e? si de ce e?

Ereticul 29-07-2013 - 21:34

Eu cred ca reprezinta o informatie utila, pentru ca – daca astea sunt intradevar punctele de disputa – se observa clar cat de rezonabili sunt palestinienii. Se aplica si principiul „Audiatur et altera pars” – marea majoritate a articolelor din presa prezentand numai punctul de vedere al ovreilor.

Grigore 29-07-2013 - 22:19

e ca si cum ai retroceda Transilvania s Banatul Ungariei……

Ereticul 29-07-2013 - 22:37

Nici pomeneala. Comparatia este complet gresita.

haril 29-07-2013 - 23:12

Ereticule,ar foi suficient pentru noiu,daca ne-ai informa cine a fost regele,care a construit orasul Jerusalem,al carui popor era acest rege,cenatie avea,la nastere Iisus Christos si pe ce teritoriu a fost construita marea moschee in Jerusakem si in ce an a aparut moscheea,cu pricina? Te voi ajuta fara sa trebuiasca sa ma recompensezi,pentru aceasta informatie.Numele regelui era DAVID si nu cred ca era contemporan cu profetul MOHAMED.,

salut 29-07-2013 - 23:20

Vorbim de ala care „a iesit la lupta dreapta” si i-a dat cu pietroiul in cap adversarului cand asta nu era atent?

Ereticul 30-07-2013 - 00:20

@ haril: acum 2000 de ani Imperiul Roman se intindea pana in UK. Ce credeti, pot italienii, urmasii imperiului roman, sa revendice Londra in baza principiului enuntat de dvs.?

urbos 29-07-2013 - 22:43

Grigore draga, duhoarea ta de ji dan e inconfundabila.

haril 29-07-2013 - 23:22

Urbos,daca ti-ai scoate la vedere fruntea,as putea afla nemijlocit,ce ti-au scris in frunte parintii dumitale,in ce limba sau cu ce amprente digitale.Sunt convins ca limba ebraica nu a fost folosita acestui scop.Deocamdata,pana la proba contrarie,apartenenta la poporul multimilenar evreu nu se gaseste in lista popoarelor lipsite de vechime si de cultura a umanitatii.

urbos 29-07-2013 - 23:26

Cu umanitatea aveti cea mai mica legatura. Cat despre milenar, sint bacterii mai vechi.
In rest, voi n-aveti istorie. Biblia nu e carte de istorie si va chinuiti degeaba cu falsul asta.

CONGO 29-07-2013 - 23:41

Dar, evreii ar trebui sa permita deszmembrarea tutorul monumentelor instalate illegal prin Ierusalim, moaste de cuci care I-au cantat lui Alah si tot felul de alte cacareze, si sa le transporte pe banii UNESCO la Mecca sau unde vor ei, po sa fie si in mijlocul Marii Rosii.

Comments are closed.

This website uses cookies to improve your experience. We'll assume you're ok with this, but you can opt-out if you wish. OK Mai mult