Acasa InternationalGeopolitica Prioritățile Uniunii Europene pentru următorul deceniu

Prioritățile Uniunii Europene pentru următorul deceniu

scris de B.C.R
15 afisari

Liderii celor 27 de state membre ale UE (fără Marea Britanie), reuniți sâmbătă la Roma pentru a aniversa 60 de ani de la crearea blocului comunitar, au convenit ca în următorul deceniu să ia măsuri pentru a răspunde preocupărilor cetățenilor europeni, mai ales în ceea ce privește securitatea și dimensiunea socială, relatează agenția EFE.

‘În următorii zece ani, dorim o Uniune mai sigură și mai protejată, prosperă, competitivă, sustenabilă și responsabilă social, care va avea voința și capacitatea de a juca un rol fundamental în lume și să modeleze globalizarea’, se menționează în ‘Declarația de la Roma‘, semnată de cei 27 de șefi de stat sau de guvern.

În ceea ce privește securitatea, problemă care a căpătat un interes special în contextul afluxului de migranți și terorismului, în text se face referire la o Uniune Europeană ‘în care toți cetățenii să se simtă în siguranță și să poată circula liber’ și în care ‘frontierele externe sunt protejate, cu o politică migratorie eficientă, responsabilă și sustenabilă, care să respecte normele internaționale, o Europă decisă să lupte împotriva terorismului și delincvenței organizate’.

Pe de altă parte, în declarație se insistă pe necesitatea unei ‘Europe sociale‘, care să se bazeze pe o creștere sustenabilă, precum și pe coeziunea, convergența și integritatea pieței interne. De asemenea, liderii europeni au stabilit că UE trebuie să țină cont de ‘diversitatea sistemelor naționale și de rolul fundamental al interlocutorilor sociali’.

Premierul maltez, Joseph Muscat, a cărui țară asigură președinția semestrială a Consiliului UE, a subliniat că unul din marile progrese ale declarației semnate sâmbătă este ‘acordul general că există o dimensiune socială’ în UE care va fi avută în vedere în continuare cu ‘respectarea deplină a identităților naționale’.

În textul declarației se mai face referire la capitolul economic și la stimularea investițiilor pentru a încuraja creșterea economică, precum și la desăvârșirea Uniunii Economice și Monetare, amintindu-se de asemenea și obiective precum diminuarea inegalității sociale, combaterea șomajului, a sărăciei și excluderii sociale.

Textul Declarației de la Roma este „pozitiv” și „echilibrat”, în acord cu poziția promovată de România privind viitorul Europei, a declarat președintele Klaus Iohannis, sâmbătă, la Roma.

Textul Declarației de la Roma este „pozitiv” și „echilibrat”, în acord cu poziția promovată de România privind viitorul Europei, a declarat președintele Klaus Iohannis, sâmbătă, la Roma.

„Textul Declarației este pozitiv și echilibrat, în acord cu poziția promovată de România cu privire la viitorul Europei. Au fost preluate preocupările exprimate de România în cadrul negocierilor privind cooperarea consolidată. De asemenea, a fost inclusă și o referire suplimentară la coeziune în ceea ce privește o Europă prosperă și sustenabilă”, a spus șeful statului.

El a subliniat că menționarea, în textul final al Declarației de la Roma, a conceptului de cooperare consolidată este făcută strict în limitele prevederilor actualului Tratat al Uniunii, obiectivul fiind ca toate statele să acționeze împreună.

„În plus, textul Declarației menționează că ușa rămâne deschisă pentru statele membre care doresc să se alăture mai târziu acestor forme de cooperare consolidată. Cu siguranță, nu dorim pași înapoi de la ceea ce am realizat până acum. Este important ca Uniunea să evolueze permanent în sensul consolidării acelor politici care asigură fundamentul și eficiența Uniunii, mă refer aici la piața internă, cu cele patru libertăți fundamentale, la politica de coeziune, la politica de extindere și la politica de vecinătate”, a declarat șeful statului.

În opinia sa, o funcționare mai eficientă a instituțiilor europene este condiționată de mecanisme mai transparente și proceduri mai suple care să devină cât mai curând o realitate pentru oameni.

„Pentru România e important să își mențină cu realism și consecvență prioritățile de agendă și să se implice activ în continuarea și consolidarea acelor politici care pot contribui semnificativ la reducerea decalajelor existente în cadrul UE. La începutul anului 2019, România va exercita pentru prima dată președinția Consiliului UE pentru o perioadă de șase luni, ceea ce reprezintă fără îndoială o oportunitate. România își va stabili prioritățile pentru acea perioadă în care vom avea pentru prima dată ocazia de a promova interesul european prin medierea unor poziții comune, consensuale, între statele membre, dar și de a demonstra viziunea noastră, viziunea proprie a României în identificarea unor soluții de compromis capabile să avanseze proiectul european”, a spus Iohannis.

El a adăugat că summitul aniversar de sâmbătă, care a marcat 60 de ani de la semnarea Tratatelor de la Roma, are nu doar semnificația unei celebrări a istoriei proiectului european, ci și a unui moment de bilanț al celor șase decenii de integrare.

„Avem toate motivele să fim mândri de ce am realizat până acum, dar, în același timp, este necesar să reînnoim angajamentul de a continua dezvoltarea proiectului nostru unic, pentru că de el depinde asigurarea păcii, a securității și a prosperității tuturor cetățenilor europeni. Cu ocazia acestui summit aniversar, am adoptat Declarația de la Roma, un document politic menit să definească o viziune comună asupra direcției de continuare a proiectului european pentru următoarea decadă și să contribuie la recâștigarea încrederii cetățenilor în propriul proiect, proiectul european”, a punctat șeful statului.

El a subliniat importanța faptului că viziunea fondatorilor proiectului european de a crea o uniune din ce în ce mai strânsă între popoarele continentului rămâne de actualitate și se regăsește și în Declarația adoptată sâmbătă.

„Menținerea unității celor 27 de state membre este și trebuie să rămână deviza noastră în continuare”, a adăugat Iohannis.

This website uses cookies to improve your experience. We'll assume you're ok with this, but you can opt-out if you wish. OK Mai mult