Acasa InternationalGeopolitica Putin anunţă că ”susţine armistiţiul, cu câteva rezerve”. Reacţia lui Donald Trump

Putin anunţă că ”susţine armistiţiul, cu câteva rezerve”. Reacţia lui Donald Trump

scris de Șt. C
169 Afisari

Preşedintele rus Vladimir Putin anunţă joi, într-o conferinţă de presă comună cu omologul său belarus Aleksandr Lukaşenko, că ”susţine armistiţiul” pe o perioadă de 30 de zile propus de către Statele Unite în Războiul din Ucraina, dar ”cu câteva rezerve”, privind prezenţa trupelor ucrainene în regiunea rusă Kursk, relatează AFP.

”Suntem de acord cu propunerea de a opri luptele”, declară preşedintele rus.

 

”Însă pornim de la principiul că o oprire a luptelor trebuie să conducă la o pace durabilă şi trebuie să suprime, de asemenea, lucrurle care s-au aflatiniţial la originea conflictului”, avertizează Vladimir Putin.

 

”Întâlnirea între Statele Unite şi Ucraina în Arabia Saudită aduce, din punctul de vedere al unora, cu o decizie luată de Ucraina sub presiunea americanilor. În realitate, cred că Ucraina a trebuit să se roage de americani”, declară el.

”Propunerea (…) este foarte sensibilă, dar în privinţa detaliilor va trebui să discutăm cu partenerii noştri americani, poate că va trebui să-l sun pe domnul Trump pentru a discuta”, declară liderul de la Kremlin.

”Noi susţinem, în principiu, un proces paşnic”, adoaugă el.

Vladimir Putin i-a ”mulţumit”, în această conferinţă de presă comună cu omologul său belarus Alekandr Lukaşenko, ”preşedintelui Statelor Unite pentru atenţia acordată acestui conflict”.

”O oprire a luptelor trebuie să conducă la o pace durabilă”, a subliniat el, evocând propunerea unui armistiţiu temporar, pe o perioadă de 30 de zile, prezentată de către Washington în urma unor negocieri cu Kievul la Jeddah, în Arabia Saudită.

”Ţinând cont de aceste evoluţii, vom continua negocierile (…) pentru a satisface cele două părţi”, a anunţat el.

Vladimir Putin subliniază că ”viitoarele etape” către un armistiţiu şi pace în Ucraina depind de succesul armatei sale în regiunea Kursk, care înaintează în prezent rapid cu scopul de a disloca trupele ucrainene.

”În funcţie de evoluţia situaţiei pe teren, ne vom pune de acord asupra viitoarelor etape pentru a pune capăt conflictului şi a ajunge la un acord acceptabil pentru toţi”, declară el înaceastă cpnfrinţă de presă, la Kremlin.

”Potrivit informaţiilor noastre, mâine (vineri), Sudja va fi a noastră”, a anunţat el.

”Le mulţumesc combatanţilor noştri care au atins acest obiectiv. Sunt convins că toate obiectivele noastre (…) în regiunea Kursk vor fi atinse în curând”, a declarat Vladimir Putin.

Armata rusă continuă să înainteze în Ucraina, anunţă liderul de la Kremlin.

”Trupele ruse înaintează practic în toate sectoarele liniei de contact”, a declarat Vladimir Putin în această conferinţă de presă transmisă în direct de către televiziunea rusă.

Vladimir Putin face aceste delcaraţii la o zi după ce a efectuat o vizită în regiunea Kursk, ocupată în parte de către trupe ucrainene în august 2024.

A fost pentru prima oară când Vladimir Putin s-a dus în acest teritoriu rus de la ofensiva-fulger a Kievului.

El a ordonat armatei ruse, în această vizită ”să elibereze complet (…) într-un viitor apropiat şi în cel mai scurt timp” această regiune în care Mocova a revendicat înaintări importante în ultimele zile.

”Obiectivele contratacului vor fi îndeplinite. Suntem pe cale să recuperăm toate localităţile din jurul Sudja”, s-a felicitat joi preşedintele rus.

Cu doar câteva ore mai înainte, Kremlinul anunţa recucerirea acestui oraş, principala cucerire ucraineană în Kursk.

Kievul a lansat o ofensivă în această regiune la începutul lui august, cu speranţa să folosească teritoriul cucerit ca monedă de schimb în eventuale negocieri de pace, însă forţele ruse au câştigat teren în această localitate.

Preşedintele american Donald Trump avertizează joi Rusia că ”ar fi foarte dezamăgitor” să respingă propunerea unui armistiţiu pe o perioadă de 30 de zile în Războiul din Ucraina şi apreciază că omologul său rus Vladimir Putin a făcut o declaraţie ”foarte promiţătoare”, dar care ”nu este completă”, relatează AFP.

Locatarul Casei Albe îl primeşte joi pe secretarul general al NATO Mark Rutte.

El a subliniat că ”nu crede că Rusia va ataca aliaţii Statelor Unite”, în contextul în care pe masă se află propunerea americană a unui armistiţiu în Ucraina.

Preşedintele rus Vladimir Putin a anunţat joi, anterior, că susţine ”întru totul” ideea unui armistiţiu de 30 de zile în Ucraina, dar a evocat ”câteva rezerve” cu privire la situaţia din regiunea rusă Kursk.

 

”Suntem de acord cu propunerea de oprire a luptelor”, a anunţat într-o conferinţăă de presă comună cu omologul său belarus Aleksandr Lukaşenko, la Kremlin, Vladimir Putin.

”Însă noi pornim de la principiul unei opriri a luptelor care să conducă la o pace durabilă şi care trebuie să suprime, de asemenea, lucrurile care s-au aflat iniţial la originea conflictului”, a avertizat el.

Moscova a revendicat în ultimele zile înaintări în regiunea rusă Kursk, în care Kievul a lansat o ofensivă în august 2024.

Ucraina a ordonat joi noi evacuări în acest sector.

Liderul de la Kremlin a vizitat miercuri, în ţinută militară, forţe ruse în regiunea rusă Kursk, împreună cu şeful Statului Major Veleri Gheraimov.

Generalul l-a asigurat pe Putin că trupele Kremlinului au recucerit ”peste 86%” dintre zonele cucerite de către ucraineni în Kursk.

Vladimir Putin efectuat miercuri prima sa vizită în acest sector de la ofensiva-fulger ucraineană din august. El a ordonat armatei ruse ”să eliberze complet (…) într-un viitor apropiat şi în cel mai scurt timp” această regiune rusă.

This website uses cookies to improve your experience. We'll assume you're ok with this, but you can opt-out if you wish. OK Mai mult