Acasa InternationalGeopolitica Putin anunță un acord privind ajutorul umanitar pentru Ucraina

Putin anunță un acord privind ajutorul umanitar pentru Ucraina

scris de C.S.
0 afisari

Președintele rus Vladimir Putin susține că a încheiat cu Petro Poroșenko un acord privind ajutorul umanitar pentru Ucraina, precizând despre omologul său ucrainean Petro Poroșenko că este un „partener” cu care „se poate dialoga”.

Se împacă Putin și Poroșenko?

Se împacă Putin și Poroșenko?

Întâlnirea dintre cei doi șefi de stat de marți, de la Minsk, a fost „foarte bună, este impresia mea, foarte sinceră”, a declarat Putin în interviul înregistrat vineri și care va fi difuzat duminică integral de primul canal al televiziunii publice ruse.

Petro Poroșenko „este după părerea mea genul de partener cu care se poate dialoga”, a dat asigurări Putin în extrasele difuzate vineri seară.

El a precizat că a acceptat o propunere a lui Poroșenko ca Rusia, care a trimis săptămâna trecută un convoi umanitar rutier în estul Ucrainei, să livreze ajutorul umanitar în regiune cu trenul.

„Am decis că vom pune în aplicare un plan sugerat de președintele Poroșenko pentru a furniza ajutor (…) persoanelor care au nevoie de el la Lugansk și Donețk”, a afirmat Putin.

Lugansk și Donețk sunt principalele două bastioane ale insurgenților rusofoni din estul Ucrainei, care nu recunosc autoritățile de la Kiev după înlăturarea de la putere a președintelui Viktor Ianukovici în februarie.

„Vom livra provizii și alte bunuri de care populația are nevoie pe calea ferată. A fost sugestia lui, am fost de acord cu asta”, a adăugat liderul de la Kremlin.

În extrasele difuzate vineri, el nu a furnizat detalii privind itinerariul pe care ar urma să fie transportat ajutorul umanitar.

Declarațiile pozitive ale lui Putin despre omologul său ucrainean au loc în contextul în care Poroșenko a acuzat joi Rusia că a trimis trupe să invadeze Ucraina, afirmații susținute de NATO și de principalele puteri occidentale. Moscova dezminte orice prezență a forțelor sale armate pe teritoriul ucrainean, notează AFP.

This website uses cookies to improve your experience. We'll assume you're ok with this, but you can opt-out if you wish. OK Mai mult