Acasa InternationalGeopolitica Putin îşi începe oficial al patrulea mandat de preşedinte

Putin îşi începe oficial al patrulea mandat de preşedinte

scris de D.P.
14 afisari

UPDATE – Vladimir Putin a fost învestit luni pentru a patra oară în funcţia de preşedinte al Rusiei, după ce a câştigat alegerile prezidenţiale din luna martie cu peste 75% din voturi, informează site-ul postului BBC.

Putin a afirmat că serviciul în slujba statului rus reprezintă cel mai important lucru pentru el şi că va continua să pună accent pe securitatea şi apărarea Rusiei.

 Ceremonia de învestire a lui Putin a avut loc în Sala Andreyevsky din Palatul Kremlin. Putin a jurat să apere drepturile, libertăţile şi suveranitatea Rusiei.

”Datoria mea şi scopul vieţii mele e să fac tot ce îmi stă în putinţă pentru Rusia, pentru prezentul său şi pentru viitorul său”, a declarat Putin în discursul de inaugurare.

 ”Securitatea şi capacitatea de apărare a Rusiei sunt garantate. Vom continua să punem accent pe această latură”, a subliniat liderul de la Kremlin.

”Rusia este un participant puternic, activ şi influent în afacerile globale”, a precizat Putin adăugând că Moscova îşi doreşte ca relaţiile interstatale să se bazeze pe echitate şi pe respect reciproc, în aşa fel încât să fie asigurată pacea şi stabilitatea în lume.

Vladimir Putin a dominat scena politică din Rusia din ultimii 18 ani, fie că a ocupat funcţia de preşedinte sau pe cea de prim-ministru, fiind comparat de către oponenţii săi cu vechii ţari ai Rusiei.

Fost ofiţer KGB şi fost director al FSB, Putin a ajuns preşedinte al Rusiei după atacurile teroriste din 1999 din Moscova. În acest fel, foşti ofiţeri ai serviciilor de securitate ruse au preluat controlul politic şi au distrus perspectivele democraţiei reprezentative.

În cadrul campaniei electorale, Putin a promis că va înjumătăţi numărul cetăţenilor care trăiesc în sărăcie, acum de 20 de milioane, şi că va majora cu 50% PIB-ul per capita până la mijlocul următorului deceniu. De asemenea, Putin a promis creşteri salariale şi consolidarea poziţiei internaţionale a Rusiei.

Vladimir Putin urmează să transmită Dumei de Stat, Camera inferioară a Parlamentului rus, o propunere pentru postul de prim-ministru imediat după ceremonia de învestitură pentru un nou mandat.

În cursul weekend-ului trecut, peste 1.600 de persoane au fost reţinute, în mai multe oraşe din Rusia, în timpul protestelor faţă de politicile preşedintelui Vladimir Putin. Protestele s-au desfăşurat sub sloganul „Putin nu este ţarul nostru!”.

Vladimir Putin va fi învestit luni în funcţie pentru al patrulea mandat de preşedinte al Rusiei, după ce a câştigat alegerile din martie, scrie BBC.

Ceremonia de învestire de la Kremlin va fi, cel mai probabil, mai puţin fastuoasă ca în 2012,  iar Putin este aşteptat să se întâlnească doar cu voluntari care au participat în campania sa, scrie AFP.

El se află la putere de 18 ani, ca preşedinte sau prim-ministru iar oponenţii săi au comparat mandatele sale cu domnia unui ţar sau împărat.

Sâmbătă au avut loc proteste în toată ţara faţă de stilul autocratic al lui Putin de a conduce Rusia. Peste 1.600 de persoane au fost reţinute în 26 de oraşe, peste 700 de oameni fiind arestaţi doar la Moscova, conform site-ului de monitorizare a protestelor OVD Info.

Echipa lu Alexei i Navalny, liderul opoziţiei căruia i-a fost interzis să candideze împotriva  lui Putin, a organizat 90 de proteste în ţară pe care le-a numit „El nu este ţarul nostru”, făcând referire la Putin, care a fost ales pentru prima oară preşedinte în 2000 şi este deja cel mai longeviv lider al Rusiei de la Stalin până în prezent.

Putin a câştigat din nou alegerile în 2004 pentru ca apoi să se retragă în 2008 în funcţia de prim-ministru, perioadă în care protejatul său, Dmitry Medvedev, a ocupat funcţia de preşedinte, deoarece este ilegal ca un preşedinte să aibă mai mult de două mandate consecutive.

Putin a câşigat alegerile de anul acesta cu peste 76% din voturi, cel mai bun rezultat al său din istorie, dar au fost raportatate numeroase nereguli de către observatorii internaţionali.

This website uses cookies to improve your experience. We'll assume you're ok with this, but you can opt-out if you wish. OK Mai mult