Acasa InternationalGeopolitica R Moldova, sub ameninţarea Rusiei. Ce va face UE?

R Moldova, sub ameninţarea Rusiei. Ce va face UE?

scris de M.A.B.
25 afisari

Republica Moldova, sub ameninţarea Rusiei. Ce va face UE? Moscova a interzis importul de vinuri moldoveneşti. La iarnă ar putea să taie gazul. Federaţia Rusă şi-a îndreptat toată artileria grea spre Chişinău. „Artileria estică a fost pusă pe R. Moldova, mă refer la intervenţia de ordin politic, religios şi economic. Din ecuaţia asta mai lipseşte intervenţia militară şi era tot tacâmul”, declara recent un analist de la Chişinău.

R Moldova, sub ameninţarea Rusiei. Ce va face UE?

R Moldova, sub ameninţarea Rusiei. Ce va face UE?

Rusia a interzis, începând de marţi, importul de producţie vinicolă din Republica Moldova, acuzând calitatea proastă a acesteia. Măsura vine la scurt timp după ce oficiali de la Moscova au declarat că, odată cu apropierea Republicii Moldova de UE, va avea de suferit comerţul dintre cele două state. Medicul şef sanitar rus Ghennadi Onişcenko a declarat pentru Interfax că interdicţia va fi în vigoare până când Federaţia Rusă ‘nu va vedea paşi concreţi din partea Republicii Moldova în vederea rezolvării acestei probleme’. ‘Noi nu ne dorim rolul de bonă pentru economia moldovenească’, a declarat Onişcenko.

Potrivit acestuia, Rusia a abordat în repetate rânduri problema calităţii vinurilor moldoveneşti, dar partea moldovenească nu ar fi întreprins nimic în acest sens. Onişcneko a indicat că, în mai multe loturi de producţie alcoolică originară din Republica Moldova, au fost depistate substanţe dăunătoare.

Ghennadi Onişcenko a amintit că Rusia a aprobat o măsură similară (embargo) şi în 2006, după care vinurile moldoveneşti au revenit treptat pe piaţa rusă. ‘În Moldova nu este un sistem efectiv de verificare a calităţii producţiei alcoolice’, a susţinut el.

Ministrul economiei vorbeşte despre aspecte politicemoldova dop vin rusia

„Va trebui să clarificăm problemele tehnice cu privire la calitatea vinurilor, dar şi unde încep aspectele politice”, a declarat Valeriu Lazăr, ministrul Economiei, cu referire la interdicţia importului de vinuri moldoveneşti în Rusia, transmite TRM.md.

Ministrul Economiei, Valeriu Lazăr, a declarat că, pentru partea moldovenească, nu este clară schimbarea de poziţie a Rusiei. „Moscova este nemulţumită de faptul că, în noiembrie, Republica Moldova urmează să încheie Acordul de Asociere cu Uniunea Europeană”, a menţionat ministrul Economiei pentru Reuters.

Vânzările către Rusia, principala piaţă pentru băuturile alcoolice ale Republicii Moldova, au fost estimate, în anul trecut, la circa 135 de milioane de dolari, mai notează Reuters.

Decizia Rusiei de a interzice vinurile moldoveneşti vine după ce vicepremierul rus Dmitri Rogozin a declarat săptămâna trecută că, odată cu semnarea de către Republica Moldova a Acordului de liber schimb cu UE, mai multe acorduri dintre ţara sa şi Republica Moldova îşi vor pierde valabilitatea. Rogozin a atenţionat, de asemenea, voalat Republica Moldova că ar putea avea probleme şi cu livrarea de gaze în sezonul rece.

Campanie împotriva aderării R Moldova la Uniunea Europeană

Rezultatele ultimelor vizite în RM a oficialilor ruşi, dar şi embargoul impus vinurilor moldoveneşti arată că Rusia a declanşat o campanie împotriva aderării Republicii Moldova la Uniunea Europeană, consideră mai mulţi analişti politici..

Solicitat de Moldpres, analistul Oazu Nantoi a menţionat că Federaţia Rusă este singurul stat care sfidează integritatea şi statalitatea Republicii Moldova prin mai multe acţiuni. ”Embargoul impus este o adevărată bâtă politică aplicată Moldovei pentru că a îndrăznit să meargă spre UE, fapt ce presupune şi ieşirea de sub zona de influenţă directă a Rusiei. Se vede că moldovenii trebuie să plătească scump pentru suveranitate, iar în viitor gesturi similare din partea Rusiei s-ar putea repeta”, a opinat Nantoi.

vin moldova rusiaAnalistul Arcadie Barbăroşie a catalogat embargoul drept o acţiune politică. „Sigur au fost cazuri când companiile moldoveneşti au făcut greşeli, însă Rusia este cunoscută pentru metodele de forţare a partenerilor. Acest embargou vine într-o perioadă foarte sensibilă şi importantă pentru R Moldova şi, pus în concordanţă cu ultimele declaraţii ale unor oficiali ruşi, arată că Rusia a declanşat o campanie complexă împotriva aderării Republicii Moldova la UE”, a afirmat Barbăroşie.

Analistul Anatol Ţăranu a estimat că embargoul are prea puţine legături cu calitatea vinurilor din R Moldova. ”După ce acum câteva luni Onişcenko declara că RM are un sistem bine pus la punct de verificare a calităţii vinurilor, acum s-a răzgândit brusc. Acest embargou este un act politic şi arată atitudinea Kremlinului faţă de ţările din spaţiul ex-sovietic. Nu este exclus ca în scurt timp Rusia să recurgă şi la alte represiuni asupra Republicii Moldova, precum majorarea preţului la gaz, sau schimbarea regimului de migraţie a cetăţenilor moldoveni. În următoarele luni este clar că Rusia va crea probleme Chişinăului, însă nu cred că actuala guvernare va ceda presiunilor şi va renunţa la parcursul european al RM, acest fapt ar fi pentru politicieni un act de suicid”, a conchis Ţăranu.

Expertul Viorel Chivriga afirmă că este o decizie politică. „Dacă ar fi existat motive plauzibile în ceea ce priveşte calitatea producţiei vinicole din Moldova, inspecţia sanitară rusă ne-ar fi avertizat până în luna septembrie. Toate comunicatele inspecţiei din acest an însă apreciau că toată producţia ce vine din Moldova corespunde normelor sanitare”, spune expertul. Republica Moldova exportă băuturi alcoolice în Belarus, Kazahstan, Ucraina, Cehia, în alte ţări europene, unde există rigori de calitate foarte înalte, însă nu există pretenţii din aceste ţări, menţionează Chivriga.

Era de aşteptat ca Moscova să facă presiuni asupra Moldovei pentru a o determina să nu urmeze cursul european, este de părere Alexandru Fala, director de programe la Centrul Analitic „Expert Grup”. Totuşi, crede el, există un punct vulnerabil şi anume calitatea producţiei, care trebuie să fie îmbunătăţită, a declarat Alexandru Fala.

“Noi am verificat toate loturile care au plecat în special în ultimele zile, şi nu am depistat nici un fel de încălcări ale normelor, iar afirmaţiile lor precum că depăşesc de 70-80 de ori normele maxime admisibile sunt aberante”, a declarat pentru publika.md Rodica Sturza, directorul Centrului Naţional pentru Verificarea Calităţii Producţiei Alcoolice.

Parlamentul European, rezoluţie privind presiunile Rusiei

Parlamentul European intenţionează să adopte în şedinţa sa plenară de joi, de la Strasbourg, o rezoluţie privind presiunile Rusiei asupra statelor Parteneriatului Estic, transmite Rador. Potrivit informaţiilor, la data de 11 septembrie 2013, Parlamentul European va discuta despre situaţia din Siria şi Egipt, urmând ca în data de 12 septembrie 2013 să adopte o rezoluţie privind presiunile făcute de Rusia asupra ţărilor Parteneriatului Estic, în contextul summitului de la Vilnius din această toamnă.

În aceeaşi ordine de idei, vicepreşedintele Adunării Parlamentare EuroNest, Jacek Saryusz-Wolski, a declarat că UE are o responsabilitate de a-şi proteja partenerii din Est de acţiunile inacceptabile ale Rusiei, care vizează distanţarea ţărilor din Parteneriatului Estic de Uniunea Europeană. Deputatul european a precizat că evenimentele recente, printre care se numără războiul comercial al Rusiei cu Ucraina şi numeroasele ameninţări adresate Republicii Moldova de către acest stat, au încercat să pună sub semnul întrebării existenţa Parteneriatului Estic.

Graham Watson: Rusia ocupă teritorii din R Moldova

Raportorul Parlamentului European pentru Moldova, Graham Watson a declarat pentru Moldova.org că Rusia nu mai este un partener de nădejde pentru ţările din Europa de Est. „Partenerii Estici (ai Uniunii Europene) cunosc foarte bine că nu se mai pot baza pe marele lor vecin”, a spus Watson. „Este acel vecin care a deconectat căldura în vremuri de ger şi a încetat să cumpere vinuri în cele mai dificile vremuri economice”, a adăugat oficialul.

„Există un consens în rândurile europarlamentarilor că Rusia nu poate să exercite presiune necuvenită asupra partenerilor estici şi este obligată să respecte în totalitate dreptul acestora de-aşi construi propriul lor destin politic şi economic. În plus, Rusia, în calitate de membru nou în Organizaţia Mondială a Comerţului, trebuie să înveţe că nu poate să ameninţe comerţul în mod constant într-o manieră motivată politic şi să impună restricţii vamale”, a conchis europarlamentarul.

De asemenea, Graham Watson a specificat că Rusia este „acelaşi vecin care în prezent încă ocupă câteva teritorii din curţile partenerilor estici”, referindu-se la conflictele îngheţate unde Rusia îşi deţine forţele militare, inclusiv în Transnistria.

Raportorul pentru Republica Moldova a menţionat că poziţia Parlamentului European cu privire la ţările Parteneriatului Estic şi Summitul de la Vilnius este una clară. „Vrem să mergem înainte spre semnarea cu Ucraina a Acordului de Asociere şi parafarea acestuia cu cât mai multe ţări ale Parteneriatului Estic”, a mai spus Graham Watson.

20 comentarii

UnUL 11-09-2013 - 13:58

Rușii au fost și au rămas imperialiști, șantajiști și canalii

שׂפֿבּשׂפֿהּשׁ 11-09-2013 - 14:03

Nu-i chiar asa. Daca ai fi fost si tu un rus nu ai fi avut opinia asta. Rusia, ca si celelalte mari puteri isi fac de cap si-si impun propriile interese oriunde in lumea asta. ca nu ne convine noua, asta este alta treaba, insa, oricare rus e de acord cu politica tzarista a lui Putin, asa cum si chineJii sunt de acord cu politica din ce mai in ce agresiva a liderilor lor, asa cum si America e de acord cu mizeriile pe care le fac politicienii lor, eGcetera! Cum spunea si Cioran : „tarile mici vor muri mici!”

Salut 11-09-2013 - 14:47

Ete fleosc, si cu occidentul asta, comertul nu e tot atat de conditionat politic? Fiecare mic pas in directia occidentului facut de Romania a fost acceptat numai dupa ce s-a vandut/dat degeaba ba flota, ba combinatele X, Y, Z, ba bancile, ba exploatarile de X, Y, Z. Occidentul e doar mai ipocrit decat rusii, in rest aceiasi mentalitate. Ba chiar mai mult, e muuult mai eficient decat Rusia in jefuirea tarilor mici.

urbos 11-09-2013 - 15:31

Ipocrit dar mai bun. Si nu te jefuieste daca nu-l lasi. Tari ca Cehia, Ungaria, Slovenia si altele, nu se afla in situatia jalnica a Romaniei condusa de tradatori.

Tache 11-09-2013 - 17:26

Morala : indiferent in ce „Uniune” va fi membra, in Romania va continua sa fie rau. Pana ce romanii se vor hotari sa-si faca curatenie in propria casa. Sa dea de pamant cu toti „unulicii” din Romania…

MalVerde 12-09-2013 - 01:42

Ce „unulici” vorbesti acolo?
Dupa mandat sa-i prinda pe strada si sa-i intrebe un pic „ce ai facut din ce mi-ai primis, ma?”….. si sa-i si ia la posete in cap si suturi in fund (doar atit, ca si cu fiarele trebuie sa fim civilizati) daca nu are raspuns bun.
De fiecare data cind iese pe strada.
Si se rezolva!

שׂפֿבּשׂפֿהּשׁ 11-09-2013 - 14:14

Adevarul este ca, o continuare a comertului cu rusii nu ar strica tarilor din estul Europei. Tot estul europei a fost cotropit de marfa proasta a oGcidentului, care Ogcident se comporta cu estul Europei precum o gospodina care-si arunca mincarea veche la ghena de gunoi a blocului. Asta suntem noi, esticii europeni : consumatori de gunoi oGcidental. Cu rusii, comertul ar fi mult mai bun, insa, comertul cu rusii reprezinta un amestec intre economic si politic, adica, cu cit cresc relatiile economice, cu atit creste si amestecul politic sursesc in afacerile tale interne. Nu ca oGcidentalii n-ar face la fel. Doamne fereste! Insa, cu oGcidentalii o mai scoti la capat, pe cind, rusii, o data ce-au facut un pas in casa ta, ti-au luat-o cu forta.

Efortul lui Ponta de a face ceva concret in Moldova este un semn ca Romania TREBUIE sa faca EFORTURI REALE in refacerea economiei moldovenesti, adica, fratii nostri sa vada in Romania adevarata Mama care-si ajuta fii la greu, si nu sa se rezume doar la poezii si poduri de flori.

UnUL 11-09-2013 - 16:15

Evident că o continuare sau chiar o amplificare a comerțului cu Rusia ar fi utilă și benefică. Asta cu condiția să fie vorba de un comerț echitabil, bazat pe interes reciproc, și nu unul bazat pe diktat, presiune și șantaj. în „bună” tradiție rusească.

Paul din Ohio 12-09-2013 - 01:01

Prin urmare, UnUL-e, Romania NU trebuie sa se bazeze pe comert cu Rusia.

MalVerde 12-09-2013 - 01:36

Si Rusia si America sunt periculoase si niste pramatii.
911 n-a fost organizat de CIA?
A fost!
Pai vezi?

Tache 12-09-2013 - 08:10

Al draqu Paulica, uite ca aparu !!!

Si eu vroiam sa punctez pe invizibilitatea lui…..

MalVerde 12-09-2013 - 01:45

Saddam nu a avut arme de distrugere in masa, dar nimeni nu a dat raspundere pentru ticalosia razboiului si omorurilor.
De ce?
O fi prescris?
N-o mai fi Haga?

- - प्रिंस Parpanghel Carpathian LORD 12-09-2013 - 01:57

Esti TAMPITZEL, macheLarde!

In razboiul cu Iranul , si in represiunile contra kurzilor . Irakul lui Sadamm a folosit arme chimice , primite de la ,,aliatii de bine”.

MalVerde 12-09-2013 - 02:04

Da, da, am vazut si eu camionul in poza aratata in plenul ONU. Ce porcarie!
Cum de nu l-au citat pe Bush sau macar pe Rumsfeld la Haga?

MalVerde 12-09-2013 - 02:06

Dolarul se prabuseste, pazea!

MalVerde 12-09-2013 - 02:09

Totusi, trebuie sa recunoastem, Rusia nu si-a darimat Kremlinul si nu a fabricat dovezi false ca sa aiba motiv de invadarea Basarabiei.

ValVerde 12-09-2013 - 03:24

„Rusia nu si-a darimat Kremlinul ”

===

N-are tehnologia respectiva si doar n-o sa strice bunatate de avion care e dovedit ca mai are viata in el, din moment ce tocmai a decolat.
Dar am auzit ca vor sa subcontracteze CIA sa o faca ei. Au cistigat fara licitatie transparenta. Al dracu’ Putin !!

O sa-i coste cam scump, dar dupa ce invadeaza Moldova, le-o da americanilor ca plata (plus VAT)

jan dinu 12-09-2013 - 02:43

— Eu ,JD -USA ,promit sa fac comert cu rusoaicele cit mai traiesc
pe principiul natural :>> Ce-mi dau ele – le-o intorc lor – mare tare la cotor << !
JD-USA

Andrei 12-09-2013 - 11:48

Orice motan se viseaza leu pina se trezeste nas in nas cu dulaul din curte.

Comments are closed.

This website uses cookies to improve your experience. We'll assume you're ok with this, but you can opt-out if you wish. OK Mai mult