Acasa InternationalGeopolitica Război în Țara Sfântă !

Război în Țara Sfântă !

scris de D.P.
326 Afisari

Potrivit relatărilor de presa israeliană, sute de oameni au fost ucişi şi mai mult de 1000 răniţi în atacurile grele cu rachete lansate din Fâșia Gaza asupra Israelului. 

Președintele consiliului regional al orașelor de graniță israeliene la nord-est de teritoriul palestinian a fost, de asemenea, ucis în luptele cu atacatorii înarmați din Fâșia Gaza. Ofir Liebstein a fost împușcat mortal „în timpul unui schimb de focuri cu teroriști”, a declarat consiliul regional din Shaar Negev.

Gruparea militantă palestiniană Hamas, care guvernează în Fâșia Gaza și este clasificată drept organizație teroristă de UE, SUA și Israel, a vorbit despre începerea unei „operațiuni militare” împotriva Israelului. Aripa armată a Hamas a declarat că a lansat „Operațiunea Al-Aqsa Flood” împotriva Israelului. Au fost lansate 5.000 de rachete, a declarat Mohammed Deif, un înalt comandant al Hamas, la postul de radio al organizației.

Zgomotul lansărilor de rachete s-a putut auzi foarte bine în Gaza. Locuitorii au au vorbit de ciocniri armate la frontiera cu Israelul. Hamas a publicat un videoclip pe canalele sale de socializare sâmbătă după-amiază, despre care se spune că arată trei bărbați israelieni care ar fi fost răpiți de luptătorii organizaţiei în Fâșia Gaza.  

Benjamin Netanyahu: „Suntem în război”

Premierul israelian Benjamin Netanyahu s-a adresat populației. Într-un mesaj video de la cartierul general militar din Tel Aviv, el a spus: „Cetățeni ai Israelului, suntem în război și vom învinge”.

După atacul surpriză, armata israeliană a pus țara în alertă de război. Acest lucru îi permite să ia măsuri speciale și să mobilizeze rezerviștii. Ministrul Apărării, Joav Galant, a dat imediat undă verde mobilizării, spunând: „Hamas a făcut o greșeală gravă în această dimineață și a început un război împotriva statului Israel”.

Militanții palestinieni au intrat în Israel pe calea aerului cu parapante, pe mare și pe sol, a declarat purtătorul de cuvânt al armatei Richard Hecht. Armata israeliană a făcut apel la locuitorii din sudul și centrul țării să rămână în zonele protejate.

Atacul Hamas asupra Israelului continuă și duminică, organizația islamistă afirmând că încă are luptători în șapte orașe israeliene, pe care îi sprijină cu tiruri de rachete. Hezbollahul a intervenit și el în conflict, atacând duminică dimineață cu tunuri și rachete poziții din fermele disputate de la Shebaa, iar forțele israeliene au răspuns cu tiruri de artilerie și drone, asupra unor poziții ale grupării din Liban. De asemenea, armata israeliană continuă să lovească poziții Hamas din Fâșia Gaza și luptele de eliminare a militanților islamiști de pe teritoriul său. Bilanțul la acest moment este de sute de morți și mii de răniți în fiecare tabără, plus mulți prizonieri.

Forțele de Apărare Israeliene au transmis că duminică după-amiază avioanele de luptă au lovit trei sedii militare ale organizațiilor teroriste din Fâșia Gaza, conform CNN.

FILE – A ball of fire and smoke rise from an explosion on a Palestinian apartment tower following an Israeli air strike in Gaza City, Saturday, Oct. 7, 2023. The militant Hamas rulers of the Gaza Strip carried out an unprecedented, multi-front attack on Israel at daybreak Saturday, firing thousands of rockets as dozens of Hamas fighters infiltrated the heavily fortified border in several locations by air, land, and sea and catching the country off-guard on a major holiday.,Image: 811978074, License: Rights-managed, Restrictions: This content is intended for editorial use only. For other uses, additional clearances may be required.
FILE PHOTO, Model Release: no, Credit line: Adel Hana / AP / Profimedia

„Au fost lovite sedii militare aparținând organizației teroriste Hamas utilizate pentru dirijarea terorii, precum și sedii militare aparținând organizației teroriste Jihad Islamic care au fost utilizate în timpul operațiunilor recente și sedii militare suplimentare aparținând organizației teroriste Jihad Islamic care au fost utilizate de către forțele de rachete ale organizației teroriste”, a spus IDF.

Imagini video distribuite pe rețelele sociale arată mai multe explozii și coloane mari de fum care se ridică din zonele de nord și de est din Gaza, inclusiv în zona Beit Hanoun.

Israelul a lovit Gaza cu atacuri aeriene, care au ucis peste 300 de persoane, potrivit ministerului palestinian al Sănătăţii.

Președintele Iranului a discutat cu liderii Hamas și ai Jihadului Islamic

Președintele iranian Ebrahim Raissi a avut duminică convorbiri telefonice separate cu liderii mișcărilor armate palestiniene Hamas și Jihadul Islamic, la o zi după ce Hamas a lansat o ofensivă de amploare împotriva Israelului, scrie AFP.

„Președintele Raissi a vorbit la telefon cu secretarul general al Jihadului Islamic, Ziad al-Nakhala, despre evoluțiile din Palestina”, iar apoi cu „șeful biroului politic al mișcării de rezistență islamică Hamas, Ismail Haniyeh”, a informat agenția oficială de presă Irna.

Israelul a răspuns sâmbătă noaptea în forță atacului Hamas, cu zeci de lovituri aeriene, relatează BBC. Peste 370 de locuitori din Gaza au fost uciși în urma ripostei israeliene, potrivit oficialilor din această zonă. Zeci de israelieni, inclusiv femei și copii, sunt încă ținuți ostatici în Gaza. Bilanțul victimelor din Israel a crescut de asemenea la cel puțin 600 de morți.

Președintele SUA, Joe Biden, s-a angajat să se asigure că Israelul că „poate continua să se apere”, iar Secretarul de stat american, Antony Blinken, i-a cerut preşedintelui Autorităţii Palestiniene, Mahmoud Abbas, „să continue şi să intensifice măsurile pentru a restabili calmul şi stabilitatea în Cisiordania”.

Cele mai importante evenimente ale zilei de duminică, 8 octombrie 2023:

Ora 19:01 Prim-ministrul israelian Benjamin Netanyahu şi preşedintele american Joe Biden au vorbit, duminică, pentru a doua oară de la debutul războiului, transmite Haaretz.Potrivit comunicatului, Biden „şi-a reiterat sprijinul său de neclintit pentru statul Israel”, transmite News.ro.

Ora 18:56 Guvernul israelian a confirmat că cel puțin 100 de israelieni sunt reținuți în Fâșia Gaza, iar rapoartele presei sugerează că până la 170 de israelieni ar putea fi captivi, transmite The Times of Israel.

Ora 18:33 Israelul afirmă că a lovit 800 de ținte Hamas în Gaza, sute de luptători Hamas fiind uciși, a anunțat un purtător de cuvânt al armatei israeliene, potrivit Reuters. Alte zeci de persoane au fost capturate, a adăugat purtătorul de cuvânt, transmite The Guardian.

Ora 18:04 Compania israeliană El Al a anunţat că îşi va menţine zborurile duminică, în timp ce o serie de companii aeriene au anunţat anularea zborurilor spre şi dinspre Tel Aviv în acest weekend, în urma ofensivei militare a Hamas asupra Israelului, relatează AFP, citată de News.ro.

 

This website uses cookies to improve your experience. We'll assume you're ok with this, but you can opt-out if you wish. OK Mai mult

BREAKING NEWS