Acasa InternationalGeopolitica Războiul din Siria: Un război pentru energie ?

Războiul din Siria: Un război pentru energie ?

scris de Z.V.
44 afisari

În timp ce războiul din Siria continuă, mainstream-ul mediatic ațintit asupra statului sirian uită în mod recurent să reamintească unul dintre aspectele cele mai esențiale ale acestui conflict: aspectul energetic și, îndeosebi, cel gazier, scrie într-un comentariu televiziunea libaneză Al-Manar.

Războiul din Siria: Un război pentru energie ?

Războiul din Siria: Un război pentru energie ?

Aceasta explică faptul că sprijinul activ al Rusiei are drept scop nu protejarea persoanei lui Bashar Al-Assad, ci înainte de toate evitarea prăbușirii regimului sirian, deoarece prăbușirea lui, dorită din exterior, ar fi un element geopolitic al unui dispozitiv mult mai larg și destul de direct îndreptat împotriva Rusiei.

Când Rusia începea să ridice capul începând din anii 2000, ea devenea de fapt principalul obstacol împotriva planului pe preluare a controlului rutelor energetice ce leagă Europa și Eurasia, via Balcani, pe care strategii americani l-au programat și l-au început îndeosebi prin războiul din Serbia din 1999.
America și Uniunea Europeană aveau să înceapă atunci să încerce, prin toate mijloacele, să diversifice aprovizionarea țărilor europene pentru a-și reduce potențiala lor dependență de Moscova.

Acesta era debutul proiectului de gazoduct Nabucco, în prezent aproape total abandonat, care avea drept scop să permită alimentarea Europei cu gaz extras din Azerbaidjan și Turkmenistan, via un itinerariu ce ar fi trebui să traverseze Turcia și să evite Rusia, ocolind totodată Grecia.
Potrivit sursei citate, în jurul acestui proiect exista un plan geopolitic american foarte ambițios: transformarea aliatului turc ca pivot central într-un Orient Mijlociu extins ce trebuie remodelat și, de asemenea, într-un centru regional de tranzit energetic între Balcani și Orientul Mijlociu.

De atunci, au fost înțelese mai bine veleitățile americanilor pentru ca Turcia să se integreze în Uniunea Europeană și, de asemenea, această țară să fie menținută sub umbrela lor, ceea ce le-ar permite să controleze indirect, dar ferm, aprovizionarea energetică a Europei și, mai ales, să împiedice o alianță continentală energetică euro-rusă considerată contrară intereselor SUA în Eurasia.

Proiectul Nabucco a eșuat totuși, deoarece Turkmenistanul s-a îndreptat către China și Azerbaidjanul s-a apropiat de proiectul rus South Stream.
Dezvoltat în 2007, South Stream are ca obiectiv să-i permită Rusiei să-și mențină controlul asupra aprovizionării Europei, via îndeosebi Marea Caspică și Kazahstan /membru al Uniunii Vamale, inițiată de Rusia/, incluzând în el Serbia, a cărei importanță energetică pentru Uniunea Europeană va fi, în viitor, tot atât de mare ca cea a Ucrainei în prezent, o Ucraină care va fi însă definitiv ocolită, pentru a nu se mai repeta incidentele din 2006 și întreruperile de aprovizionare cu gaz în Europa.

După falimentul Greciei ca urmare a crizei financiare, Rusia se angajase pe calea achiziționării consorțiului gazier grec de către Gazprom. Negocierile au fost însă oprite după ce Departamentul de Stat al SUA a avertizat pur și simplu Atena în legătură cu cooperarea energetică cu Moscova și a descurajat o cesiune către Gazprom, care ”i-ar fi permis Moscovei să-și întărească dominația pe piața energetică a regiunii”.
South Stream prevede însă o ramificație către Grecia, ducând la transformarea proiectului într-un fel de ”pod energetic ortodox” în direcția Europei.

Poziția Ankarei a fost până acum destul de ambiguă. Puternic legată de Rusia în domeniul energetic via Blue Stream, Ankara a acceptat, de asemenea, ca un racord să fie operat între Blue Stream și South Stream.
Printre altele, Turcia, a doua putere din cadrul NATO, și-a anunțat candidatura la aderarea la Organizația de Cooperare de la Shanghai /OSC, alianță militară sub conducere sino-rusă/, cu care Ankara a semnat la începutul lui 2013 un parteneriat de dialog, prealabil aderării. Este oare acesta indiciul unui reviriment profund și crucial al alianței ?, se întreabă sursa.

Siria, confruntată cu un război civil, este și ea direct interesată de două proiecte de gazoduct legate de proiectele Nabucco și South Stream menționate mai înainte.
În 2009, un proiect denumit ”Friendship Pipeline” a fost lansat de Iran, Irak și Siria, conducta urmând să transporte gaz iranian la Marea Mediterană, în vederea aprovizionării Europei, dar evitând Turcia. Acest proiect, destinat să-i permită Iranului să furnizeze din stocul său către Europa, include, de asemenea, o extensie către Liban și, potrivit lui Roland Lombardi, ea ar urma cu timpul să fie racordată la proiectul rus South Stream.

Trebuie reamintit faptul că Iranul era prezentat inițial drept un furnizor esențial al Nabucco, dar avea să fie exclus rapid din proiect din rațiuni politice și, fără îndoială, după ce-a apărut tot mai improbabilă înlăturarea regimului, atât prin forță, cât și prin procedee mai puțin violente, precum embrionul ”Revoluției colorate” care a apărut în Iran în 2009.
Tot în 2009, a fost lansat un alt proiect, care ar fi primit ”undă verde” din partea Pentagonului. Gaz din Qatar ar urma să fie livrat în Europa printr-un gazoduct pornit din emirat, traversând Arabia Saudită, apoi Siria și, în fine, Turcia.

În trecere, proiectul ar fi resuscitat proiectul Nabucco, susținut de Turcia și SUA, dar abandonat pentru moment din lipsă de furnizori de gaz fiabili. Desigur, acest proiect din Qatar este irealizabil dacă regimul lui Bashar Al-Assad nu este anihilat și înlocuit cu un guvern docil. Se înțelege acum mai bine ce poate determina un anumit număr de țări să se angajeze activ în susținerea opoziției siriene, notează sursa citată.

Potrivit televiziunii libaneze, se poate vedea că punctul focal al concurenței dintre producătorii de gaz este Uniunea Europeană, o piață enormă solvabilă, al cărei consum de gaz nu face decât să crească, în pofida crizei. Mai mult ca oricând, lucrurile se vor întâmpla în Marea Mediterană, deoarece pe piață vor apărea în curând noi actori. Israel și Cipru au descoperit rezerve foarte mari de gaz offshore în zonele lor economice exclusive și aceste două țări vor deveni pe termen mediu țări exportatoare importante.

În bazinul Mediteranei Orientale este foarte probabil ca descoperirile de gaz offshore să nu facă decât să înceapă. Libanul și Siria ar putea dispune și ele de rezerve exploatabile de gaz.
Pentru exploatarea acestor noi rezerve se confruntă deja două soluții care amestecă comerțul și geopolitica. Americanii sunt partizanii unei rețele de gazoducte care să aprovizioneze Europa trecând prin Turcia și presiunile Israelului au început deja. Rușii, la rândul lor, ar prefera ca acest gaz să fie lichefiat și transportat cu metaniere către Asia industrială.

Marele ”joc energetic” pare să se accelereze, opunând unele altora mai multe proiecte energetico-civilizaționale care să transpună în mod clar ambițiile politice și strategice ale blocurilor politice, între care ”războiul energetic” este în mod vizibil pe cale să se intensifice, conchide comentariul televiziunii libaneze.

24 comentarii

briel 19-09-2013 - 22:57

In sfarsit i-ati zis pe nume. Mai sunt si … beneficii colaterale. La turci, acolo e nodul gordian.

Ptiu, ptiu, ptiu, sa nu va deochi !

Salut 19-09-2013 - 23:16

Pe nume, pe nenume, dar e chinuit si confuz. Tipic arabesc. Se strofoaca sa zica ceva, da’ pare o abordare unilaterala de la vreun refulat d’ala de pe la sonda de petrol. Gen ce a fost VacaVerde odata, cand schimba mansoanele prin desertul Arizonei. Caldura aia face filozofi si JOESTRATEGI !

pathfinder 19-09-2013 - 23:33

Cuvintele cheie care te dau de gol sunt:
„abordare unilaterala”

Google it!
Si mai baga si… site:ziuaveche.ro

Daca prostii nu ar fi si iterativi…

Salut 20-09-2013 - 00:04

De fapt, tu ce vrei, mai chinuitule?

pathfinder 20-09-2013 - 00:09

Bre, tu ai probleme si cu google?
Mai incearca.
Daca-ti spun boulene, iar spui ca fur din limbajul lui UnUL…

briel 20-09-2013 - 16:51

Care va-sa-zica desi toti expertii economisti se asteptau ca Bernanke sa reduca QE (… tiparirea de bani), iaca n-a redus-o si ca urmare o tarisoara a beneficiat de o revenire spectaculoasa pe piata bursiera. ??!!??

Turcia.

http://www.zerohedge.com/news/2013-09-19/did-fed-bailout-turkey

Following the Fed’s decision to not Taper, Turkish stocks were the world’s best performing asset overnight. Jumping almost 8% today, the main Turkish stock index is now up over 26% in the last 3 weeks […].

Este vorba de vestita, solida economie a Turciei.

ValVerde 20-09-2013 - 17:13

Tenebrele !!!…uuuuhhhh!!!….Mina Neagra….uga, uga !!!

briel 20-09-2013 - 18:11

business is business. isi iau plata in avans pentru fidelitate si participare la proiectul energetic de partea vestului. cam atat. … poate si un pic de santaj.

ValVerde 20-09-2013 - 18:13

Deci minareli sinistre si conspiratii la drum de seara….

briel 20-09-2013 - 18:28

yup

Antibasistul 20-09-2013 - 17:46

Pina acum cițiva ani economia Turciei abia isi tragea sufletul, si era undeva foarte jos, e normal ca de jos ai mai multe sanse sa mergi in sus deci atunci cind esti in TOP, virf, in aceeasi situație a fost inapoiata, de atunci, China!

ValVerde 20-09-2013 - 18:02

Bravo Huhule, cine zicea ca esti timpit ?
Ai nimerit-o !
Dupa o mare criza care ti-a facut economia terci, rata de crestere este mare.

Tu il stii pe boul salut ?
E un cretin mastrubator pe aici pe forum.
Ia vezi, intre voi, astia care intelegeti de economie, nu ai putea sa-i explici ce vorbim noi pe aici, ca nu intelegea de ce Argentina e asa tutnturlie cu cresterile economice.

O punea pe seama politicii lor antiFMI.
Tu care intelgi bine cum functioneaza FMI, fa-ti pomana si lumineaza un bou.

briel 20-09-2013 - 18:07

amuzanta situatie … vezi, esti de acord cu mine ca Huhu joaca un rol.

ValVerde 20-09-2013 - 18:11

De acord ca Huhu poate conversa mai eficient cu animalele…

Antibasistul 20-09-2013 - 18:30

Muțumesc pentru compliment, retardat Val.. nu prea ai ințeles.

Antibasistul 20-09-2013 - 18:36

Daca ar fi dupa prostia ta si economiile țarilor dezvoltate facute zob in criza ar trebui sa aiba cresteri de 8-10%, nu vor avea, explica tu de ce nu, in timp inapoiata Turcie si China au!

Antibasistul 21-09-2013 - 04:15

Retardat Val..Daca ar fi dupa prostia ta ar trebui sa aiba cresteri de 8-10% si economiile țarilor Turcie si China dezvoltate facute zob in criza explica tu de ce nu ar trebui sa aiba cresteri de 8-10%, nu vor avea, explica tu de ce nu, in timp inapoiata Turcie si China au!

ValVerde 21-09-2013 - 06:21

Huhule, esti bilbiit, timpitzel ?

Imi pierd timpul explicindu-ti, n-ai sa intelegi, dar asa sint eu milos din fire.

Diferenta vine din magnitudine. Intelegi „magnitudine” si „proportii” ???

Poate tie ti se pare ca economiile tarilor dezvoltate au fost facute muci de criza din 2007-2008, dar sa stii ca in comparatie cu ce s-a intimplat in Argentina in 2001, e le fel cum ai compara zefirul de toamna cu un tai-fun.

Iti dau niste numere, si te las sa le rumegi.
GDP (gross domestic product) in tarile dezvoltate a scazut datorita crizei cu 1-2% cu scadrea acumulata de 3-4%, in medie.
Somajul s-a dublat in USA, de la aproximativ 5% la 10% (e in jur de 7% azi)
Inflatia s-a mentinut in jur de 2%

Acum tin-te bine.
In Argentina, scaderea GDP in cei trei patru ani inainte de 2002, a fost 3-4%, acumulat cam 10-15%. Si apoi…booom ! In 2002 a cazut cu aproape 12%, intr-un singur an!!!.
Somajul a crescut de la 6-7% la mai mult de 30%
Inflatia acumulata, aproape 80%, cu luna record de peste 10% PE LUNA.
Cum ti-ar place ca leul sa se deprecieze de la 4.5 la 5.0 lei/euro intr-o singura luna, si de la 4.5 la 23 in ceva mai mult de un an ???

Aia zic si eu criza mai cretinache, nu bambiliciul asta de care te plingi tu !

Grecia inca nu a ajuns acolo pentru ca o tine Germania in cirje. Grecia, desi are o scadere substantiala de GDP are o criza a datoriei externe, nu o criza generalizata ca in Argentina, desi nu stiu cit timp o mai pot cirpi.

Stiu…stiu…sint un retrdat, postarile mele o dovedesc….

Antibasistul 21-09-2013 - 10:31

Tot nu ai nțeles ce vreau sa spun, tarile dezoltate ca SUA, Germania, Anglia, Franța… nu vor putea avea niciodata cresteri de 10% ca China, Turcia…, au cresteri de cel mult 2%, mai mult nu pot pentru ele sint in virf, nu mai au unde sa urce, pe cind tarile subdezvoltate sint jos, au de unde urca economic cu 8-10% pe an.

briel 20-09-2013 - 18:31

In China s-a transferat tehnologie, s-au mutat fabricile americane si s-a dat de lucru la milioanele de maini.

Ce s-a investit in Turcia ? Bonus points for the future.

Antibasistul 20-09-2013 - 18:39

In China nu se trransferau tehnologii si fabrici daca nu avea CEA MAI IEFTINA MINA DE LUCRU DIN LUME!

Antibasistul 21-09-2013 - 04:20

In China nu se trransferau tehnologii si fabrici inapoiata Turcie si China daca nu avea CEA MAI IEFTINA MINA DE LUCRU DIN LUME!
Retardat briel..Daca ar fi dupa prostia ta CEA MAI IEFTINA ar trebui sa aiba cresteri de 8-10% si economiile țarilor Turcie si China dezvoltate facute MINA DE zob in criza explica tu de ce nu ar trebui inapoiata Turcie si China au sa aiba cresteri de 8-10%, nu vor avea, explica tu de ce nu, in timp inapoiata Turcie si China au mult cartof cultivat in nisip.

BULA 21-09-2013 - 06:37

Romania e in kakat de tot. Universitatile s-au luat la intrecere socialista, care da mai multe diplome fara acoperire in pregatire. La sectia la care lucrez eu (domeniul stiinte), la anul al 2-lea nu stia nimeni sa spuna definita curentului electric. Cu boi din astia vom „defila” in viitor. Nexam forta de munca pregatita decent, nexam economie performanta.

ValVerde 21-09-2013 - 06:48

Daca nu-ti faci treaba cu dedicatie si staruinta…uite si tu cit de murdare sint mesele alea…cum sa invete tinerii daca te au pe tine ca exemplu?

Lasi aparatura murdara, guma de mestecat pe scaune si furi prelungitoarele ca sa vezi daca trece curentul electric prin ele…nimeni n-o sa mai vrea sa se faca tehnician de laborator !

Comments are closed.

This website uses cookies to improve your experience. We'll assume you're ok with this, but you can opt-out if you wish. OK Mai mult