Acasa InternationalGeopolitica Reacţia Guvernului României la ameninţările Rusiei

Reacţia Guvernului României la ameninţările Rusiei

scris de D.S.S.
5 afisari

Reprezentantul Moscovei la NATO, Aleksandr Gruşko, a acuzat SUA că subminează securitatea regională prin amplasarea scutului antirachetă în Europa şi a promis că Rusia va lua măsuri, după ce armata americană a preluat comanda asupra unei baze militare din România.

Reacţia Guvernului României la ameninţările Rusiei

Reacţia Guvernului României la ameninţările Rusiei

Privind declaratiile recente ale reprezentantului Rusiei la ‪‎NATO‬, Aleksandr Grusko, care a avertizat ca Rusia va lua masuri in contextul preluarii de catre armata americana a comenzii asupra bazei militare de la Deveselu, premierul Victor ‪‎Ponta a declarat:

Romania este un stat membru al NATO, un aliat de incredere al ‪‎SUA‬ si UE‬ si doreste sa aiba un rol de echilibru in regiune, pentru ca vocatia noastra este una pacifista. Obiectivele noastre sunt foarte clare – obtinerea independentei energetice, intarirea securitatii in zona Marii Negre si sprijinirea parcursului catre integrare europeana al Republicii Moldova, Ucrainei, Georgiei, Serbiei si tarilor din Balcani.

In acest context, tara noastra nu poate accepta amenintari. Romania face parte dintr-un sistem de valori european si transatlantic care nu poate inchide ochii la ce s-a intamplat in Crimeea si la incalcarea principiilor de drept international. ‪‎Romania‬ sustine principiul suveranitatii si al integritatii teritoriale al tuturor tarilor si respinge orice forma de presiune externa, iar amenintarile la adresa securitatii din regiune nu ajuta la gasirea de solutii pentru o mai buna cooperare. Pozitia tarii noastre este una clara si ferma – stam alaturi de aliatii nostri din NATO, de SUA si de UE.”

„Statele Unite îşi implementează treptat programul european de apărare antirachetă. Fie nu iau în considerare interesele securităţii regionale, fie le ignoră pur şi simplu”, a declarat Gruşko, cu ocazia unei dezbateri publice desfăşurate luni la Moscova, potrivit agenţiei Interfax, relatează Mediafax.

Armata americană a preluat vineri comanda bazei balistice de la Deveselu, în cadrul unei ceremonii prezidate de comandantul Forţelor Navale pentru regiunea Africa şi Asia de Sud-Vest, contraamiralul John Scorby. Forţele Navale ale SUA au înfiinţat, astfel, laDeveselu, o nouă Unitate de Sprijin (NSF), a cărei comandă a fost preluată de căpitanul Bill Garren.

Gruşko a mai afirmat luni că statele occidentale trebuie să-şi recunoască greşelile politice şi să stopeze repetarea lor mecanică, pentru a îmbunătăţi relaţiile cu Rusia şi situaţia securităţii în general. „Noi şi partenerii noştri occidentali, în primul rând Europa, trebuie să recunoaştem că politicile lor din ultimii ani adâncesc diviziunile dintre Rusia şi Europa, iar acest lucru este extrem de periculos”, a subliniat diplomatul rus. „Occidentul trebuie să recunoască în final că implementarea mecanică a politicilor sale recente duce într-un punct mort”, a apreciat reprezentantul permanent al Rusiei la NATO.

Criza continuă din Ucraina este dovada că o singură structură de securitate bazată pe principiul indivizibilităţii este imposibilă în Europa, a mai declarat Gruşko. „Din păcate, astăzi putem spune că proiectul politic care căuta să unească Europa, Eurasia şi regiunea Euro-Atlantică a eşuat”, a precizat acesta.

În plus, potrivit diplomatului rus, contribuţia Rusiei la structura de securitate europeană este cea mai mare, iar datorită eforturilor Rusiei, europenii se pot simţi în siguranţă cheltuind doar 1,6-1,8 la sută din PIB pentru apărare şi securitate.

This website uses cookies to improve your experience. We'll assume you're ok with this, but you can opt-out if you wish. OK Mai mult