Acasa InternationalGeopolitica Reacţia Israelului după încheierea oficială a acordului privind programul nuclear iranian

Reacţia Israelului după încheierea oficială a acordului privind programul nuclear iranian

scris de D.S.S.
16 afisari

Președintele rus Vladimir Putin a salutat marți acordul istoric privind dosarul nuclear iranian, apreciind că lumea poate răsufla ușurată după lungi ani de negocieri, relatează AFP și Reuters.

acord nuclear iran‘Lumea poate răsufla ușurată acum’, a precizat Putin într-un comunicat postat pe site-ul Kremlinului.

‘În ciuda tentativelor de a justifica scenarii bazate pe forță, negociatorii au făcut o alegere fermă în favoarea stabilității și a cooperării’, a mai afirmat președintele rus.

Vladimir Putin a mai adăugat că acordul încheiat marți va ajuta cooperarea ruso-iraniană în domeniul nuclear și va contribui la combaterea terorismului în Orientul Mijlociu.

Reactia Israelului
Acordul cu privire la programul nuclear iranian este o ”capitulare istorica din partea Occidentului in fata axei raului conduse de Iran”, a declarat marti ministrul de externe in exercitiu israelian, Tzipi Hotovely, relateaza DPA si Reuters. Oficialul israelian a adaugat ca urmarile acordului sunt ”foarte grave” si a dat asigurari ca ”Israelul va actiona prin toate mijloacele pentru a incerca sa opreasca ratificarea acordului”.
Acordul privind programul nuclear iranian, convenit de marile puteri si Teheran, constituie o greseala ‘istorica’, a afirmat ulterior si premierul israelian Benjamin Netanyahu, care s-a angajat sa faca tot posibilul pentru a bloca ambitiile nucleare ale Iranului, transmit AFP si Reuters.
”Iranul va primi un drum sigur catre armele nucleare. Multe dintre restrictiile care se presupune ca i-ar fi impiedicat sa ajunga acolo vor fi ridicate”, a spus Netanyahu, la inceputul intalnirii avute la Ierusalim cu ministrul de externe olandez Bert Koenders.
”Iranul va obtine un jackpot, o avere de sute de miliarde de dolari, care ii va permite sa-si continue agresiunea si teroarea in regiune si in lume. Aceasta este o mare greseala de proportii istorice”, a spus seful executivului israelian.

Acordul menit să pună capăt tensiunilor din jurul programului nuclear iranian a fost încheiat oficial marți la Viena între Iran și marile puteri, a anunțat șefa diplomației europene, Federica Mogherini, pe contul său de Twitter. ‘Avem acordul’, a indicat Federica Mogherini la miezul zilei, precizând că negocierile au fost ‘finalizate’.

În același timp, președintele iranian Hassan Rohani a scris pe contul său de Twitter că acordul deschide ‘noi orizonturi’.

Acum că ‘această criză care nu era necesară’ a fost rezolvată, Iranul și marile puteri se pot ‘concentra asupra provocărilor comune’, a adăugat Rohani, făcând aluzie la lupta împotriva organizației jihadiste Statul islamic.

Acordul a intervenit la capătul a 21 de luni de negocieri și în a 18-a zi de discuții aprinse în capitala austriacă între delegația iraniană și reprezentanții statelor din grupul ‘5 plus 1’ (SUA, Rusia, China, Marea Britanie, Franța și Germania).

Ministrul de externe francez, Laurent Fabius, a declarat marți că acordul nuclear încheiat între marile puteri și Iran este suficient de solid pentru cel puțin zece ani și că statele occidentale vor monitoriza cu atenție cum folosește Iranul banii proveniți din ridicarea sancțiunilor, relatează Reuters.
Poziția Franței de ‘fermitate constructivă a permis un acord suficient de solid, cel puțin pentru o perioadă de zece ani’, a declarat Laurent Fabius pentru cotidianul francez Le Monde. ‘În spiritul acestui lucru vom monitoriza implementarea lui’, a adăugat el.

Întrebat dacă este îngrijorat că Iranul va încerca să destabilizeze regiunea folosind banii proveniți din ridicarea sancțiunilor, Fabius a răspuns: ‘Va fi unul dintre teste și vom fi extrem de vigilenți’.

Ministrul de externe a mai spus că nu crede că firmele franceze vor fi penalizate de Iran din cauza a ceea ce a fost perceput drept o poziție dură a Franței în timpul negocierilor din dosarul nuclear iranian.

Acordul privind programul nuclear iranian la care au ajuns marți, la Viena, Iranul și marile puteri deschide ‘noi orizonturi’, a afirmat președintele iranian Hassan Rohani pe contul său de Twitter, transmite AFP.

Acum că ‘această criză care nu era necesară’ a fost rezolvată, Iranul și marile puteri se pot ‘concentra asupra provocărilor comune’, a adăugat Rohani, făcând aluzie la lupta împotriva organizației jihadiste Statul islamic.

Acordul demonstrează că ‘angajamentul constructiv’ de o parte și de alta ‘funcționează’, a mai comentat președintele, după declarațiile făcute la Viena de ministrul iranian de externe, Mohammad Javad Zarif, care a vorbit despre ‘un nou capitol’ în relațiile între țara sa și marile puteri.

Potrivit unui diplomat occidental, Iranul și statele din grupul ‘5 plus 1’ (SUA, Rusia, China, Marea Britanie, Franța și Germania) au ajuns marți la un acord cuprinzător care pune capăt preocupărilor occidentale privind programul nuclear controversat al Teheranului.

Acordul convenit la Viena va impune reducerea semnificativă a amplorii programului nuclear civil iranian și îl va plasa timp de mai mulți ani sub un regim de inspecții stricte pentru a garanta că nu poate fi folosit pentru a dezvolta bombe atomice.

Potrivit unor diplomați citați de Reuters, embargoul ONU asupra importurilor de arme va rămâne în vigoare cinci ani de la semnare, iar cel privind rachetele timp de opt ani. De asemenea, sancțiunile ONU vor putea fi reinstituite în termen de 65 de zile dacă acordul cu marile puteri nu va fi respectat.

This website uses cookies to improve your experience. We'll assume you're ok with this, but you can opt-out if you wish. OK Mai mult